Τα “καλά” νέα της ημέρας: ΕΟΔΥ: 359 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – Εννέα νέοι θάνατοι

Τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα 17/9, είναι 359 όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Από αυτά τα  21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί εννέα νέοι θάνατοι.

Συνολικά οι νεκροί στη χώρα είναι 325. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Βρέφος στην Αλεξανδρούπολη θετικό στον Covid-19

Βρέφος ηλικίας μόλις έξι μηνών που διαγνώσθηκε θετικό στον κορονοϊό, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης .

Ήδη, σύμφωνα με το e-evros.gr, έχει γίνει και η διαδικασία λήψης δειγμάτων από την οικογένεια του για να διαπιστωθεί αν στο περιβάλλον του υπάρχουν και άλλα κρούσματα της νόσου COVID – 19.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας στην εντατική μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται από χθες η 82χρονη γυναίκα από την Ορεστιάδα η οποία εισήχθη στο Νοσοκομείο Αναφοράς στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 10 ασθενείς. Από αυτούς, 5 στην COVID – 19, 4 στη ΜΕΘ και 1 στη ΜΕΛ.

Κρούσμα κορονοϊού σε σχολείο στη Γλυφάδα

Μία εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Για τις επόμενες 14 ημέρες δεν θα λειτουργήσει το τμήμα που δίδασκε η δασκάλα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου στο Twitter: «Εκπαιδευτικός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδα διαγνώστηκε σήμερα με κορονοϊό. Προχωράμε αμέσως σε απολύμανση του σχολείου (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ) και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εφαρμόζεται από την διεύθυνση του σχολείου το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με απόφαση των αρμοδίων αρχών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες το τμήμα που διδάσκει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν θα λειτουργήσει.

Ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και ταχεία ανάρρωση στην εκπαιδευτικό».

Τα όχι και τόσο αποτελεσματικά μέτρα για τον κορονοϊό: Οι ειδικοί αξιολογούν θερμομέτρηση, μάσκα και τήρηση αποστάσεων

Πολλά και διαφορετικά μέτρα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται εδώ και μήνες σε πολλές χώρες του κόσμου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Προφανώς δεν είναι όλα το ίδιο αποτελεσματικά.

Η θερμομέτρηση και οι άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοινού σε αεροδρόμια, σχολεία και γενικά σε δημόσιους χώρους, όπως η καταγραφή των συμπτωμάτων και του ταξιδιωτικού ιστορικού, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη δημοσίευση στο «Cochrane Library», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν δεδομένα από 22 μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω μέθοδοι έχουν γενικά χαμηλή ικανότητα να εντοπίζουν όσους έχουν Covid-19, ούτε μπορούν να διακρίνουν αξιόπιστα αυτούς που δεν έχουν τη νόσο.

Οι έλεγχοι π.χ. για συμπτώματα στα αεροδρόμια και σε άλλους κόμβους μεταφορών μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβραδύνουν ελαφρά, αλλά σε καμία περίπτωση να σταματήσουν την εισαγωγή φορέων του κορονοϊού, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Παρόλες αυτές τις προσπάθειες, σύμφωνα με τη μελέτη, «ένα μεγάλο ποσοστό μολυσμένων ατόμων μπορούν να ξεφύγουν και στη συνέχεια να μολύνουν άλλους, ενώ μερικοί υγιείς μπορεί εσφαλμένα να ταυτοποιηθούν ως θετικοί στον ιό, πράγμα που πιθανώς θα οδηγήσει στην άνευ λόγου απομόνωσή τους».

Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «τα ευρήματα μας δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη έμφαση σε άλλους τρόπους που μπορούν να αποτρέψουν την μετάδοση, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η καραντίνα και η χρήση κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού από το προσωπικό πρώτης γραμμής».

Σύψας: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάμε αναμφίβολα σε lockdown

Σοβαρεύουν τα πράγματα με τον κορονοϊό και στην επιβαρυμένη με κρούσματα και στην Αττική.

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο» είπε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. «Τα πράγματα σοβαρεύουν» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το κλείσιμο σχολείων (7 σε όλη την Ελλάδα συν 1 στο οποίο θα κλείσει μόνο ένα τμήμα) ο κ. Σύψας τόνισε τη σημασία την τήρηση των μέτρων.

«Οι καθηγητές κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο γιατί κινούνται στην κοινωνία π.χ. στο μετρό. Όλα τα μέτρα τα λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τα σχολεία. Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν» ανέφερε.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι το τεστ για τον κορονοϊό δεν είναι πανάκεια. «Προκρίνουμε καθηγητές και μαθητές να τηρούν τα μέτρα: μάσκα, αερισμός χώρος και αποστάσεις» επισήμανε.

 

αφήστε ένα σχόλιο


3 × = τρία