Τα ¨καλά” νέα της ημέρας: 438 τα νέα κρούσματα σήμερα – 11 νέοι θάνατοι

Στα 438 είναι τα κρούσματα σήμερα 19/10, όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί 11 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.

Οκτώ θετικά δείγματα σε 340 τεστ κορονοϊού του ΕΟΔΥ στο Θησείο

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Πραγματοποιήθηκαν 340 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 8 θετικά δείγματα, από τα οποία 6 αφορούν σε Έλληνες και δυο 2 σε αλλοδαπούς (5 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.

Εφιαλτική πρόβλεψη: 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο αν δεν φορέσουμε μάσκα παντού

Μάσκες παντού σε επιβαρυμένες περιοχές πρότεινε ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Αν φορέσουμε μάσκα θα έχουμε 170 κρούσματα σε όλη τη χώρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον καθηγητή. Αν δεν φορέσουμε μάσκα, θα φτάσουν πάνω από 2.000 την ημέρα.

«Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί γιατί αν αρχίσουμε να βλέπουμε αυτού του είδους την πίεση, προφανώς θα πρέπει να πάμε σε ένα lockdown. Για να αποφύγουμε ένα lockdown πρέπει να αρχίσουμε σήμερα να φοράμε μάσκα παντού», τόνισε.

Με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί, σημείωσε πως «προφανώς όταν κάποιος χορεύει, τραγουδά, εκτονώνεται, αθλείται εκλύει πιο πολλά σωματίδια με την αναπνοή και την εκπνοή του. Που σημαίνει ότι και ταυτόχρονα εισπνέει πιο γρήγορα. Άρα έχουμε και μεγαλύτερη μετάδοση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τις ευπαθείς ομάδες και διευκολύνει τη διάδοση του κορονοϊού.

 Στο πορτοκαλί γειτονιές της Αττικής, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Καστοριά – «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός»

Ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, καταγράφει αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων και σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων.

«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Δευτέρας.

«Όμως! Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων.

Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων».

Ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό θανάτων – Αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 ο μέσος όρος

Σύμφωνα με την 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα από 354 στην προηγούμενη έκθεση. Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση), αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7).

Κρούσματα ανά ημέρα (κυλιόμενοι 7-ημεροι μέσοι όροι), 13.10.20

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 65%.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Τα τεστ

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 12.903 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 4% – 13% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 9.836 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (12/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 43 θανάτους βρίσκεται στην 103η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 148,5 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.

Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 234. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 38 από 36 ημέρες και των θανάτων σε 58 από 68 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.

Η κινητικότητα του πληθυσμού, στις περισσότερες κατηγορίες, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Η μόνη αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η μείωση της κινητικότητας στα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους.

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε × = 35