ΣTON ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

«Δεν τελειώνει η Χρυσή Αυγή» είπε ο Χρ. Παππάς, εκτοξεύοντας απειλές για τους προδότες την ώρα που έμπαινε στα τζιπ της αντιτρομοκρατικής.  Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν νωρίτερα ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Πειραιά, Γιάννης Λαγός.Στο Μαλανδρίνο, ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης.

 

Ρεπορτάζ: Εύα Καραμανώλη

«Ζήτω η Ελευθερία. Η Χρυσή Αυγή δεν τελειώνει. Θα γίνει χείμαρρος και θα πνίξει τους προδότες», φώναξε την ώρα που οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής τον συνόδευαν στο τζιπ που τον μετέφερε στη ΓΑΔΑ. Επί εξάωρο σχεδόν, ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για συμμετοχή στον «σκληρό ηγετικό πυρήνα» της οργάνωσης, επιχείρησε να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς Σπύρος Γεωργουλέας. Ακολουθώντας τη «γραμμή» των συγκατηγορουμένων του βουλευτών αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε έκνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής και υποστήριξε ότι η δίωξή του είναι πολιτική. Μάλιστα κατά την είσοδό του στα δικαστήρια της Ευελπίδων δήλωσε ότι «η Χρυσή Αυγή όποτε και αν γίνουν εκλογές θα κατέβει».

Ως προς την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς δήλωσε πλήρη άγνοια, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις του ανακριτή σχετικά με το καταστατικό της οργάνωσης παρέπεμψε, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, σε αυτό που έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο για τους τρεις βουλευτές, είναι να μεταφερθούν στη λεγόμενη πτέρυγα των VIP, όπου κρατείται και ο Άκης Τσοχατζοπουλος, ή να μεταφερθούν στην πτέρυγα, όπου κρατούνται τα μέλη της 17Ν. Όπως έγινε επίσης γνωστό, νωρίτερα, οι προφυλακισθέντες της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, γγ του κόμματος, και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός θα κρατηθούν σε ειδικά ανακατασκευασμένα κελιά, ενώ θα προαυλίζονται ξεχωριστά. Ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, θα μεταφερθεί στο κατάστημα Μαλανδρίνου Βόλου και η προφυλακισθείσα ανθυπαστυνόμος στον Ελαιώνα Θηβών.

Η απολογία Μιχαλολιάκου

Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων, κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι ανακριτές της υπόθεσης με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο εισαγγελέων επεφύλαξαν την ίδια ποινική μεταχείριση και στον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Παρούσες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων κατά την απολογία του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής ήταν είναι η γυναίκα και η κόρη καθώς επίσης και περίπου 50 οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Προηγήθηκε η εξάωρη απολογία του Μιχαλολιάκου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια απολογήθηκε ο Πατέλης, η απολογία του οποίου ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 4 το πρωί.

Κατά την απολογία του στον ανακριτή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και οι συγκατηγορούμενοι του, υποστήριξε ότι η δίωξη του είναι πολιτική και καταδίκασε κάθε μορφή βίας. «Λυπάμαι για τη δολοφονία Φύσσα. Την αποδοκιμάζω όπως και τη βία συνολικά. Δεν είμαι ναζιστής». Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της οργάνωσης. «Δεν γνωρίζω εάν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά. Η Χρυσή Αυγή είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση».

Μαζί με τον κ. Μιχαλολιάκο στην Ευελπίδων μεταφέρθηκαν άλλοι πέντε από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης. Σε τρεις εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή, Γιάννη Λαγού, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Νωρίτερα, είχε κριθεί προφυλακιστέα η εμπλεκόμενη στην υπόθεση αστυνομικός που υπηρετούσε στον Πειραιά.

Στο πόρισμα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όσο και στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εισαγγελείς, στον Νίκο Μιχαλολιάκο, που αναφέρεται ως «Führerprinzip», αποδίδεται ο ηγετικός του ρόλος στη Χρυσή Αυγή με τους υπόλοιπους βουλευτές να έχουν βοηθητικό ρόλο.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Θέμις Σκορδέλη

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, βρίζοντας, η υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη, η οποία συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης από αστυνομικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Θέμις Σκορδέλη αναζητείτο για εμπλοκή στην υπόθεση για την οποία συνελήφθη προχθές ο πρώην διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα.

Ερωτηθείσα για το ποσό των 140.000 ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό της, απάντησε ότι τα χρήματα αυτά ήταν σε δραχμές, καθώς πρόκειται για πολύ παλιό λογαριασμό.

Χθες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική ομάδα, μετά τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Και στους τέσσερις επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες και οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με τη διαφορά ότι στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε και η χρηματική εγγύηση των 50.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων.

Ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων λόγω και των επιβαρυντικών στοιχείων, έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Πηγή:.kathimerini

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


+ πέντε = 11