Σκρέκας: Στα 40 ευρώ η επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους

Επιδότηση 50 ευρώ ανά MWh στις βιομηχανίες – Οι ανακοινώσεις του υπουργού

Σχήμα στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν πληγεί έπειτα από έναν χρόνο πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και αγροτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. «Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο υπουργός.

Ειδικότερα:

Οικιακά τιμολόγια

Για όλες τις παροχές κύριες και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και παρόχου, η επιδότηση έχει ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το σχήμα αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την προϋπόθεση να μειωθεί η μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας κατά 15%.
  • Για τα κοινωνικά τιμολόγια, 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αγρότες

Για τους αγρότες η επιδότηση για τον Μάρτιο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η συνολική αξία των επιδοτήσεων για νοικοκυριά και αγρότες ανέρχεται στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Ενεργοβόρες βιομηχανίες

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και σχήμα στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως οι χαλυβουργίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι υφαντουργίες, οι αλουμινοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες παραγωγής χάρτου κ.ά., που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ως δικαιούχοι ορίζονται οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με το παράρτημα Ι του προσωρινού πλαισίου, στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς, θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικά, χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες κ.λπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προϋπόθεση για ένταξη των βιομηχανιών αυτών στο μέτρο της επιδότησης είναι να μην έχουν συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο άνω των 12 μηνών και να μη συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, προϋπόθεση επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο γι’ αυτές τις δραστηριότητες.

Η επιδότηση θα είναι σταθερή για όλο το 2023 και ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει για 19ο μήνα τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η πολιτική μας επιλογή είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μείνουν μακριά από τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης, που δοκίμασαν τις αντοχές άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών. Γι’ αυτόν τον χειμώνα διασφαλίσαμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, οικοδομήσαμε νέες ενεργειακές συμμαχίες, δημιουργήσαμε εργαλεία και μηχανισμούς ανάσχεσης της κρίσης, όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Επιδότηση για φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο υπουργός δήλωσε πως «ενισχύουμε την πολιτική που υλοποιούμε από την αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές σε προσιτές τιμές. Επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, πολλαπλασιάζουμε τις υποδομές σε όλη τη χώρα και προωθούμε την ενεργειακή δημοκρατία, με καινοτόμα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών και αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους, ηλιακούς, που ξεκινούν άμεσα».

αφήστε ένα σχόλιο


+ τέσσερα = 10