ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ – ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, τόσο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο πέρασε με 175 θετικές ψήφους. Καταψήφισαν 33 βουλευτές, ενώ «παρών» ψήφισαν 80 βουλευτές.

Πυρά Μητσοτάκη κατά παραγόντων

«Αν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση όπως την περιγράφετε, τότε δεν θα προηγούταν η Νέα Δημοκρατία πολύ στις δημοσκοπήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μια μίζερη πραγματικότητα. Την ώρα που ανακτούμε την αξιοπιστία μας ως χώρας, όταν αναβαθμιζόμαστε από τους οίκους αξιολόγησης, πράγματι πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Από μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα, διχάζοντας τους πολίτες ακόμη και με όρους γεωγραφίας. Ας είμαστε ειλικρινείς, είκοσι χρόνια ταλανίζεται το ποδόσφαιρο από τέτοια γεγονότα. Και καμία κυβέρνηση μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, ούτε η δικιά σας. Ας μην μπούμε στη συζήτηση ποιος έκανε παρέα με ποιον, ούτε να αναφερθώ στις δικές σας εκλεκτικές συγγένειες», είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και τόνισε πως «οφείλουμε να αποκρούσουμε κάθε διχαστική ατζέντα».

«Χθες ψηφίσαμε μια ρύθμιση με σκοπό να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση της ΕΕΑ. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί σε τιμωρία της ομάδας, όχι σε εξόντωση. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτό; Φρόντισα να απομακρύνω ευρωβουλευτή μας που δεν συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος του λαού αλλά ως οπαδός. Κάναμε μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Έκρινα όμως μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική», ανέφερε.

«Η πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια πολιτικά, όχι οπαδικά. Αποκρούσαμε άθλιες διχαστικές κραυγές. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απλά σιωπάτε οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Ίσως γι αυτό η μετριοπαθής προσέγγισή μας συγκεντρώνει τα πυρά απ όλες τις πλευρές. Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας. Και έτσι κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία. Κάποιοι χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς για να απειλούν βουλευτές», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα: Να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Θα απαντήσει η κυβέρνηση κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία, υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συνεννόηση των ομάδων, τότε θα υπάρξει αποκλεισμός από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις«Ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με τις ομάδες. Διαφορετικά οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα αποκλειστούν από κάθε διοργάνωση, και οι ιδιοκτήτες από τα πολλά έξοδά τους. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα επί μακρόν, τότε θα διακόψουμε τη Superleague», είπε και συνέχισε:

«Θα αποταθούμε σε FIFA και UEFA. Και οι πρόεδροί τους θα προσκληθούν για να συντάξουμε ένα μνημόνιο ανάταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου. Και εάν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν στην αυτοκάθαρση του ποδοσφαίρου, θα υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους. Και θα αναλάβουν το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Αυτή η προσπάθεια θα χτιστεί πάνω στα θετικά, όπως το VAR και οι ξένοι διαιτητές. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου όταν διακυβεύεται η κοινωνική συνοχή».  

Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Newpost ότι ως ύστατο όπλο, στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το grexit από την UEFA, δηλαδή με αίτημα της χώρας να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το επαγγελματικό πρωτάθλημα και να μετατραπεί σε ερασιτεχνικό ώστε η όλη λειτουργία και εξυγίανση του να αρχίσει εκ του μηδενός.

Ως προς τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα. Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία και τα συνθήματα».

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική. Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροϊδεύετε εδώ πέρα; Πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε. Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα. (…) Έλαβα πρις από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Τσίπρας: Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν που δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε κάποιους ισχυρούς του χρήματος;

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη. «Και ανησυχούμε όχι μόνο γιατί στην οικονομία οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Γιατί στη κοινωνία εφαρμόζετε με σπουδή, και με αγριότητα θα έλεγα, μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω. Γιατί στο προσφυγικό βρίσκεστε στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργήσατε. Και δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα. Και σε αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες. Γιατί στην Υγεία, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος, οι πληγές που προκαλείτε καθημερινά, επηρεάζουν τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά και γιατί καθημερινά αποδεικνύετε την αδυναμία και την επιτελική σας ανικανότητα να διαχειριστείτε προβλήματα. Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα. Εδώ δε μπορείτε να χωρίσετε δυο γαϊδάρων άχυρα. Εδώ δεν είστε εις θέση να χειριστείτε προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ. Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς. Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν ή – ώ μη γέννετω- μια κρίση στα εθνικά μας θέματα; του παραλόγου που εσείς δημιουργήσατε».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης «συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και συνεισφέρει  στο να επιδεινώνεται η κατάσταση στο προσφυγικό».

Ζήτησε επίσης τη χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής «μπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρας μας, των τελευταίων 20 χρόνων, δηλαδή την σύναψη του παράνομου Τουρκο-λιβυκού Συμφώνου».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε: «Αναρωτιέμαι, όμως, αν υπάρχει Έλληνας που παρακολούθησε την επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο και πιστεύει ότι εφαρμόσατε στην πράξη αυτά που διακηρύσσατε εδώ στη Βουλή με τόσο στόμφο. Ιδίως όταν ανακοινώνατε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος». Άραγε τι άλλο σημαίνει αυτό – αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας-  αν όχι ότι είμαστε δεδομένοι; Όταν σπεύσατε να υιοθετήσετε, πριν καν δείτε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τις αμερικανικές θέσεις για το 5g. Τη στιγμή μάλιστα που και η ΕΕ, αλλά μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς. Όταν σπεύσατε – μόνος σε όλη την Ευρώπη – να στηρίξετε δημόσια την εκτέλεση του Ιρανού Στρατηγού στο Ιράκ από αμερικανικές δυνάμεις. Απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν βάσει του διεθνούς δικαίου. Όταν μας λέτε, σήμερα, ότι η Ελλάδα θα στείλει πυροβολαρχία Patriot και πάνω από 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών της, στη Σαουδική Αραβία. Και μάλιστα χωρίς καμία ομπρέλα διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ ή οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο ανήκουμε. Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και στρατιώτες στη Σ. Αραβία ; Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και αλλάζουν το δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχώρησε στην ψήφιση της συμφωνίας «χωρίς καμία ουσιαστική διαβεβαίωση για τη στάση των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές, που ανακοινώνει με θράσος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ότι έρχονται».

«Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνετε κ Μητσοτάκη, για να δείξετε στις ΗΠΑ ότι είμαστε δεδομένοι;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε πως «αυτό το νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να είχε κατατεθεί έως ότου εξασφαλισθούν οι διαβεβαιώσεις που ξέρω ότι όλοι θέλουμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. «Δεν το κάναμε όμως, κ Μητσοτάκη, επειδή είμαστε «πιστοί και προβλέψιμοι» σύμμαχοι όπως είπατε στον κ Τραμπ. Καταστήσαμε από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο τον Δεκέμβριο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφη, τον ίδιο μήνα, η σαφής στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκε το σχήμα 3+1 με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκε το Νομοσχέδιο EastMed στη Γερουσία. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίσαμε τα F-16 με προνομιακούς όρους.  Και τότε, κ Μητσοτάκη, δεν είχαμε Τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Και δεν είχαμε έναν Τραμπ που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν. Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, για σειρά λόγους, σήμερα ενισχύει την συνεργασία του με τον Τούρκο Πρόεδρο σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή», επεσήμανε.

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται και από το σχέδιο του για το Παλαιστινιακό, το οποίο, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις, επιδεινώνει τις προοπτικές δίκαιης λύσης αντί να τις βελτιώνει. Όπως είναι σαφές ότι και η ΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της περιοχής μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Αλλά ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια κοινή εθνική στρατηγική που να μας επαναφέρει σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Κοινή στρατηγική που εσείς αρνείστε. Υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό; Εμείς λέμε υπάρχουν. Όπως είναι, για παράδειγμα, η κοινή μας στάση για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Γαλλία. Ή η σταθερή θέση για ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία, επανέναρξη των διερευνητικών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και προσφυγή στη Χάγη αν οι συνομιλίες αποτύχουν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική, αν δεν σταματήσετε να διαλαλείτε παντού ότι είστε δεδομένος. Και να ενεργείτε σαν δεδομένος. Όχι μόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ».

Ο πρώην πρωθυπουργό υποστήριξε: «Πριν λίγες μέρες συναινέσατε στην ανανέωση της Επιχείρησης Sophia χωρίς να ζητήσετε το παραμικρό από την Ιταλία και την Γερμανία. Την Ιταλία που δεν υπογράφει τον EastMed και την Γερμανία που μας άφησε απέξω από τη Διαδικασία του Βερολίνου. Επίσης, δεν έχετε θέσει ακόμα θέμα επέκτασης κυρώσεων της Τουρκίας και Νοτίως της Κρήτης, πέραν της Κύπρου».

Επιπρόσθετα ζήτησε επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που επεκταθούν οι παράνομες δραστηριότητές της στην ελληνική υφαλοκριπίδα.

Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών» διότι όπως είπε, «διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του «δεδομένου» που προωθείτε».

«Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτήν την ύστατη στιγμή, και μετά από όλα τα διπλωματικά αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Και να καθίσετε στο τραπέζι για να συζητήσουμε μια σοβαρή εθνική στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Που να προστατεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μας ξανακάνει πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε:

«Και όχι να προσπαθείτε να κρύψετε την πολιτική σας ανεπάρκεια και τις διπλωματικές σας αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές. Πίσω από πολεμοχαρείς δηλώσεις και από τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν  θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω. Τι είναι οι πρόσφυγες; Τσούχτρες είναι για να τους πιάνουν τα θαλάσσια φράγματα;».

Στρέφοντας το βλέμμα του ξανά στα ποδοσφαιρικά, ο κ. Τσίπρας τόνισε «πως για αυτούς τους άθλιους χειρισμούς στο ποδόσφαιρο τις έχει ο κ. Μητσοτάκης, όχι ο κ. Αυγενάκης. Υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος. Μη πάτε να ρίξετε λοιπόν το Μουτζούρη στον Αυγενάκη! Αφού εσείς τα αποφασίσατε όλα. Είστε εσείς προσωπικά υπεύθυνος για το χάος. Γιατί η διαπλοκή σας  με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε πρωτοφανείς ακροβατισμούς. Και έχει κόστος αυτό όχι μόνο για το ποδόσφαιρο. Έχει κόστος για τη χώρα, για την κοινωνία, για τη δικαιοσύνη. Γιατί όταν ο κ. Αυγενάκης αντικαθιστούσε δυο μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, εσείς ήσασταν πίσω από την επιλογή τους. Ήταν σαν να αλλάζετε τον διαιτητή στη μέση του αγώνα. Και τρώτε ξύλο. Γιατί στο Μαξίμου συντάχθηκε, σύμφωνα με τι πληροφορίες του Τύπου, αλλά και την κοινή λογική, το τουήτ του κ. Αυγενάκη, που ξεσήκωσε θύελλα. Γιατί, τέλος, δική σας ιδέα ήταν η τροπολογία που μέσα σε ώρες σκαρώσατε, υπό το κράτος του πανικού για τις αντιδράσεις. Μια τροπολογία που όξυνε την κατάσταση αντί να την εξομαλύνει, όπως πιστεύατε. Η κυβέρνησή σας αποδείχτηκε ανίκανη και ανήμπορη μπροστά σε μια εσωτερική κρίση που η ίδια δημιούργησε. Αλλά το τονίζω. Το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο δεν είναι κυρίως δείγμα ανικανότητας και ανεπάρκειας»…

Όπως είπε, «το μπάχαλο στο ποδόσφαιρο, αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο ζήτημα: Ότι αδυνατείτε να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με την διαπλοκή. Και είναι πολλά αυτά τα γραμμάτιά και προς πολλές κατευθύνσεις. Για αυτό τώρα δε μπορείτε όσο κι αν προσπαθήσετε να το ισορροπήσετε. Και ξέρετε κάτι; Ο λαός μας λέει όποιον  ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Και εσείς  ανακατευτήκατε πολύ με τα πίτουρα κύριε Μητσοτάκη. Και συνεχίζετε να ανακατεύεστε. Και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζετε τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, των πρακτικών, της ιδεολογίας. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έχετε προξενήσει στη χώρα Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ηθικού και πολιτικού εκφυλισμού του δικού σας και της παράταξης σας. Ότι οδηγεί όλη την κοινωνία στον εκφυλισμό».

Κουτσούμπας: Η τουρκική επιθετικότητα έχει γερές ΝΑΤΟϊκές πλάτες

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ: «Η συμφωνία έχει τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στον “διαβολικά καλό” Τραμπ. Την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ με αντικείμενο την αναβαθμισμένη συμμετοχή της Ελλάδας στο σφαγείο. Θυμίζω την αναβάθμιση της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν έχει διαψευσθεί ότι στον Άραξο έχουν γίνει υποδομές για να φιλοξενηθούν πυρηνικά όπλα», είπε και συνέχισε:

«Τη ΝΔ την ξέρουμε τόσα χρόνια. Συνέχεια ακολουθεί αυτή την πολιτική που οι αριστερές δυνάμεις την έχουν καταγγείλει. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που προκαλεί το αίσθημα του λαού μας και των γειτονικών λαών που έχουν υποφέρει πολλά από τις ΗΠΑ».

«Λέτε χωρίς τσίπα ότι όσο περισσότερες βάσεις έχουμε, τόσα εμπόδια θα μπαίνουν στην τουρκική προκλητικότητα. Και πώς γίνεται τα τελευταία χρόνια που έχει ενταθεί το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα, να εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα;», διερωτήθηκε και τόνισε: «Η τουρκική επιθετικότητα έχει γερές ΝΑΤΟϊκές πλάτες».

Βελόπουλος: Ατυχής η συγκυρία που έρχεται η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε την ημερομηνία αποστολής της επιστολής στήριξης του Μάικ Πομπέο προς τη χώρα μας.

«Εγώ έχω ασχοληθεί με τον EastMed από το 2008 και τότε οι βουλευτές της ΝΔ γέλαγαν μαζί μου», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα λέω αυτά γιατί εσείς λέτε πως κάνατε τον EastMed, τα πετρέλαια. Ήσασταν λίγο φιλοαμερικανοί, τώρα γίνατε και… τεξανοί. Είναι ατυχής η συγκυρία που φέρατε την συμφωνία την ημέρα της επετείου από τα Ίμια. Τότε πληρώσαμε την αναποφασιστικότητα του Σημίτη, ενώ μας ξεγέλασαν πάλι οι αμερικανοί. Και αυτό που επετεύχθη ήταν το γκριζάρισμα των βραχονησίδων».

Ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε πως η συμφωνία είναι ετεροβαρής: «Η συμφωνία είναι ετεροβαρής. Το ερώτημα είναι τι δίνουμε και το τι παίρνουμε. Στην πραγματικότητα, από το 1974 που έγινε η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τι κάνανε οι αμερικάνοι; Τι παρέμβαση έγινε στα Ίμια; Καμία! Εδώ όμως αρχίζει η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι δυνατόν να κάνετε μια συμφωνία, να την υλοποιείτε και να μην την ψηφίζετε; Αυτό λέγεται πολιτικός οπορτουνισμός. Να προσέχετε που βάζετε την υπογραφή σας! Και βάλατε υπογραφές όταν ήσασταν κυβέρνηση. Γεμίζουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δίνουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υπάρχει δέσμευση για χρήση και άλλων εγκαταστάσεων, χωρίς αυτό να διευκρινίζεται. Παραχωρούμε απόρρητες συχνότητες σε τρίτο κράτος, χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ!»

Στρέφοντας το βλέμμα του στις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, ο κ. Βελόπουλος υπογράμμισε: «Βάλατε δέκα αυτογκόλ. Καταφέρατε το απίστευτο: Να σας βρίζουν και οι οπαδοί των μεν και των δε. Οι πολιτικοί διοικούν το ποδόσφαιρο και οι μέτοχοι τον τόπο. Εάν πραγματικά υπήρχε νόμος στο ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να υποβιβαστούν όλες οι ομάδες από το 2010».

Βαρουφάκης: Διευκολύνουμε τις μιλιταριστικές εκδρομές των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία και τόνισε: «Πρόκειται για μια συμφωνία που δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε όμως αμυντική. (…) Με μία αίτηση των Αμερικανών στέλνουμε πολεμικό υλικό στην Σ. Αραβία. Ποιους αμυντικούς σκοπούς των ΗΠΑ εξυπηρετούμε με αυτό; Και τι αντιμετωπίζουμε από τις ΗΠΑ; Ούτε καν ίσες αποστάσεις! Ο Ερντογάν πήγε στις ΗΠΑ και έφυγε με μια εμπορική συμφωνία και ο κ. Μητσοτάκης να μην σας πω με τι έφυγε».

«Δεν είναι αμυντική αυτή η συμφωνία. Η δολοφονία Σουλεϊμανί ήταν κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε και υποστήριξε πως «διευκολύνουμε μιλιταριστικές εκδρομές των ΗΠΑ στις γύρω χώρες. Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα, ούτε αμυντική συμφωνία. Να μην κοροϊδευόμαστε».

«Είναι αυτή στιγμή να επιβραβεύσετε τον δυναμιτιστή της Ειρήνης; Αυτόν που υποσκάπτει την κοινή δράση για το κλίμα; Καταψηφίζουμε ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι, καταψηφίζω προσωπικά ως φίλος του Τζούλιαν Ασάντζ που ο Τραμπ προσπαθεί να τον εξοντώσει, καταψηφίζουμε εκ μέρους των Παλαιστινίων», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα − 1 =