ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Όχι στους τυχοδιώκτες επαγγελματίες πολιτικούς.

Δημοσίευμα από τον Αττικό Παρατηρητή.

Την εγκατάλειψη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά την λήξη της παρούσας θητείας του, αποφάσισε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, όταν θα έχει ήδη συμπληρώσει 23,5 χρόνια θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πρόθεσή του, όπως ο ίδιος ανέφερε πολύ πρόσφατα, είναι να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να εκλεγεί βουλευτής με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και αν γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο κ. Πέτρος Φιλίππου εκλέχτηκε για πρώτη φορά Κοινοτάρχης Καλυβίων, το 1989, υποστηριζόμενος από τις λεγόμενες «δημοκρατικές δυνάμεις», σε μια συμφωνία να υποστηριχτεί αυτός ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στο οποίο ανήκε τότε, σε ανταπόδοση της υποστήριξης του ΚΚΕ, σε άλλους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και των άλλων «δημοκρατικών δυνάμεων» της Ανατολικής Αττικής. Είχε ήδη επιδιώξει να εκλεγεί ως Κοινοτάρχης Καλυβίων το 1985, αλλά δεν τα είχε καταφέρει, συγκεντρώνοντας ωστόσο αρκετά υψηλό ποσοστό ψήφων.
Η στήριξη προς τον Πέτρο Φιλίππου, από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε και τις επόμενες τετραετίες, μέσω των τοπικών στελεχών του, παρ΄ ότι το ΚΚΕ και στη συνέχεια ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, στον οποίο εντάχθηκε μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, δεν είχε την δυναμική να εκλέξει υποψήφιο Κοινοτάρχη ή δήμαρχο στην Ανατολική Αττική, μια ιδιαίτερα συντηρητική περιοχή. Ο Πέτρος Φιλίππου έτυχε της ιδιαίτερης υποστήριξης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της Ανατολικής Αττικής, όλο αυτό το διάστημα, προεξάρχοντος του βουλευτή και πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου, ο πεθερός του οποίου, αείμνηστος Ανδρέας Χριστοφάκης, υπήρξε στέλεχος των συνδυασμών του, Δημοτικός Σύμβουλος Καλυβίων και Αντιδήμαρχος.
Η στήριξη προς τον Πέτρο Φιλίππου δεν υπήρξε μόνο εκλογική, αλλά και ουσιαστική, μια και όσα επετεύχθησαν στην περιοχή των Καλυβίων την τελευταία εικοσαετία, συντελέστηκαν μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ και κατ΄ εξαίρεση, σε σχέση με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της περιοχής, αλλά και των γειτονικών Δήμων. Π.Χ. Δημιουργήθηκε Κέντρο Υγείας στα Καλύβια, μόλις 5 χιλ. από το Κ.Υ. Μαρκοπούλου και 6,5 χιλ. από το Κ.Υ. Κερατέας και όχι στην Ανάβυσσο, η οποία απέχει 17 χιλ. από τα Καλύβια, 13, 5 χιλ. από την Κερατέα, 14 χιλ. από το Λαύριο και 22 χιλ. από την Βάρη. Αν υπήρχε σοβαρός προγραμματισμός, δίκαια κατανομή πόρων και υποδομών, θα έπρεπε η επιλογή να ήταν η Ανάβυσσος και όχι τα Καλύβια.
Παρ΄ όλα αυτά, τα βασικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Ανατολική Αττική, όπως τα έργα υποδομής, π.χ. αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, οδικό δίκτυο, αναπτυξιακές δράσεις κ.α. δεν είχαν καμία εξέλιξη και βρίσκονται στα Καλύβια στο ίδιο ή και σε χειρότερο σημείο από άλλους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Με την έλευση της οικονομικής κρίσης, η οποία στέρησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον ποταμό των κονδυλίων που διέθεταν οι κυβερνήσεις, είτε μέσω των θεσμοθετημένων προγραμμάτων, αλλά κυρίως μέσω των μη θεσμοθετημένων κονδυλίων, τα οποία διανέμονταν επιλεκτικά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε δήμους και στα οποία είχε μεγάλη μερίδα ο Πέτρος Φιλίππου, τότε αποδείχτηκε πόσο γυμνός ήταν ο «βασιλιάς». 
Η πολιτική του βασίστηκε και βασίζεται, στην φαιά προπαγάνδα σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων και κατά σύμπτωση, όλων όσων τα προηγούμενα χρόνια τον στήριξαν πολιτικά και οικονομικά. Στο αποκορύφωμα αυτής της προπαγάνδας, βρέθηκε η «αντιπαλότητά του» με μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Αττικής, που έχει έδρα τον Σαρωνικό, το GRAND RESORT. Ξιφούλκησε εναντίον αυτής της επιχείρησης, με σύνθημα τις δήθεν «ανοικτές παραλίες για τον λαό», που κατά τ΄ άλλα, έκλειναν και κλείνουν με την ανοχή του ή την παρότρυνσή του, διάφοροι προσωπικοί πολιτικοί φίλοι του. Ίσως θα πρέπει κάποτε να εξηγηθεί, πως ασκώντας αυτήν την πολεμική κατά του GRAND RESORT, κυρίως μέσω των καταλήψεων των τμημάτων του αιγιαλού, που είχε μισθώσει η εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο, πέτυχε (γιατί περί επιτυχίας πρόκειται), αυτή η επιχείρηση να μην έχει καταβάλλει μισθώματα 10 ετών προς το δημόσιο, που φτάνουν και ίσως να υπερβαίνουν σήμερα τα 2 εκ. ευρώ, ενώ το δημόσιο πρέπει να καταβάλει και αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων που έχουν επιδικαστεί στον επιχειρηματία, λόγω «διαφυγόντων κερδών».

Ταυτίστηκε με τις ακροαριστερές ομάδες που δημιούργησαν τα εκφυλιστικά φαινόμενα στην Κερατέα, επιδιώκοντας την απείθεια στον νόμο, που πρόβλεπε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων, για λόγους δήθεν περιβαλλοντικούς. Παράλληλα προσπάθησε να χωροθετήσει, σε αγαστή συνεργασία με τους Αντιδημάρχους κ.κ. Μανώλη Τσαλικίδη και Γιώργο Τζιβίλογλου και τον τότε Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γιώργο Λάμπρου, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων, λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Παλαιάς Φώκαιας, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της πόλης και ολόκληρου του όρμου της Αναβύσσου. 

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου, κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι τη θέση του Προέδρου της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων Αττικής, σημερινή Π.Ε.Δ. Αττικής. Το πέτυχε χρησιμοποιώντας και εκμεταλλευόμενος την δικομματική αντιπαλότητα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, όταν μετά τις εκλογές του 2002, οι δύο παρατάξεις είχαν εκλέξει από 12 συμβούλους η καθεμιά και αυτός ήταν ο 25ος, ως μοναδικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Η θητεία του στην ΤΕΔΚΝΑ πέρασε απαρατήρητη, μη παρεμβαίνοντας σε κανένα απολύτως από τα προβλήματα που είχε η Αττική. Στο σοβαρότερο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ οι 24 σύμβουλοι της ΤΕΔΚΝΑ τασσόντουσαν υπέρ του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αυτός υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο.

Επικεφαλής του νέου Καλλικρατικού Δήμου, ο κ. Πέτρος Φιλίππου και χωρίς πλέον τις επιλεκτικές σχέσεις του με την εξουσία, έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες, οι οποίες ήταν από μηδενικές. Η ανικανότητά του αποδείχθηκε ακόμα και στην μοναδική οικονομική δραστηριότητα που άσκησε ως δήμαρχος, όπως ήταν οι μισθώσεις του αιγιαλού, απ΄ όπου ο Δήμος Σαρωνικού είχε πενιχρά έσοδα από την διαχείριση μιας παραλίας 25 χιλιομέτρων.

Με την πολιτική του δεν προσέφερε τίποτα απολύτως στην ανάπτυξη του τόπου, αντιθέτως συνταυτίστηκε απόλυτα με την πολιτική του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, στην πολεμική του ενάντια στην επιχειρηματικότητα. Εκείνο που έχει να παρουσιάσει είναι αφορισμούς και συνθήματα, κατά της κεντρικής διοίκησης, για την εξαγγελία αξιοποίησης του Παραλιακού Μετώπου, που θα φέρει έσοδα και θέσεις εργασίας στον τόπο. Δυστυχώς στην χώρα μας, είναι πλέον καθεστώς, να επιπλέουν οι επαγγελματίες της πολιτικής και όσοι καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται τις πολιτικές εξελίξεις, προς όφελος των ιδίων και όχι των κοινωνιών, τις οποίες υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

Και ο Πέτρος Φιλίππου, για την προώθηση των προσωπικών του επιλογών, δημιούργησε ένα φαιό δημοτικό καθεστώς, που τον στήριξε στην «εξουσία» του, όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο διεύρυνε με στελέχη της Τ.Α. των Ο.Τ.Α. που αποτέλεσαν τις συνιστώσες του Δήμου Σαρωνικού και είχαν τις ίδιες με αυτόν επιδιώξεις. Όλοι αυτοί λειτούργησαν ως υποτακτικοί του και τα αποτελέσματα στις Δημοτικές Κοινότητας του Σαρωνικού είναι εμφανή. 
Ακολουθώντας την πάγια τακτική, πολλών άλλων συναδέλφων του, Δημάρχων, θεωρεί ότι πρέπει να τερματίσει την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής. Στα πλαίσια της προσπάθειάς του, να προωθηθεί στην λίστα των υποψηφίων βουλευτών, υιοθέτησε την πλέον ακραία πρακτική και συνθηματολογία του πολιτικού του φορέα, του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθειά του να αναρριχηθεί στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόσφατο συνέδριο του 2012, απέτυχε παταγωδώς και δεν κατάφερε να καταγραφή ούτε ως αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του σχηματισμού. Παρ΄ όλη την αποτυχία, θεωρεί ότι έχει εξασφαλισμένη μια θέση στην λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εκλογές. Η απόπειρά του αυτή, δεν προοιωνίζει και ως δεδομένη την επιτυχία του, μια και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν χαίρει κάποιας πολιτικής εκτίμησης, σε περιοχές που ουσιαστικά εκλέγουν τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, όπως είναι οι Αχαρναί, η Ελευσίνα και άλλοι πολυπληθείς δήμοι. Εκτός αυτού θα έχει να ανταγωνιστεί συνυποψήφιους, νυν βουλευτές, όπως ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου, ο ηθοποιός Γιώργος Πάντζας και ο επίσης ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος, ο οποίος ήταν επιλαχών στις τελευταίες με σταυροδότηση εκλογές του 2012.
Η φυγή του Φιλίππου από το δημαρχιακό αξίωμα και το πολιτικό γίγνεσθαι του Σαρωνικού, σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα. Η απομάκρυνσή του, απελευθερώνει δυνάμεις οι οποίες θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, με δεδομένη την νέα δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε καθεστώς ελέγχου και διαφάνειας, που οι δανειστές έχουν επιβάλλει στη χώρα και όχι στο καθεστώς αδιαφάνειας, ασυδοσίας και διαφθοράς, που ίσχυαν στην προ κρίσης εποχή της Τ.Α. Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει στη θέση του Δημάρχου οι πολίτες να επιλέξουν κάποιο στέλεχος, που δεν θα έχει θητεύσει στο παρελθόν με το προ-Καλλικρατικό καθεστώς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως δεν θα έχει θητεύσει δίπλα στον Πέτρο Φιλίππου.

Με προϋπόθεση την σκληρή δουλειά και την ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων ιδεών, που θα εξασφαλίσουν ανάπτυξη και εξ αυτού αύξηση ίδιων πόρων, η εκλογή ενός νέου Δημάρχου με τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν, ίσως οδηγήσει στο αποτέλεσμα, η απομάκρυνσή του Πέτρου Φιλίππου να καταγραφεί ως «ευλογία» για το τόπο.

www.attikos.gr

Μακελάρης Μέγας.

Η tsoyxtra, έχοντας τα απαραίτητα στοιχεία σας δημοσιεύει όλες τις απόψεις

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − = 1