Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ κ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Στο κατάμεστο Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας, Ανδρέα Παπανδρέου 129, μίλησε τη Δευτέρα 1η Απριλίου, ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κώστας Κόκκορης. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ὁ οραματιστής και τα μικροσυμφέροντα των παραγόντων».

Η ομιλία αυτή του δημάρχου Γλυφάδας εντάσσεται στο πρόγραμμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Π.Ο. “ARTHINA” και του Εργαστήριου Καλών Τεχνών Γλυφάδας. Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος του Π.Ο. “ARTHINA” κ. Μιχαήλ Αγγελάκης, τόνισε ότι η ιστορία μας έχει μια δυναμική που διαμορφώνει την υπόσταση και τον χαρακτήρα μας σαν λαού. Έτσι τα ιστορικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές των γεγονότων θα πρέπει να μας προβληματίζουν, να μας διδάσκουν και να μας καθοδηγούν στη εθνική μας πορεία.

Ο κ. Κόκκορης μίλησε για την επιτυχημένη πορεία του Ι. Καποδίστρια (1776 – 1831), ο οποίος διαμόρφωσε την πολιτική και την ιστορία της Ευρώπης των αρχών του 19ου αιώνα σαν υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας όταν τον επέλεξε το 1827 η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ η χώρα τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του και την προσπάθεια του να συγκροτήσει εκ του μηδενός το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Αναφέρθηκε ακόμα, σε όλα τα ιστορικά γεγονότα, τα παρασκήνια, τις επιρροές των ξένων παραγόντων, τα ιδιοτελή συμφέροντα των τοπικών παραγόντων, για να πέσει τελικά νεκρός, ο Ιωάννης Καποδίστριας, έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο από τα δολοφονικά χέρια του αδελφού και του γιου του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Ήταν μια εμπεριστατωμένη και λίαν διδακτική ομιλία η οποία καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος των παρισταμένων. Την ομιλία του κ. Κόκκορη παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι της Γλυφάδας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, πολλοί καλλιτέχνες καθώς και πλήθος μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Για τον Π.Ο. “Arthina”

Μιχαήλ Αγγελάκης

 

artina & dimarxow

αφήστε ένα σχόλιο


− 4 = ένα