«Ο Γιώργος Σωφρόνης στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με 70 νέους Αυτοδιοικητικούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα με θέμα «Young Leaders of Europe Conference» διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετείχαν εβδομήντα (70) νέοι Αυτοδιοικητικοί από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο επικεφαλής της παράταξης «Σαρωνικός Αύριο» και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΕΥΔΗΜΟΣ»,  Γιώργος Σωφρόνης.

 

Στις εργασίες της ημερίδας συζητήθηκαν ζητήματα δικτύωσης των τοπικών κοινωνιών με τους Ευρωπαϊκούς φορείς και την Ε.Ε.,  καθώς και τα μείζονα θέματα της επέμβασης στην Ουκρανία και της  πανδημίας.

 

Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή και η εισήγηση του Αντιπροέδρου της Commission, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ευρωπαϊκής συνοχής, καθώς η Ευρώπη αποτελεί την ασπίδα και την ασφαλέστερη εγγύηση για το μέλλον. Τόνισε δε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει με ουσιαστικό τρόπο να αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να αφήσουν πίσω νοοτροπίες που οδηγούν στην εθνικοποίηση της όποιας επιτυχίας και στον ευρωπαϊσμό της όποιας αποτυχίας: «Αυτό πρέπει να αλλάξει! Η επιτυχία και η αποτυχία είναι όλων μας, αφού η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι».

 

Ο Γιώργος Σωφρόνης δήλωσε σχετικά: «Προκύπτει η ανάγκη μεγαλύτερης διασύνδεσης των ΟΤΑ και των Περιφερειών με την Ε.Ε. ώστε να συμμετέχουν πιο καθοριστικά στο σχεδιασμό και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες επειδή γνωρίζουν σε βάθος τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα τοπικά ζητούμενα, μπορούν πιο αποτελεσματικά να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους και να υλοποιήσουν πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημα. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές, ακριβώς γιατί τοποθετούν την Αυτοδιοίκηση στην καρδιά της Ευρώπης, εδώ όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.»

 

Από το Γραφείο Τύπου

αφήστε ένα σχόλιο


2 + = οκτώ