Οι δυο ζωές της «Μαρίας Τσάλα»- Η Ρωσίδα κατάσκοπος που δεν υποπτεύθηκε κανείς

Η ΕΥΠ ανακοίνωσε πως «ξεσκέπασε» μια ξένη κατάσκοπο, η οποία δρούσε στην Ελλάδα με το όνομα «Μαρία Τ.», δήλωνε φωτογράφος και είχε κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι.

Η «Μαρία Τσάλλα», όπως εμφανιζόταν στα νόμιμα έγγραφα του ελληνικού κράτους που είχε εξασφαλίσει το 2018 ακολουθώντας σχετικές διαδικασίες, κι αφού δήλωσε παιδί Ελλήνων ομογενών, εμφανίστηκε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα λαλά και να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η «κατασκευή» ενός τέτοιου χαρακτήρα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ. Η κατάσκοπος φέρεται να έχει σχέση με Ρώσο συνάδελφό της που είναι σε παρόμοια αποστολή στη Βραζιλία, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα, προφανώς ανυποψίαστο, για να καταφέρνει να εξασφαλίζει τη σχετική κάλυψη.

Στην «αυγή» του 2023 η σύλληψη μιας αντίστοιχης «illegal» στη Σλοβενία, φαίνεται πως άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι και για τη «Μαρία Τσάλλα». Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας την ανακάλεσαν στη Μόσχα υπό τον φόβο ότι θα αποκαλυφθεί και αυτή αλλά και άλλα πρόσωπα. Η ίδια είπε στον «κύκλο» της στην Ελλάδα πως θα φύγει για δουλειές και θα επιστρέψει εντός ενός μήνα, ωστόσο, έκτοτε εξαφανίστηκε και ήταν σαν… να μην υπήρξε ποτέ. Η ίδια κατέβασε τα προφίλ στα social media, την ιστοσελίδα του καταστήματος που είχε και δεν μπορούσε κανείς να έρθει σε επικοινωνία μαζί της.

Πλέον, η έρευνα των ελληνικών αρχών στρέφεται στο ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, όπως λένε αρμόδιοι, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες για τη δράση της. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, συνεπώς μπορεί να έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.

΄Έντονη κοινωνική ζωή

Είχε ηλικία λίγο πάνω από τα 30, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media, πολυάσχολη και με έντονη κοινωνική ζωή.

«Πάρα πολύ καλός άνθρωπος, εμένα μου έχει φερθεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ ευγενικά. Μ’ έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου γιατί είμαι πλέκτρια κι εγώ. Ηταν εσωστρεφής άνθρωπος, πολύ καλός σαν χαρακτήρας. Πολύ ευγενική, γνώριζε πάρα πολύ το αντικείμενο, δηλαδή το πλέξιμο. Επαγγελματικά με βοήθησε πάρα πολύ. Καθοδήγηση συμβουλές κτλ.» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star η κοπέλα με την οποία συνεργαζόταν στο κατάστημα.

Επίσης, γείτονας που μίλησε στο newsit.gr είπε: «Την ξέραμε την κοπέλα. Δεν είχαμε πολλά πολλά αλλά τη βλέπαμε δίπλα, στο μαγαζί. Δεν είχαμε πολλές επαφές αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ότι μιλούσε 3-4 γλώσσες. Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά σίγουρα. Εχω να τη δω καιρό, όμως. Περίπου ένα μήνα το έχει κλείσει το μαγαζί και έχει φύγει».

Το πραγματικό της όνομα

Το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, ρωσικής καταγωγής.

Κατάφερνε να κρύβει καλά τα ίχνη της και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων που έχουν αποβιώσει, όπως μας ενημερώνει η ΕΥΠ.

«Ερευνες που συστηματικά διεξήγαγε» η Υπηρεσία, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

αφήστε ένα σχόλιο


+ οκτώ = 16