ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΕΡΜΑ… ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Ηχηρό «όχι» σε οποιοδήποτε σενάριο παροχής συναίνεσης προς την κυβέρνηση για την ψήφιση νέων μέτρων διατύπωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Θεσσαλονίκη, κλείνοντας με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη σχετική συζήτηση που αναζωπυρώθηκε τα τελευταία 24ώρα.

Η απόλυτη άρνηση Μητσοτάκη δεν αποτελεί νέο στοιχείο, δεδομένου ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχει τοποθετηθεί και τους προηγούμενους μήνες, όταν εγείρονταν αντίστοιχα ζητήματα. Και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να επιμείνει σε αυτή τη σκληρή γραμμή μέχρι τέλους, σε αντίθεση με ό,τι πράττει στα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις της Άγκυρας, όπου εμφανώς επιλέγει ήπιους τόνους και επιδεικνύει βούληση οικοδόμησης εθνικής γραμμής απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για ψήφιση μέτρων καθώς αφενός μία τέτοια εξέλιξη θα της στερούσε πολιτικά καύσιμα, σε μία στιγμή που αυξάνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε διότι οποιαδήποτε συναίνεση προϋποθέτει μία ελάχιστη βάση συνεννόησης και αξιοπιστίας. Αξιοπιστία που, κατά την Πειραιώς, η κυβέρνηση δεν διαθέτει. Γι αυτό άλλωστε και το εκλογικό αίτημα καθίσταται πλέον κυρίαρχο στη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ., ανεξαρτήτως πτέρυγας και αναφορών. Διότι, πολύ απλά, ουδεμία βεβαιότητα μπορεί να υπάρξει για τις προθέσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, πλην ίσως της βούλησής του να παραμείνει στην εξουσία και στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ, από τη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε ξεκάθαρα και τους λόγους που καθιστούν επιτακτική είτε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είτε – καλύτερα – την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Εξηγώντας αναλυτικά και το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα η Ελλάδα οδηγείται σε τέταρτο μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με το τέλος του προγράμματος, το 2018, η Ελλάδα θα έχει τρεις επιλογές: «Ή θα δανειστεί από τις αγορές, αφήνοντας πίσω της τις εποχές των μνημονίων. Ή θα υπογράψει νέο πρόγραμμα. Ή θα συμβεί το χειρότερο σενάριο και δεν θα υπάρχει κανείς πρόθυμος να δώσει στη χώρα τέταρτο πρόγραμμα».

Με άλλους λόγους, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι χειρισμοί Τσίπρα λειτουργούν υπονομευτικά για την ίδια τη χώρα και, φυσικά, για την όποια επόμενη κυβέρνηση καθώς η τελευταία δεν θα έχει, πρακτικώς, τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να αποτρέψει ένα ακόμη μνημόνιο, αν βεβαίως οι εταίροι προθυμοποιηθούν να το συμφωνήσουν. Αντιθέτως, κρίνει ότι η διεξαγωγή εκλογών άμεσα και η κυβερνητική αλλαγή θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε το 2018 η Ελλάδα να βγει στις αγορές και, σταδιακά, να εξέλθει από την ασφυκτική εποπτεία.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να κρούσει, εκ νέου, τον κώδωνα του κινδύνου, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Η ομιλία του αναμένεται σε υψηλούς τόνους με κεντρικό μήνυμα ότι η αναβλητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση, διστάζοντας είτε να κλείσει τη συμφωνία είτε να οδηγήσει την Ελλάδα σε εκλογές, συνιστά, τελικά, έγκλημα κατά της χώρας.

αφήστε ένα σχόλιο


1 × επτά =