Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με Σολτς: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας – Βαδίζει σε αδιέξοδο

Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Μητσοτάκης και Σολτς 

αυτή την ώρα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Πρώτος, πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χάρη στις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με τη Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».

Κάνοντας αναφορά στις διαφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «για εμάς είναι ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων»

Στις τουρκικές προκλήσεις αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο – Καλώ τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις

«Επανέλαβα ότι είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο», είπε ο πρωθυπουργός, «όταν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του εναντίον της Ελλάδας. Οι γείτονές μας ξέρουν ότι τα νησιά μας δεν απειλούν κανέναν η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις και παραχαραγμένους χάρτες. Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα αποκρούοντας τις ροές των δουλεμπόρων. Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς ότι αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διατηρούμε το δικαίωμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Για το έγγραφο που δήθεν κυκλοφορεί ως τουρκολυβικό σύμφωνο κλείνω με μια ευχή οι γείτονές μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και της νομιμότητας της εθνικής συνύπαρξης. Θα με βρουν πανέτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Αυτό θέλει ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός.

Γεωργία Αθ. Σκιτζή
newsbeast.

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε × = 10