ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ 13% ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΑΠΟ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Διπλή αναγραφή τιμής στους τιμοκαταλόγους – Επανέλεγχος της εφαρμογής του μέτρου με την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Του Σωτήρη Νίκα

Κοντά σε συμφωνία για την πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση βρίσκονται τρόικα και οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%, ώστε ο νέος συντελεστής να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Μέτρο το οποίο αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και έχει επίμονα ζητηθεί από την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι όσο βελτιώνεται η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, τόσο θα περιορίζονται και τα φορολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εργάζονται επί των λεπτομερειών για την προώθηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, αλλά όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή (πιθανότατα για 4 με 6 μήνες), μέχρι να καταστεί σαφές εάν το μέτρο αποδίδει ή όχι. Μάλιστα, κάθε μήνα αναμένεται να γίνεται έλεγχος σχετικά με τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί, με το εάν έχει αυξηθεί ή όχι η κατανάλωση και εν γένει εάν η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση οδηγεί σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην αγορά, σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς. Από τα αποτελέσματα των μηνιαίων αυτών ελέγχων θα εξαρτηθεί στο τέλος της περιόδου πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και το εάν ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει μόνιμα ή όχι.

Επίσης, για να διασφαλιστεί ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα «περάσει» στους καταναλωτές –που είναι και το ζητούμενο– εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διπλή αναγραφή τιμής. Δηλαδή, στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων να υπάρχει η παλιά τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η νέα τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι επειδή είχαν ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, τώρα δεν προτίθενται να μειώσουν τις τιμές, από τη στιγμή που το μέτρο εφαρμοστεί.

Πάντως, το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα ξανά τον Σεπτέμβριο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τον επόμενο έλεγχό τους επί του ελληνικού προγράμματος στις 9 Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή που ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης από την 1η Αυγούστου, θα υπάρχουν στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου για ένα μήνα και πλέον. Ετσι, τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσουν στον πρώτο έλεγχο αποδοτικότητας του μέτρου. Η τρόικα ποτέ δεν υποστήριξε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς εκτιμά ότι η οποιαδήποτε μείωση φορολογίας δεν θα ενισχύσει ούτε την κίνηση στην αγορά ούτε τα δημόσια έσοδα. Γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα θέματα που θα εξετάσει τον Σεπτέμβριο θα είναι το κατά πόσο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ευεργετικά για τον προϋπολογισμό και την οικονομία.

Πηγή:  kathimerini

 

αφήστε ένα σχόλιο


× 9 = δεκαοκτώ