ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Με πηγές στην Αθήνα να διατηρούν την αισιοδοξία τους αλλά και κύκλους των δανειστών να κάνουν λόγο για μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές ξεκινά σήμερα ο δεύτερος -και τελικός- γύρος των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.

Κύκλοι της ελληνικής αποστολής τις πρώτες πρωινές ώρες επισήμαιναν ότι οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στη διοικητική μεταρρύθμιση. «Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση» συμπλήρωσαν.

«Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οι εξαντλητικές χθεσινές διαπραγματεύσεις που τελείωσαν τις… πρωινές ώρες, είχαν επίκεντρο το δημοσιονομικό κενό, που παραμένει το μέγιστο – αλλά όχι το μόνο – αγκάθι. Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του δημοσίου από τον υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και το μεγάλο «αγκάθι» των θεμάτων του υπουργείου Εργασίας παρουσία του Γ. Βρούτση.

Ο λόγος για το εργασιακό και τον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και το ασφαλιστικό που πλέον συνδέεται άρρηκτα με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2,5 δις ευρώ με το οποίο ήρθε η τρόικα στις διαπραγματεύσεις…

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανασχέσει μέτρα που θα φέρουν άμεσο πλήγμα σε μισθούς και συντάξεις (όπως περικοπές 20% σε νέους ή οριζόντια μείωση 3,5%). Η τρόικα είχε διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι αν το δημοσιονομικό κενό που θα συμφωνηθεί ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, τότε οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στην Αθήνα η τρόικα 1η Δεκεμβρίου;

Εν τω μεταξύ, στελέχη της τρόικας Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (από το ΔΝΤ αλλά τελεί υπό οριστικοποίηση) έχουν προγραμματίσει να βρίσκονται στην Αθήνα για το συνέδριο 25 Χρόνια «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» την επόμενη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου. Εφόσον δεν αλλάξει το πρόγραμμα, ερώτημα παραμένει αν θα συνδυαστεί η παρουσία τους με την «μίνι» κάθοδο που επιθυμεί η Αθήνα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Οι αποφάσεις πιθανόν να ληφθούν αύριο Πέμπτη, στην συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, με θέμα την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και τις συναντήσεις στο Παρίσι.

Οι δηλώσεις

Ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης εισερχόμενος στη Villa Said, έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε αισιόδοξος ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει. Θα το συζητήσουμε». «Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο» δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «Κάνουμε πρόοδο και τη συνεχίζουμε. Σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση. Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Η ελληνική αποστολή

Η αποστολή της τρόικας είναι περιορισμένη (σημ 2 άτομα από κάθε πλευρά), αλλά και η ελληνική το ίδιο. Στη σύνθεση της ελληνικής αποστολής μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ Τάσος Αναστασάτος (σημ: που μετά θα οδεύσει για το κρίσιμο EWG της Πέμπτης) , ο Χρ. Πρωτόπαπας από τη διαπραγματευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.lykavitos

αφήστε ένα σχόλιο


7 − τέσσερα =