ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο με τους αγρότες» αναφέρουν στελέχη της – Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, αμέσως μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, διαβεβαίωσε πως δεν θα μπει στην Αθήνα κανένα τρακτέρ με αγρότες την Παρασκευή. Όπως είπε η κυβέρνηση θα επιμείνει στον διάλογο που έχει προτείνει στον αγροτικό κόσμο, ένας διάλογος που όπως υπογραμμίζεται δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

«Η κυβέρνηση έχει πρόταση και δεν θα μπορούσε να μην έχει πρόταση», σημειώνεται, ενώ καθίσταται σαφές πως «ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με τελεσίγραφα».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει εναλλακτικά στο τραπέζι του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν πως οι αγρότες είναι αυτή που έχουν αρνηθεί τον διάλογο. Όπως επισημαίνεται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους αγρότες συζήτηση είτε με τον πρωθυπουργό, είτε διακομματικά στη Βουλή.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους αγρότες παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, μοιράζοντας τα βάρη στα υψηλά και μεσαία στρώματα, δημιουργεί και αδικίες που «είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε» και πως το ίδιο σκοπεύει να πράξει και για την επίλυση του προβλήματος με τους αγρότες «αρκεί να θελήσουν να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις».

Δήλωσε ανοικτός σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες βελτιώσεων σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών τους, σε θέματα που αφορούν την ανάγκη προστασίας του εισοδήματος τους και ιδίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ο πρωθυπουργός είπε προς τον αγροτικό κόσμο «με απόλυτη ειλικρίνεια» ότι κάνουν λάθος αν υπολογίζουν «σε αυτούς που σήμερα κάνουν ότι τους υποστηρίζουν, αλλά τόσα χρόνια τους λοιδορούσαν». Μίλησε για οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την ειλικρινή αγωνία των αγροτών, για να εξυπηρετήσουν σχεδιασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με το επίπεδο ζωής τους και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό και «γιατί άραγε τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σήμερα υποκριτικά τους αποθεώνουν, όταν παλιότερα τους πολεμούσαν». «Η απάντηση» είπε «συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με την αγωνία για τους αγρότες», αλλά με την αγωνία τους να μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, να μην προχωρήσει ο εξαντλητικός έλεγχος στις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.

H απάντηση των αγροτών στην νέα πρόσκληση Τσίπρα
Ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας ανέλαβε να απαντήσει στην πρόσκληση Τσίπρα για διάλογο: «Αν τα πάρει πίσω συζητάμε. Συμπάθεια δεν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα». Είπε επίσης ότι τα τρακτέρ θα παραμείνουν στις εθνικές οδούς και ότι σημασία έχει η ενότητα του αγώνα. Για τα μπλόκα που διαφοροποιούνται είπε ότι είναι μόνο 2-3 και επιτέθηκε στο μπλόκο των Τεμπών λέγοντας: «Στα Τέμπη είναι οι μεγαλοαγρότες».

Παράλληλα, οι αγρότες απευθύνουν πρόσκληση για το συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα, όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας και ο Αλέξανδρος Κολιαβασίλης από το μπλόκο του Κορωπίου, κάλεσαν όλον τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους άλλους κλάδους που πλήττονται να βουλιάξουν το Σύνταγμα ώστε η κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Η κάθοδος των αγροτών θα γίνει κυρίως με πούλμαν και ΙΧ ενώ χθες ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή για να φτάσουν συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος 30-50 τρακτέρ. Η απάντηση της κυβέρνησης αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη προκειμένου να τον ενημερώσουν για την 48ωρη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και να ζητήσουν ρεύμα, σκηνές και χημικές τουαλέτες.

 

fortunegreece

αφήστε ένα σχόλιο


9 + έξι =