Κρίμα – Κρίμα: 3.316 τα κρούσματα σήμερα – 50 νέοι θάνατοι και 310 διασωληνωμένοι

Τα κρούσματα σήμερα 12/11 είναι 3.316 , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 50 νέοι θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 310.

Συναγερμός στην Καστοριά: Δέκα κρούσματα σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ

Ανησυχία προκάλεσε η είδηση ότι βρέθηκαν δέκα θετικά κρούσματα κορονοϊού σε εργαζομένους σε φάρμες μινκ στη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα rapid tests. Νωρίτερα είχε βρεθεί θετικός εκτροφέας βιζόν στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες μινγκ στην Δ. Μακεδονία προέκυψαν τα παρακάτω:

Σε 21 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στα Γρεβενά όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά

Σε 91 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στην Καστοριά διαγνώσθηκαν 10 θετικά δείγματα

Σε 22 rapid tests σε εργαζόμενους σε φάρμες στη Φλώρινα όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά

Προ των πυλών σκληρή καραντίνα – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

Να βάλει εμπόδια στην αδηφάγο ορμή του κορονοϊού επιχειρεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο, αυστηροποιώντας το μείγμα των μέτρων που λαμβάνει και προχωρώντας σε βελτιωτικές κινήσεις σε τακτά πλέον χρονικά διαστήματα για να προλάβει τα χειρότερα.

Η δραματική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αντίθετα όταν παρατηρείται η όποια αστοχία άμεσα διορθώνεται.

Άλλωστε πλέον πέραν του ιδιαίτερα υψηλού αριθμού των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων που αποτελεί βασικό δείκτη για τις αποφάσεις των ειδικών έχει «εκτοξευτεί», ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά και η μακάβρια λίστα από τις επιπλοκές τις νόσου.

«Οι δυνατότητες του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες» έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας και καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση «τρέχει» για να προλάβει τα χειρότερα. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα εκπονείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς επιστρατεύονται διαρκώς εφεδρείες προκειμένου να ανταπεξέλθουν τα νοσοκομεία στην τεράστια πίεση.

Και μπορεί εδώ και μόλις έξι ημέρες να βρίσκεται σε ισχύ το νέο πανεθνικό lockdown για την ανακοπή του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, ωστόσο αποδείχθηκε στην πράξη, ότι οι πολίτες λόγω κόπωσης δεν μείωσαν κατά πολύ την κινητικότητά τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην κατάχρηση των SMS που εστάλησαν αλλά και στην εικόνα των δρόμων που δεν θυμίζει σε τίποτα τον περασμένο Μάρτιο.

Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σε δραματικούς τόνους ανακοίνωσε χθες αυστηροποίηση των μέτρων, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για καθολικό κλείσιμο των σχολείων και παράταση του lockdown τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου σε περίπτωση που δεν μειωθούν αισθητά τα κρούσματα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 σε όλη την Ελλάδα

Έτσι, από αύριο σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορίζονται οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα επιτρέπονται μόνο για λόγους: Εργασίας, υγείας, συνοδείας κατοικίδιων, σε απόσταση κοντινή από το σπίτι. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή sms προς το 13033, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Ατομική άθληση: «Αυτή δεν αφορά στην άθληση – προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων. Αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση η άθληση να πραγματοποιείται κοντά στην οικία των πολιτών».

Τηλεργασία: Οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση των ελέγχων.

Δύο νέα σενάρια στο τραπέζι

Αν δεν αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων η κυβέρνηση έχει δύο ακόμα «όπλα» στη φαρέτρα της.

Πρώτον είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός στις μετακινήσεις και δεύτερον περιορισμός ορισμένων δραστηριοτήτων, οι οποίες σήμερα είναι ελεύθερες, όπως τα σχολεία αλλά και απαγόρευση επαγγελματικών δραστηριοτήτων που ακόμη λειτουργούν.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».

Τρομάζουν οι αριθμοί

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιορίσει την περιττή κινητικότητα και να ανακοπεί η μεταφορά και μετάδοση του ιού, δεδομένου πλέον ότι απαιτείται να μπει φρένο στους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές.

Το βασικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ, γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες. Το νέο χθεσινό ρεκόρ των ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς καταγράφηκαν 2.752 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, 297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 43 ακόμα θάνατοι, με την μακάβρια λίστα να φτάνει στους 909 θανάτους συνολικά στη χώρα.

«Βουλιάζουν» οι εντατικές στη Θεσσαλονίκη

Σε εφαρμογή βρίσκεται νέο σχέδιο για την επέκταση της δυναμικότητας του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, που «λυγίζει» κάτω από το βάρος των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη 100 νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών με C-130 σε ειδικές κάψουλες, από απομακρυσμένες περιοχές στην πρωτεύουσα.

Στα όριά τους βρίσκονται οι γιατροί, οι οποίοι περιγράφουν σκηνές «πολέμου» στις εφημερίες των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%). Επισημαίνεται, ότι οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

αφήστε ένα σχόλιο


δυο × = 10