Κακοκαιρία Μήδεια: Έρχεται δύσκολη νύχτα με ισχυρές χιονοπτώσεις στην Αττική – Χιόνια και στο Σύνταγμα – Οι κλειστοί δρόμοι

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τα μεσάνυχτα με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια, αλλά και σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, καθώς το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Μήδεια θα «χτυπήσει» την Αττική.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, από το βράδυ της Δευτέρας, στις 20.00 με 21.00, θα χιονίσει σε Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Μαρούσι, Αμπελόκηπους, από τις 22.00 με 23.00 θα αρχίσει να χιονίζει περισσότερο στα βόρεια της Αθήνας, ενώ από τα μεσάνυχτα και μετά αναμένονται χιονοπτώσεις και στην πλατεία Συντάγματος, στη Νέα Σμύρνη, στο Χαλάνδρι και στην Πεντέλη.

Αύριο Τρίτη το πρωί έως τα μεσάνυχτα αναμένονται χιονοπτώσεις και στα δυτικά, όπως στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στα βόρεια στην Πεύκη, στα βορειοανατολικά στην Παλλήνη, στην πλατεία Συντάγματος. Αύριο κατά διαστήματα θα χιονίζει μέχρι και τη Γλυφάδα, καθώς «έχουμε σύγκλιση ανέμων πάνω από την Εύβοια με τροχιά σύγκλισης πάνω από την Αττική, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ αυξημένες τιμές στη σχετική υγρασία», σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο.

«Αύριο θα είναι η χειρότερη μέρα για την Αττική με την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 2 με 3 βαθμούς στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει.

Την Τετάρτη θα σημειωθούν κάποιες χιονοπτώσεις σε περιοχές της Αττικής, όπως στα Μελίσσια, στον Ωρωπό, στον Διόνυσο.

Θα χιονίσει για λίγο ακόμα και σε Σποράδες, Κυκλάδες, αλλά και σε νησιά του ΒΑ Αιγάιου, μέχρι και την Κρήτη. Αύριο θα χιονίσει και στα πεδινά τμήματα των Κυκλάδων, κάτι σπάνιο, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Οι κλειστοί δρόμοι

Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας από σήμερα στις 19:00 μέχρι τις 19:00 αύριο Τρίτη επειδή προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοιδης. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί πάλι αύριο στις 11 το πρωί.

Επίσης, σύμφωνα με νεότερη (18:00) ενημέρωση από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

  • επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς «Regency Cazino Mont Parnes»
  • επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια
  • επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονυσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Περιφερ. οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το νοσοκοκομείο 414 έως «θέση Άγιος Πέτρος»
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια
  • Οδός Αναστάσεως από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου
  • Λ. Αλίμου – Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης)
  • Επ. Οδός Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επαρχιακής οδού Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών) στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία
  • Επαρχιακή οδό Αγίου Μερκουρίου από το ύψος της ταβέρνας Λεωνίδας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη

Κλειστά θα μείνουν και την Τρίτη τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας εξαιτίας του κύμα ψύχους που έφερε η κακοκαιρία Μήδεια στη χώρα μας.

Οι χιονοπτώσεις και το τσουχτερό κρύο είχαν ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη στις εξής περιοχές, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής:

Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα μείνουν και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ύστερα από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος, σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω του συνεχιζόμενου ολικού παγετού και κατόπιν συνεννόησης με τους δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς αντιπεριφερειάρχες. Κλειστοί θα μείνουν αύριο και οι παιδικοί σταθμοί.about:blank

Όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό, για την Τετάρτη δεν θα ληφθεί ενιαία απόφαση από την Περιφέρεια αλλά αποφάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Δυτική Μακεδονία

Εξαιτίας του χιονιού και του ολικού παγετού που επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αύριο (Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021) θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Το ύψος του χιονιού στα πεδινά, σε πολλές περιοχές, ξεπερνάει τα 30 εκατοστά ενώ στα ορεινά, πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, το χιόνι φτάνει τα 45 εκατοστά.

Μαγνησία και Σποράδες

Κλειστά θα είναι και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Βόλου μετά από απόφαση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, αφού οι καιρικές συνθήκες λόγω του χιονιά και του παγετού είναι πολύ δύσκολες, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους διδάσκοντες σε όλο τον μητροπολιτικό Βόλο.

Η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη ημέρα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές δομές του Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιφερειακά αυτής. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Επίσης κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη τα σχολεία και στην υπόλοιπη Μαγνησία με αποφάσεις των δημάρχων Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Δεν θα λειτουργήσουν επίσης και τα σχολεία στα νησιά των Σποράδων, δηλαδή σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, αφού εξακολουθούν τα νησιά να μην ηλεκτροδοτούνται για περισσότερες από 24 ώρες, λόγω της μεγάλης ζημιάς στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλων των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, παρατείνεται και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ για την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και μετά, ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, διά ζώσης ή με τηλεκπαίδευση, θα αποφασίζεται από κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Χίος

«Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης έπειτα από συνεννόηση με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου αποφάσισε τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο νησί μας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθούν αλλά και της ανάγκης να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από την πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας για τον Covid-19 λόγω του ψύχους. Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν από τη Δευτέρα (15/2) έως και την Τετάρτη (17/2) τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Λεπτομέρειες για τον εάν θα συνεχιστεί η διδασκαλία των μαθημάτων με τηλεκπαίδευση θα δοθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ζάκυνθος

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και ιδίως των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, κλειστές θα παραμείνουν και την Τρίτη, οι σχολικές μονάδες τόσο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγεία- Δημοτικά Σχολεία όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνάσια – Λύκεια σε όλη την Επικράτειας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Καρδίτσα

Με απόφαση της Δημοτικής αρχής τη Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Καρδίτσας λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν και οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που είναι μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Κλειστά όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής στην Αττική

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, κλειστές θα παραμείνουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη 16 και 17 Φεβρουαρίου, όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) στην Περιφέρεια Αττικής

Με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) στην Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Γραμματέα Γ. Σελίμη, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε «την διακοπή, μέχρι την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής, εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις – παγετός) και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».

Η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη για προληπτικούς λόγους και με στόχο την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των μαθητών, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο ισχυρός παγετός που αναμένεται να επικρατήσει στην Αττική τις επόμενες ώρες, θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα λειτουργίας των σχολείων και την μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκονται εντός των Δήμων που κατοικούν.

Η Περιφέρεια Αττικής ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά δεδομένα θα επαναξιολογήσει την κατάσταση και πάλι την Τετάρτη, με στόχο να εξετάσει, εφόσον απαιτείται, το ενδεχόμενο να παρατείνει το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων.

Να σημειωθεί πως λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας η Περιφέρεια Αττικής συστήνει σε όλους τους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας: Τι να προσέχουμε στις μετακινήσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

αφήστε ένα σχόλιο


ένα + 2 =