Ο ΘΕΜΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ: ΟΤΑΝ ΕΣΠΑΣΕ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ

Θέμης Μπαλασόπουλος: όταν έσπασε η πράσινη κλωστή.

Στον Δήμο Γλυφάδας, ο κ. Μπαλασόπουλος σύντομα άφησε τα σκουπίδια, και έπιασε την πράσινη κλωστή του συνδικαλισμού. 

Της Μαρίλης Μαργωμένου

Ο ένας έπαιζε στο γνωστό σίριαλ τον «Τόνι Σοπράνο», και συστηνόταν ως «σύμβουλος αποκομιδής απορριμμάτων». Ο άλλος, ο Θ. Μπαλασόπουλος, στο ακόμα γνωστότερο σίριαλ, είναι ο πρόεδρος της ΠΟΕΟΤΑ, που διαχειρίζεται τα απορρίμματα. Αλλά η βασική τους ομοιότητα είναι πως κανέναν τους δεν τον έμαθε το κοινό για την έφεσή του στο μάζεμα των σκουπιδιών.

Φυσικά, ο κ. Μπαλασόπουλος περηφανεύεται πως κάθε πρωί πάει πρώτα στο μηχανοστάσιο, και μετά στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Αλλά όπως είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη «αμφιβάλλω αν έχει σηκώσει ποτέ του κάδο».

Είναι πιθανόν, παρά ταύτα, να έχει ανέβει σε απορριματοφόρο, για να βγάλει λόγο στο κοινό του. Βλέπετε, καβάλα στη σκουπιδιάρα της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Μπαλασόπουλος κατήγαγε σημαντικές νίκες. Ακόμα και ενάντια στη λογική.

Δεν ήταν το ΑΣΕΠ, αλλά ο δήμαρχος Γλυφάδας, Θ. Σπονδυλίδης που τον διόρισε 30 χρόνια πριν εργάτη καθαριότητας. Στον Δήμο Γλυφάδας, ο κ. Μπαλασόπουλος σύντομα άφησε τα σκουπίδια, και έπιασε την πράσινη κλωστή του συνδικαλισμού. Πρώτα ο δήμαρχος τον αναβάθμισε σε υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και ύστερα έγινε πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι πράσινες διχαλωτές γλώσσες επιμένουν πως τότε υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Κ. Σκανδαλίδης, που αποτελεί αγαπημένη μπαλασοπουλική φιγούρα, αλλά το μόνο βέβαιον είναι πως μέσα σε δύο χρόνια προεδρίας, ο κ. Μπαλασόπουλος χρειάστηκε μόνο μια τριήμερη απεργία για να γίνει το θαύμα: εγκρίθηκαν πριμ παραγωγικότητας, επιδόματα, προσλήψεις, μετατάξεις… Αργότερα, ο Θ. Μπαλασόπουλος μαζί με τον Β. Πολυμερόπουλο της Νέας Δημοκρατίας πειθανάγκασαν και τον Π. Παυλόπουλο: με 2 ολόκληρες μέρες απεργίας, τους ενέκρινε επίδομα 300 ευρώ για τους εργάτες καθαριότητας!

Ωσπου ήρθε η κρίση, και τα θαύματα τελείωσαν.

Το 2011 οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΟΤΑ ταμπουρώθηκαν στο ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ ένα απόσπασμα κυνηγούσε τους δημάρχους να τους φορέσει μαύρες σακούλες στα κεφάλια.

Ηταν η πρόβα για τη μεγάλη παράσταση των σκουπιδιών, που έκτοτε ανεβαίνει με διάφορους ανυποψίαστους γκεστ σταρ. Οπως ο Χ. Καστανίδης, που ως υπουργός Εσωτερικών, βρέθηκε με μια δράκα σεληνιασμένων οδοκαθαριστών να τον κυνηγά για να μην καταργήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Ακολούθησε ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης, που λέει πως είδε τον κ. Μπαλασόπουλο να τον δείχνει με το δάκτυλο και να σπρώχνει πάνω του όσους διστάζουν να του επιτεθούν. Υστερα πήρε σειρά ο Γερμανός πρόξενος που του έσπασαν τα γυαλιά και του πέταξαν καφέδες επειδή δεν έβρισκαν το Γ. Φούχτελ. Και τελευταίος στη λίστα, ο Γ. Καμίνης.

Φυσικά, πάντα υπάρχουν δικαιολογίες. Οπως τον Γ. Καμίνη «τον χτύπησαν οι χρυσαυγίτες», έτσι στο φουχτελικό σίριαλ, οι ρίπτες των καφέδων είπαν στο δικαστήριο ότι «ο πίσω μου πάτησε τη φτέρνα κύριε πρόεδρε, και μου έφυγε το ποτήρι!». Οσο για τον κ. Μπαλασόπουλο… κάπου μεταξύ φάρσας και τραγωδίας, εκείνος έβαλε ναζιστικά εμβατήρια στην κατάληψη του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, και γελούσε όταν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με στολές SS χαιρετούσαν ναζιστικά το πλήθος.

Οσοι τον έχουν κατά καιρούς συναναστραφεί, λένε πως αυτό που ήθελε πάντα ο άνθρωπος που ξεκίνησε λίγο πιο κάτω από κλητήρας, ήταν να γίνει δήμαρχος. Και ίσως η ιστορία να γραφόταν αλλιώς, αν δεν του άρπαζε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στη Γλυφάδα ο Κ. Κοκκόρης. Καθώς η αρπαγή συνέπεσε με τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ο Θ. Μπαλασόπουλος βρέθηκε έξω από την Ιπποκράτους να σκίζει την κομματική του ταυτότητα, γιατί «εκβιαστικά μας πήραν την ψήφο μας». Ή απλώς γιατί γύρισε ο άνεμος.

«Κάναμε αμάν να φύγουμε από το ΠΑΣΟΚ, θα πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ;», έλεγε πρόσφατα ο κ. Μπαλασόπουλος. Και ύστερα, στο μοτίβο του συνδικαλιστικού «τραβάτε με κι ας κλαίω», εκείνος και ο Ν. Φωτόπουλος της ΔΕΗ εμφανίστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με πουκάμισα μοβ, στο χρώμα του πένθους. Βλέπετε, όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν. Μετά από οκτώ σεζόν, ακόμα και η καριέρα του Τόνι Σοπράνο τελείωσε. Για τον κ. Μπαλασόπουλο, η ώρα έφτασε. Το επόμενό του σίριαλ -ή «σύριζαλ»!- έχει ήδη ξεκινήσει.

Kathimerini

αφήστε ένα σχόλιο


× πέντε = 25