ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ… ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΛΕΚΣΗ??? ΓΛΕΖΟΣ ΑΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΟΥ

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάστηκε απόψε το νέο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Ακρωνύμια», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο φιλόλογος-συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης.

Φανερά συγκινημένος ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στους λόγους που το ελληνικό έθνος άντεξε παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς και μίλησε για την πολυπραγμοσύνη του, την οποία όπως είπε, οφείλει στους συναγωνιστές του που έχουν φύγει από τη ζωή.

Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στους πέντε λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατάφερε, παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς, να ξαναυπάρξει: την κοινή μας γλώσσα, την ύπαρξη λαϊκής εξουσίας, τα ήθη και τις παραδόσεις που κράτησαν τον ελληνισμό αδούλωτο, τον κλήρο και την εκκλησία που ήταν δίπλα στο λαό και την ιδεολογία της αντίστασης. Επίσης μίλησε για τους κινδύνους της ελληνικής γλώσσας που είναι η φτωχοποίηση των ομιλητών, η ξενοποίηση και η μονοσημαντότητα.

Τέλος, αναφερόμενος στην πολυπραγμοσύνη και με δάκρυα στα μάτια είπε ότι «τις παραμονές από κάθε μάχη μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε και λέγαμε «εάν εσύ ζεις μην με ξεχάσεις», «εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι όταν συναντάς ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα και από εμένα, και όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί και από εμένα, και όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων θα τον ακούς και για μένα, και όταν ακούς τον άνεμο να περνάει μέσα από τα φύλλα, όταν ακούς το θρόισμα των φύλλων, θα το ακούς και για μένα, και όταν χορεύεις θα χορεύεις και για μένα». «Μπορώ να ξεχάσω;» αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «τo δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, οι φίλοι μου, δεν ζουν σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτό τον κόσμο; Δεν είναι δυνατό. Και γι΄αυτό έχω αυτή την πολυπραγμοσύνη, γιατί εκτελώ εντολές ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους».

«Και επειδή αυτή η σύναξη δεν είναι ένα απλό ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας στο τομέα του αναλαμβάνει να κάνει πράξη τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Και αν πεθάνω, θα σας κυνηγάει η ύπαρξη μου για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Μην νομίζετε ότι θα γλυτώσετε από εμένα ποτέ» κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Μανώλης Γλέζος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι ο Μανώλης Γλέζος είναι ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα, τη συνύπαρξη και όχι το διχασμό και πρόσθεσε λέγοντας πως «το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου είναι μια γροθιά στην τρέχουσα υποτίμηση και απαξίωση της γλώσσας και της μόρφωσης. Είναι ένα καμπανάκι σε μια εποχή φτώχειας για τη γλώσσα».

«Ο Μανώλης Γλέζος είναι παρών συνεχώς από διάφορα μετερίζια» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει παρέμβει δύο φορές ζητώντας το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και ήταν παρών στο αίτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κάποιες εξελίξεις στο ζήτημα του φακέλου της Κύπρου, ως ελάχιστη επανόρθωση μιας ηθικής και ιστορικής υποχρέωσης που έχει η χώρα μας απέναντι στους Κύπριους και τους Ελλαδίτες».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογράμμισε ότι «πέρα από τις όποιες πολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις, πέρα από τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις ή θέσεις, υπάρχει και μια άλλη κοινή παραδοχή, ότι μπορούμε να ομονοούμε συμπράττοντας στο γενικό καλό».

«Τελικά, έστω και σε συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα οφείλουμε να συνεννοηθούμε, με τις όποιες διαφοροποιήσεις μας» τόνισε.

Επίσης αναφέρθηκε στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, σημείωσε ότι «οι αγώνες του Μανώλη Γλέζου για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είναι εξίσου σημαντικοί με τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί παράδειγμα. Παράδειγμα ήθους, ευπρέπειας, αγωνιστικότητας, μα πάνω απ’ όλα φιλοπατρίας. Η αγάπη του για την χώρα μας είναι μεγάλη και άδολη. Ένα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα μας πάντα θα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Μανώλη Γλέζο».

Ο Λαοκράτης Βάσσης έκανε γλωσσολογική και φιλολογική ανάλυση του βιβλίου, είπε ότι «πρόκειται για τον ερευνητικό καρπό ενός, που το μεράκι του για τη γλώσσα υπερκαλύπτει τους όποιους πανεπιστημιακούς τίτλους, και αυτός ο ένας είναι ο Μανώλης Γλέζος. Ο ακάματος και αναγεννησιακός Μανώλης Γλέζος, υπό την έννοια του πολυδιάστατου και καθολικού ανθρώπου». Αναφέρθηκε «στο φαινόμενο Μανώλης Γλέζος» του οποίου όλη η ζωή είναι μια διαρκής αντίσταση και κατέληξε λέγοντας πως «καμαρώνουμε που είναι μαζί μας, καμαρώνει όλος ο τόπος που είναι μαζί μας, γιατί κρατάει στα χέρια του σημαίες που μπορούν να βγάλουν τον τόπο από τα μεγάλα αδιέξοδα όπου βρίσκεται σήμερα».

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Πανούσης και Αριστείδης Μπαλτάς, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Μανιός και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, όπως επίσης ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.

 

αφήστε ένα σχόλιο


− 2 = επτά