ΓΛΥΦΑΔΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ 52 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Ένα σημαντικό σχέδιο για την Αττική, για τους πολίτες, για το περιβάλλον, για το δημόσιο συμφέρον ψηφίστηκε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρόκειται για τη συνολική ανακαίνιση του συγκροτήματος «Αστέρια Γλυφάδας», το οποίο την τελευταία δεκαπενταετία είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και φιλοξενούσε μόνο νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ο χώρος των «Αστεριών Γλυφάδας» ανήκει ως κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, όμως έχει παραχωρηθεί για χρήση στην Εθνική Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της έχει συνάψει συμφωνία ενοικίασης με την ξενοδοχειακή εταιρεία «Ναυσικά». Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τριάντα χρόνια, ενώ ήδη έχουν περάσει τα τρία. Η έκταση του χώρου είναι περίπου 280 στρέμματα, έχει παραλία μήκους περίπου 600 μέτρων, ενώ εντός του χώρους βρίσκονται τεχνητή δασική έκταση 61,4 στρεμμάτων καθώς και αρχαιολογικός λόφος.

Με το νέο σχέδιο ανακαινίζονται οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και μετατρέπονται σε ξενοδοχείο 400 κλινών. Δεν προβλέπεται επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων ενώ θα γίνουν μόνο διαμορφώσεις εξωτερικού χώρου, πεζοδρομήσεις, κιόσκια, πέργκολες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομος, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης. Το όλο σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τα φαραωνικά σχέδια τσιμεντοποίησης που είχαν γίνει για τα «Αστέρια Γλυφάδας» πριν από περίπου 15 χρόνια που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

αστέριαΠρόκειται για μια επένδυση ύψους περίπου 52 εκατ. ευρώ με ευρύτερη σημασία για την οικονομική και την τουριστική ανάπτυξη της Αττικής, καθώς και για τις θέσεις εργασίας τις οποίες δημιουργεί. Για πρώτη ίσως φορά, γίνεται μια επένδυση με την επιβολή ουσιωδών και αυστηρών όρων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.

Στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται: Δεν επιτρέπεται η λειτουργία νυχτερινών κέντρων, κέντρων διασκέδασης, τυχερών παιχνιδιών και συναφών χρήσεων. Υπάρχουν ελεύθερες είσοδοι που εξασφαλίζουν στους πολίτες την πρόσβαση στην παραλία χωρίς κανενός είδους αντίτιμο εισόδου. Προστασία της δασικής έκτασης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Δασικής Υπηρεσίας. Προστασία των αρχαιολογικών χώρων με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχαιολογίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την επένδυση στα «Αστέρια Γλυφάδας» δείχνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπου ο σεβασμός στο περιβάλλον και στις ανάγκες των πολιτών συνιστούν βασική προτεραιότητα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει πεδίο δράσης, ακολουθώντας όμως τη νομιμότητα και τις προτεραιότητες της πολιτείας.

inagreece

αφήστε ένα σχόλιο


+ τρία = 9