ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΒΑΓΓΟ… ΔΕΝ Σ΄ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΛΙΤΣΑ?? Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιδιαίτερη νομική σημασία έχει η έκβαση της υπόθεσης αλλαγής ταυτότητας που εκδικάστηκε το πρωί της Δευτέρας από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης.

Πρόκειται για την υπόθεση της 30χρονης κατοίκου Μυτιλήνης, Ανδρομέδας Ψαρού, που ζητά να διορθωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησής της και βάφτισής της. Συγκεκριμένα, ζητά να διορθωθεί το αναγραφόμενο φύλο από «άρρεν» σε «θήλυ» και ως προς το αναγραφέν κύριο όνομά της, να διορθωθεί και αυτό, και αντί του «Ευάγγελος» να αναγραφεί το νέο ορθό «Ανδρομέδα», το οποίο επέλεξε ως κύριο όνομα.

Επίσης, ως προς το αναγραφέν επώνυμό της, να διορθωθεί αυτό ως προς την κατάληξή του και αντί του «Ψαρρός» να αναγραφεί το νέο ορθό «Ψαρού», αντίστοιχο του θηλυκού φύλου της.

Όπως η κ. Ψαρού υποστηρίζει με δημόσιες δηλώσεις της, δεν επιθυμεί να προβεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, παρά μόνο σε αλλαγή της ταυτότητάς της. Γεγονός σημαντικό για την καθημερινότητά της, αφού η ταυτότητά της δεν συνάδει με τη φυσική της παρουσία, κι έτσι αντιμετωπίζει πολλές φορές προβλήματα ταυτοπροσωπίας.

Φωτογραφίες: Β. Παπαντώνης

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης για την υπόθεση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου τέσσερις μήνες.

Η υπόθεση αυτή εξετάζεται ύστερα από σειρά σχετικών αποφάσεων που εξέδωσαν τα ελληνικά δικαστήρια, με πρώτη την ιστορική απόφασή 1572/2016 του Ειρηνοδικείου της Αθήνας η οποία έκρινε ότι μπορεί να γίνει αλλαγή ονόματος χωρίς να έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση και χωρίς να είναι απαραίτητη η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Μετά από αυτήν ακολούθησε σειρά αποφάσεων με το ίδιο σκεπτικό ενώ πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου χωρίς χειρουργική επέμβαση.

 

Πηγή: Μυτιλήνη: Ο Βαγγέλης που θέλει να λέγεται Ανδρομέδα -Υπόθεση αλλαγής φύλου, στο δικαστήριο [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr

αφήστε ένα σχόλιο


1 × = οκτώ