Γιατί αλλάζει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019. Επομένως, οι επόμενες θα πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2023.

Και όμως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθούν, μετά τις τελευταίες αλλαγές, στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023. Γιατί αυτή η παράταση θα αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στον χρόνο των εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε οι εθνικές εκλογές να προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, καθώς η αυτοδιοίκηση, στην οποία ο «γαλάζιος» μηχανισμός είναι πολύ ισχυρός, αποτελεί βασική εκλογική μηχανή και για το κόμμα.

Εάν οι εκλογές της αυτοδιοίκησης γίνονταν Μάιο, τότε σε πιθανές εθνικές εκλογές μετά, οι δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες που είχαν εκλεγεί θα επαναπαύονταν στη νίκη τους και δεν θα τα «έδιναν όλα» για το κόμμα.

Αντιθέτως, εάν οι αυτοδιοικητικές είναι μπροστά τους θα τρέξουν και για τον εαυτό τους και για το κόμμα, λειτουργώντας προσθετικά στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως εκτιμά η εφημερίδα η παραπάνω αλλαγή φωτογραφίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του και την επιλογή της εξάντλησης της τετραετίας, ότι δηλαδή μπορεί να πάει σε εκλογές ακόμη και στην εκπνοή της θητείας του, το καλοκαίρι του 2023. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, πως αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός για αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2023 δείχνει ότι ο Μητσοτάκης θέλει να είναι οργανωμένος για όλα τα ενδεχόμενα.

 

αφήστε ένα σχόλιο


4 − ένα =