ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΟΛΑΚΗ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Θετική είναι η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής (8 υπέρ, 2 κατά) για την άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη,

καθώς υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Αντιθέτως, καταψήφισαν το ΚΚΕ και η ΜεΡΑ25, όχι όμως για την ουσία της υπόθεσης αλλά επειδή θεώρησαν ότι πρώτα έπρεπε να συζητηθεί εάν το αδίκημά του εντάσσεται στα υπουργικά του καθήκοντα. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Γ. Βαρουφάκη ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι όλα τα αδικήματα είναι κατά τη διάρκεια άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, ενώ ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν το αδίκημα είναι βουλευτικό ή υπουργικό.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος (που αποχώρησε από την ψηφοφορία) έθεσε αρχικά ζήτημα… ακυρότητας, διότι ο Κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να περάσουν τρεις μέρες από την κλήση του κ. Πολάκη μέχρι την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός το… επανέλαβε ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να «απολογηθεί». Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε εκ νέου να ενταχθεί στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών και κατηγόρησε ξανά τους κ.κ. Πουλή και Στουρνάρα.

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του προέδρου της Επιτροπής, Χ. Αθανασίου αλλά και του Θάνου Πλεύρη, τόνισε ότι τριήμερο δεν ισχύει, προσθέτοντας ότι από την στιγμή που ο εισαγγελέας έκρινε ότι το αδίκημα δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα η Βουλή δεν μπορεί να το αλλάξει. Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι με τους νέους Κώδικες έγινε αλλαγή στην παράγραφο που αφορά τον Π. Πολάκη και από κακούργημα το παράπτωμά του έγινε… πλημμέλημα. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ υπενθύμισαν ότι μέσα στον Αύγουστο τελειώνει ουσιαστικά η ημερομηνία έγκλησης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και άρα θα έπρεπε στις πρώτες μέρες του Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση.

Τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει στις 31 Ιουλίου για να αποφασίσει την άρση ή μη της ασυλίας του.

Οι υποθέσεις για τις οποίες καλείται να απολογηθεί ο κ. Πολάκης είναι η παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας που είχε (και αργότερα διέρρευσε σε ΜΜΕ) με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα για το δάνειο των 100.000 ευρώ από την Τράπεζα Αττικής και για τα όσα έχει πει για το πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή.

.liberal.

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − 3 =