Ανοίγουν σήμερα με μάσκα τα σχολεία – Όσα πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και καθηγητές

Χτυπάει σήμερα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, σε μια σχολική χρονιά που δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιότερες. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και των επιδημιολόγων είναι το άνοιγμα να είναι ασφαλές και να μην υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, που ήδη στη χώρα μας είναι 13.240 (σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ 13/9).

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία.

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά προβλέπεται και η διανομή των παγουριών ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Η μάσκα σε μαθητές και καθηγητές είναι το απαραίτητο «όπλο» κατά της διασποράς, όπως επίσης το σχολαστικό καθάρισμα των χεριών, η χρήση αντισηπτικού, αλλά και ο σχολαστικός αερισμός των τάξεων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνει αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Το άρθρο 2 αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα:

Η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Ειδικά για τους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και την Γ’ Δημοτικού ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
  • στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
  • στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
  • κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο). Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.

Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως ενδεικτικά περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

  • Μαθητές με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου),
  • Μαθητές με ινοκυστική νόσο,
  • Μαθητές που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου,
  • Μαθητές με μεσογειακή αναιμία,
  • Μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά:

  • μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
  • μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Προβλέπεται εκπαίδευση εντός της σχολικής μονάδας για την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Ο ειδικός χώρος ορίζεται με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων, υπό την εποπτεία του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Κατά την άφιξη των γονέων/κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Η ΚΥΑ αφορά στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ, Κολλεγίων, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2020 – 2021 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.

Επίσης δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορονοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν νοσεί από κορονοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
  • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

  • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της.
  • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.
  • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.
  • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
  • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοα-νεπάρκεια (HIV και CD4 <500).
  • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone >20mg/μέρα).
  • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
  • Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
  • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
  • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.
  • Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορονοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

Για τους μαθητές που απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δείτε όλη την εγκύκλιο

Τι ισχύει για τα Ειδικά Σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Όπως ήταν ήδη γνωστό, και όπως προβλέπεται και από την ΚΥΑ, δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι θα μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτές θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ, οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος, ενώ εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, οι τελετές αποφοίτησης θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Λειτουργία κυλικείων

Το προσωπικό των κυλικείων των σχολείων θα πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.

Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).

Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.

Γενικότερα, συνιστάται στους μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν από τη λήψη του γεύματος. Η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές, είναι υποχρεωτική.

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

  • Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.
  • Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
  • Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
  • Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.
  • Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.
  • Ο υπεύθυνος για τον κορονοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
  • Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
  • Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κάνει γνωστό ότι δεν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία της χώρας. Όπως αναφέρει θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο, όπως είναι η Λέσβος και η Πέλλα.

Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας εισηγήθηκε στο υπουργείο την προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 16.9.2020:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,

Επίσης προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 18.9.2020:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Κεραμέως: Όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων

Πανέτοιμα για να υποδεχτούν τους μαθητές για τη νέα χρονιά είναι τα σχολεία σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσεις στις 8:15, συμπληρώνοντας ότι «δεν θα γίνει μάθημα».

Για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς η κ. Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για μια αυτονόητη υποχρέωση καθώς όπως δεν μπορείς να μπεις χωρίς μάσκα σε πλοίο, λεωφορείο και μετρό, το ίδιο ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους και στις εκπαιδευτικές δομές.

Η κ. Κεραμέως είπε ότι στα σχολεία θα υπάρχει εφεδρεία σε μάσκες για να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που πέσει κάτω η μάσκα κάποιου μαθητή. Πρόσθεσε ότι δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου γιατί περιορίζει το ενδεχόμενο οι μικροί μαθητές να βρίσκονται με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού σε κάποιο σχολείο.

«Κρούσματα θα έχουμε και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε η υπουργός και αναφέρθηκε στην task force που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

«Δεν σημαίνει ότι αν εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα σε μια περιοχή, αυτομάτως θα κλείνει το σχολείο. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο αν υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε μια συγκεκριμένη περιοχή να κλείνει και σχολείο. Κατά τα λοιπά θυμίζω ότι με βάση τα πρωτόκολλο των ειδικών σε περίπτωση κρούσματος μαθητή κλείνει το τμήμα καταρχήν και γίνεται ιχνηλάτηση», σημείωσε.

Για το ίδιο θέμα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας είπε ότι σε μια περιοχή με πολλά κρούσματα «το τελευταίο που θα κλείσει είναι το σχολείο» και πως πρώτα θα κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες.

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ + = 9