ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΟΛΓΟΘΑ» ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ!

Γράφει: Ο Δημήτρης Καραπάνος

Απομένουν μόλις οκτώ μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές στους Δήμους και τις περιφέρειες για την εκλογή των οργάνων Αυτοδιοίκησης.

Στο παρελθόν στο αντίστοιχο χρονικό ορόσημο, επικρατούσε έντονο παρασκήνιο διεργασιών και προβολής ή αυτοπροβολής τοπικών παραγόντων, υποψηφίων για την εκλογή τους, κυρίως για το αξίωμα του Δημάρχου. Σήμερα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες τις κεραυνοβολημένες από την οικονομική κρίση, την ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση, όπου έχει χαθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο από την μέχρι τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης από τους πολιτικούς, επικρατεί πλήρης αδιαφορία για τις επόμενες εκλογές στους Δήμους και Περιφέρειες. Παράλληλα το ενδιαφέρον αξιόλογων υποψηφίων Δημοτικών Αρχόντων είναι υποτονικό έως ανύπαρκτο. Οι μόνοι που έχουν μεγάλη «πρεμούρα» και κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», είναι όλα τα κόμματα και οι επιφορτισμένοι επιτελείς τους για τις εκλογές αυτές.

Πάντοτε οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα ήταν μεγάλος μπελάς και αναπόφευκτη δοκιμασία για όλα τα κόμματα.Τα εκλογικά αποτελέσματα ιδίως στους μεγάλους Δήμους, δρομολογούσαν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και προδίκαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα των επόμενων Βουλευτικών εκλογών. Γιαυτό ολα τα κόμματα πολλούς μήνες προ των εκλογών στους Δήμους, Νομαρχίες ή Περιφέρειες, καλούσαν σε «κόκκινο συναγερμό» τους οργανωμένους οπαδούς των. Μέσω των τοπικών κομματικών οργανώσεων τους, ασκούσαν κατευθυνόμενη παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες και τις «καπέλωναν» άκομψα, πατερναλιστικά και αντιδημοκρατικά. Έχριζαν τους δικούς τους κομματικούς υποψηφίους Δημάρχους. Είχαν τον πρώτο λόγο στην κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων του ψηφοδελτίου και εξασφάλιζαν φανερά ή παρασκηνιακά τις συνεργασίες και υποστηρίξεις των μικρότερων κομμάτων, όχι στα πλαίσια προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά στα πλαίσια στυγνου και ξεδιάντροπου παζαριού «δούναι και λαβείν» ανταλλαγμάτων! Ήταν σύνηθες το φαινόμενο κόμματα με αντιδιαμετρικές πολιτικές θέσεις, να συμμαχούν «ανίερα» κατά μακιαβελικό τρόπο προκειμένου να επιτύχουν αμοιβαία και από κοινού τα επιθυμητά εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία από μόνα τους τα κόμματα δεν θα μπορούσαν. Για παράδειγμα στην Καρδίτσα πριν κάμποσα χρόνια υπερτερούσε σε αριθμό ψηφοφόρων το ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΚΚΕ συμμάχησαν κρυφά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εκλέχθηκε Δήμαρχος στην Καρδίτσα κομμουνιστης και Νομάρχης νεοδημοκράτης! Έτσι το ΠΑΣΟΚ έχασε πανηγυρικά. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ εις βάρος της ΝΔ συμμαχώντας με το υπολογίσιμο τότε ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη στην Πελοπόννησο και Μακεδονία, όπου υπερτερούσε η ΝΔ! Τότε βέβαια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν θανάσιμοι αντίπαλοι και είχαν μεγάλα ποσοστά το καθένα, κυμαινόμενα μεταξύ 36 και 44 τα εκατό μεταξύ των περιόδων που εναλλασσόταν στις θέσεις αντίστοιχα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης . Και τα δυο ισχυρά τότε κόμματα εξουσίας έτρεμαν τις καταλυτικές εντυπώσεις που εξέπεμπε το βράδυ των εκλογών ο έγχρωμος χάρτης αποτύπωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων στις οθόνες των τηλεοράσεων. Για αυτό συμμαχούσαν και με το «διάβολο» προκριμένου να τις αποφύγουν, χρησιμοποιώντας τις παραπάνω ανήθικες μεθοδεύσεις αλλοίωσης και πλαστογράφησης της λαϊκής βούλησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δυστυχώς με τη συνενοχή των μικρότερων κομμάτων. Πάγιος στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης ήταν να φανεί στις κάλπες ότι διατηρεί τα ποσοστά της και να μην καταποντιστούν οι χρισμένοι υποψήφιοι της. Αντίθετα η Αντιπολίτευση επεδίωκε την επικράτηση των δικών της, ιδίως στους μεγάλους Δήμους, ώστε την επομένη των Δημοτικών εκλογών να μπορεί να επικαλείται την άρση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος προς την κυβέρνηση και να ζητά διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές. Θυμίζω ότι το 1988 όταν η ΝΔ πέτυχε τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της Χώρας (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πειραιά) ζήτησε επίμονα πρόωρες εκλογές και δρομολόγησε έτσι την βέβαιη πορεία της προς την εξουσία υπό τον Κώστα Μητσοτάκη.

Το σήμερα, τιμωρός των πεπραγμένων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε όλο το εκλογικό σώμα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά και μη αναστρέψιμα, τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ, με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.

Η έστω και υποτονική ακόμη πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές,είναι πορεία προς τον «Γολγοθά» και για τα δύο κόμματα. Έχουν υποστεί δραματική μείωση των ποσοστών τους. Από το 85% που άθροιζαν και τα δύο μαζί, σήμερα είναι αμφίβολο αν αθροίζουν 30%! Τότε ήταν «θανάσιμοι» πολιτικοί αντίπαλοι. Έπειθαν τις λαοθάλασσες από τα μπαλκόνια και φανάτιζαν τους οπαδούς τους με καταγγελίες για σκάνδαλα, ρεμούλες, κλεψιές και μίζες! Σήμερα είναι κυβερνητικοί συνέταιροι,οπως ήταν ανέκαθεν συνεταιράκια σε όλες τις μεγάλες λοβητούρες σκανδάλων. Για αυτό και τις κουκούλωσαν και θα τις κουκουλώσουν όλες όπως ήδη έκαναν με τα σκάνδαλα Siemens, ομόλογων, βατοπεδιου,προαστιακού, Ναυπηγείων,υποβρυχιων κλπ. Έπεται και συνέχεια με λίστα Λαγκάρτ,υπόθεση ευθυνών Παπακωσταντίνου και Παπανδρέου, ξεπούλημα Δημόσιας περιουσίας κρατικών φιλέτων κλπ. Οι ευκολόπιστοι και φανατισμένοι οπαδοί και των δύο κομμάτων έχουν πλέον εξαφανισθεί. Οι τοπικές οργανώσεις τους διαλύθηκαν και ουδεμία επιρροή έχουν στις τοπικές κοινωνίες. Έντρομα τα δύο κόμματα διαπιστώνουν ότι χωρίς φανατισμένους οπαδούς και κομματικές οργανώσεις, δεν μπορούν να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες και να τις «καπελώσουν» όπως παλιά με τους χρισμένους. Ούτε προθυμία υπάρχει από τα άλλοτε μικρά κόμματα για υπόγειες συνεργασίες, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν πια μεγάλα κόμματα και μικρά κόμματα! Είναι όλα τους μικρά σε ποσοστά και τα νούμερα για επίτευξη ποσοστών άνω των 50% που χρειάζονται στις δημοτικές εκλογές σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», δεν βγαίνουν με καμία αλχημεία υπογείων ή φανερών ανίερων και μη συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων! Σήμερα ποσοστά συντριπτικά πάνω από 50% στο εκλογικό σώμα συγκεντρώνουν μόνο δύο συμπαγείς κατηγορίες ψηφοφόρων και μάλιστα πολύ οργισμένων. Η μία είναι οι οργισμένοι εναντίον όλων των κομμάτων, γιατί έχουν αντιληφθεί την συμπαιγνία της «ομερτά» μεταξύ των παλιών κομμάτων για την αλληλοσυγκαλυψη ατιμωρησίας των υπευθύνων και κουκουλώματος όλων των σκανδάλων που οδήγησαν την χώρα στη χρεωκοπία και τον διεθνή διασυρμό. Η άλλη τάση, αλλά εξίσου ισχυρό ρεύμα πλειοψηφικό και συγγενές με το προηγούμενο σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, είναι το μπλοκ κατά των μνημονίων και των οδυνηρών συνεπειών από αυτά. Το ρεύμα αυτό ακουμπά και εκδηλώνεται υπέρ των κομμάτων της Αντιπολίτευσης σε μεγάλο ποσοστό. Και στα δύο αυτά ισχυρά ρεύματα ψηφοφόρων, είναι έκδηλη η οργή και η αγανάκτηση εναντίον και των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ιδίως από τους μέχρι τώρα ψηφοφόρους τους οι οποίοι για εκδίκηση στις δημοτικές εκλογές θα ψηφίσουν οποιονδήποτε μη χρισμένο από αυτά! Το τραγικό όμως είναι ότι όλα τα κόμματα με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) με τον τρόπο που πολιτεύθηκαν μέχρι σήμερα, έδωσαν το δικαίωμα και τις δυνατότητες στην αμφιλεγόμενη Χρυσή Αυγή, από περιθωριακή οικογενειακή υπόθεση του Μιχαλολιάκου, να εξελιχθεί στην πιο ταχύτατα ανερχόμενη συμπαγή πολιτική δύναμη!

Ήδη έχει αποκτήσει ισχυρότατα ερείσματα και ποσοστά και στα δύο παραπάνω πλειοψηφικά ρεύματα στο εκλογικό σώμα!

Με αυτά τα αναμφισβήτητα δεδομένα στις επόμενες Δημοτικές εκλογές,εαν παραμείνει σε ισχύ ο τρόπος εκλογής Δημαρχων και Περιφερειαρχων που απαιτεί ποσοστά 50% και μία ψήφο, οι επιδόσεις των κομματικων υποψηφιων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ισοδυναμούν με προδιαγεγραμμένη πορεία συντριβής! Όμως δημοσκοπικα δεν επωφελείται ανάλογα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, η οποία με τον ισχύοντα νόμο αναδεικνύεται ρυθμιστής των εκλογικών αποτελεσμάτων με προοπτική να εκλέξει Δήμαρχο σε ένα ή και στους τρεις μεγάλους Δήμους της Χώρας! Γιαυτό βεβιασμενα η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σπεύδει να ανακατέψει γερά την εκλογική τράπουλα με τις νομοθετικες ρυθμίσεις που προωθεί στη Βουλή. Αν ψηφισθούν, επανέρχεται το 42% και 1 ψήφος για την άμεση εκλογή Δημάρχων και περιφερειαρχών. Καταργείται (εκ των πραγμάτων δικαιολογημένα) το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, προϊόν άλλοτε κομματικών μαγειρεμάτων και παζαριών. Υποκριτικά επαγγέλλονται την κατάργηση της αισχρής κομματικοποίησης στους ΟΤΑ, αλλά ενδόμυχα επιθυμούν να εκλέξουν τους δικούς των ανθρώπους! Δήμαρχος θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει με μονοσταυρία πάνω από 42% των ψήφων στην πρώτη εκλογή μεταξύ όλων των υποψηφίων Δημάρχων που θα τεθούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο ,διαφορετικά οι δύο πρωτοι πάνε σε δεύτερο γυρο μονομαχιας. Την δημοτική ομάδα πλειοψηφίας που θα διοικεί το Δήμο θα την απαρτίζουν όσοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα στηρίξουν τον εκλέγεντα Δήμαρχο και εξ αυτών οι λαβόντες τους περισσότερους ψήφους μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός που προβλέπει ο Νόμος. Για παράδειγμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας με 41 μέλη εκ των οποίων μέχρι τώρα οι 25 καταλαμβάνονται από το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου και οι 16 από της Αντιπολίτευσης. Με τον προωθούμενο νόμο, όλοι οι υποψήφιοι συμβουλοι μπαίνουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, αφού πρώτα παίξουν «λότο» δηλώνοντας ποιον υποψήφιο Δήμαρχο υποστηρίζουν από το άλλο ψηφοδέλτιο που περιλαμβάνει όλους τους υποψηφίους Δημάρχους. Οι 25 πρώτοι σε ψήφους με επιτυχημενη πρόβλεψη στηριξης Δημαρχου, εκλέγονται Δημοτικοί Σύμβουλοι πλειοψηφίας. Οι 16 πρώτοι σε ψήφους αλλά με αποτυχημένη πρόβλεψη στήριξης Δημάρχου εκλέγονται σύμβουλοι αντιπολίτευσης.

Οι σκοπιμότητες αλλαγής εκλογικής διαδικασίας στους ΟΤΑ

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί γίνονται αυτές οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των οργάνων Διοίκησης στους ΟΤΑ και ποιες πραγματικές ανάγκες των ΟΤΑ εξυπηρετούν.

Δυστυχώς καμία ζωτική ανάγκη των ΟΤΑ δεν εξυπηρετούν ούτε κανένα υπαρκτό πρόβλημα επιλύουν. Εξυπηρετούν αποκλειστικά σχεδιασμούς και σκοπιμότητες των δύο κυβερνητικών κομμάτων της συγκυβέρνησης.Επιδιώκουν να μην αποτυπωθεί στις εκλογές αυτές η μεγάλη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και καταρρεύσει την επομένη ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εξυπηρετεί όμως και σκοπιμότητες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, διότι παρά την μεγάλη φθορά και καθίζηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ανάλογα να επωφελούνται τα κόμματα της παραδοσιακής Αντιπολίτευσης. Η πολυγλωσια και οι αντιφατικές τάσεις απόψεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ,φρέναραν την αρχική δυναμική του, ως πιθανης και αξιόπιστης εναλλακτικής προοπτικής για την κατάληψη εξουσίας. Ίσως και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να αποτυπωθούν στις αυτοδιοικητικες εκλογες ,αυτεςοι διαθέσεις του εκλογικού σώματος που καταγραφονται στις δημοσκοπησεις! Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν μια συμπαγή και έντονη δυναμική υπέρ της Χρυσής Αυγής. Διαπιστώνεται όμως ότι μόνο οι μισοί, ίσως και λιγότεροι από όσους προτίθενται να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή, δηλώνουν φανερά ότι θα την ψηφίσουν!. Οι περισσότεροι κρύβονται. Επίσης η Χρυσή Αυγή δεν διαθέτει πολιτικά πρόσωπα κύρους και μεγάλης δημοτικότητας. Όλα αυτά συνεκτίμησαν και προσπαθούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους στην Κυβέρνηση με την ανοχή και των άλλων παραδοσιακών κομμάτων της Αριστεράς με τις προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Χρυσή Αυγή. Ελπίζουν ότι ελάχιστοι και με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες θα αποτολμήσουν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις στήριξης υποψηφίων Δημάρχων της Χρυσής Αυγής. Έτσι θα περιορισθεί και δεν θα καταγραφεί η ισχυρή δυναμική της, την οποία όλα τα κόμματα τρέμουν στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, για αυτό και ατύπως τώρα συνασπίζονται εναντίον της. Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη μεγάλος αριθμός δικηγόρων της Θεσσαλονίκης συνέστησαν κλαδική κομματική οργάνωση στήριξης Χρυσής Αυγής. Αν παρόμοιες ενέργειες γίνουν και σε άλλους κοινωνικούς τομείς και επαγγελματικούς χώρους αναπόφευκτα η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες Βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις Δημοτικές, ίσως νωρίτερα για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τα παραδοσιακά κόμματα τα οποία ότι και να κάνουν έκλεισε ο βίος των. Η κοινωνία τα έχει απορρίψει και αναζητεί καινούργια πολιτικά σχήματα,αλλά δεν τα βρίσκει.Μακαρι να εμφανιστούν τα σχήματα αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο παρεμποδίζονται να εμφανισθούν από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, τόσο από αντίδραση και θυμό το εκλογικό σώμα θα φουσκώνει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!!Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία αντιλαμβάνεται όλος ο κόσμος, πλην των πολιτικών μας. Καιρός να την αντιληφθούν και αυτοί πριν είναι αργά για την ομαλή και Δημοκρατική πορεία της χώρας μας.

αφήστε ένα σχόλιο


9 − = έξι