Έκανε με τα κρεμμυδάκια τον ΑλέΚση! Μητσοτάκης σε Τσίπρα – Δεν τολμήσατε να επεκτείνετε στα 12 ναυτικά μίλια

Στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα πως η ΝΔ ως αντιπολίτευση θεωρούσε επικίνδυνη την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια και ως κυβέρνηση την προχωρά απάντησε στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

«Εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το “παρών”», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Σε πολλά από αυτά τα οποία είπατε συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με πολλά από αυτά τα οποία κάναμε», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος στη συνέχεια σε σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με βάση αυτά ουσιαστικά προσδιορίζεται η συμφωνία που έχει έρθει στο Κοινοβούλιο.

«Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το “παρών” ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμφωνία αυτή είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ώρα και θα ήταν καλύτερο να υπογραφεί από εσάς γιατί τότε θα προηγείτο του τουρκολιβυκού συμφώνου.  Κάντε λοιπόν την υπέρβαση και υπερψηφίστε. Να αφήσετε στην άκρη την παράλογη  γραμμή: Το παρών είναι απών. Σας καλώ να κάνετε αυτή την υπέρβαση και να υπερψηφίσετε τη συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα.

Διαφορετικά, τόνισε: «Δικαιούμαστε να σας χαρακτηρίσουμε αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης».

Όσον αφορά ειδικά στην αιγιαλίτιδα ζώνη, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι σχετική εξαγγελία είχε γίνει από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά την ώρα που παρέδιδε στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Είχατε την δυνατότητα να το κάνετε, δεν το κάνατε και ερχόμαστε εμείς τώρα να το κάνουμε», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως: «Όταν μιλάτε για “οπερέτα” δεν προσβάλλετε την κυβέρνηση αλλά τις ένοπλες δυνάμεις. Όσους βρέθηκαν στη δύσκολη συγκυρία να προστατεύσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κινδυνεύετε να παρερμηνευτείτε».

Εκτίμησε πάντως ότι πίσω από τις «κορώνες» δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά., και τα δυο κόμματα λένε τα ίδια πράγματα: Πρώτον ότι η χώρα έχει ισχυρές συμμαχίες, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη για αυτό και εκπέμπει τέτοια νευρικότητα.

«Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει μια και καλή τα περί “γαλάζιας πατρίδας”», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έαν αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται κάποιες θυσίες για την θωράκιση των Ένοπλων Δυνάμεων, να συμφωνήσουμε να τις πάρουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

Και τρίτον, είπε για διάλογο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών και αν δεν καταλήξει, προσφυγή στη Χάγη. «Δεν έχουμε το περιθώριο να υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι δεν υπάρχει εθνική ενότητα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

αφήστε ένα σχόλιο


έξι − = 1