Άποψη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με τα γεγονότα στο Βελβεντό Κοζάνης.

Είμαι κι εγώ σοκαρισμένος από τη σύλληψη των τεσσάρων δραστών της ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης και θέλω να εξηγήσω του λόγους.

Πρώτον, είναι σοκαριστικό να βλέπεις αμούστακα παιδιά να μετατρέπονται σε στυγνούς εγκληματίες και να χρησιμοποιούν μεθόδους που μέχρι τώρα είχαμε δει να χρησιμοποιεί η ντόπια ή η εισαγόμενη μαφία. (καλάσνικωφ , διπλά χτυπήματα, οργανωμένη απόδραση κλπ.)

Δεύτερον, είναι σοκαριστικό να διαπιστώνεις ότι νεαροί άνθρωποι, χωρίς να έχουν περάσει από καμία ιδεολογικοπολιτική ανησυχία και αναζήτηση, να ασπάζονται με ευκολία την τρομοκρατία. Είναι, μάλλον, αυταπόδεικτο ότι σε αυτή την ηλικία οι δράστες δεν είχαν καταφέρει να εξαντλήσουν τον εσωτερικό τους διάλογο. Είμαι σίγουρος ότι πολλά από τα ιστορικά και ιδεολογικά κείμενα που οπλίζουν τρομοκράτες τα αγνοούν. (π.χ. Γιωτόπουλος και Kουφοντίνας  είχαν ένα στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο για να «δικαιολογούν» τα εγκλήματά τους.)Βέβαια, η τρομοκρατία δεν αποτελεί ιδεολογία. Αποτελεί έγκλημα και σε αυτό είμαι κάθετος.

Τρίτον, σοκάρεσαι όταν ανακαλύπτεις ότι μέλη αυτής της συμμορίας δεν είναι οι απόκληροι της κοινωνίας, αλλά παιδιά αστικών, ίσως και μεγαλοαστικών, οικογενειών που είχαν εκλεκτή μόρφωση (ιδιωτικά σχολεία, μουσικό λύκειο κλπ.)

Τέταρτον, σοκαριστικός είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Αναζητούν το αίμα με κάθε ευκαιρία. Οι αθώοι συνήθως αποτελούν τους στόχους. (στο Mall η επίθεση στρεφόταν κατά αθώων πολιτών, στα δέματα με εκρηκτικά κατά των γραμματέων και κλητήρων υπουργείων και πρεσβειών, στην Πάρο ο δολοφονηθείς ήταν ένας απλός ταξιτζής, κλπ.)

Πέμπτον, πρώτη φορά γίνεται τόσο έντονη η συνάφεια της τρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα, αφού οι στόχοι συνήθως είναι τράπεζες και η λεία μεγάλη και σημαντική.

Έκτον, η δράση των τρομοκρατών-κακοποιών αποκτά πανελλήνια χαρακτηριστικά με ισχυρή ενημέρωση για τους στόχους αλλά και γνώση της περιοχής. Πως τα κλεμμένα οχήματα από το Γαλάτσι συμμετείχαν σε μια επιχείρησης στον Βελβεντό σε ώρα και μέρα που γνώριζαν ότι τα χρήματα σε Τράπεζα και Ταμιευτήριο θα ήταν αρκετά;

Έβδομο σοκαρίστικό είναι (ευτυχώς με την θετική έννοια του όρου) ότι Αστυνομικοί των 700 ευρώ, που κάποιοι τους θέλουν σε λευκή απεργία, να κάνουν την δουλειά τους με τέτοια αυταπάρνηση,εκθέτοντας τον εαυτό τους στο κίνδυνο ακόμα και να χάσουν την ζωή τους. Είναι αλήθεια ότι η Αστυνομία στον καιρό της κρίσης έχει καταφέρει ισχυρά χτυπήματα στο έγκλημα, ακόμα και στους κόλπους της.

Όγδοο σοκραστικό είναι πως όλοι αυτοί που, σοκαρισμένοι από τις φωτογραφίες των ξυλοδαρμένων συλληφθέντων, έβγαλαν αμέσως συμπεράσματα για την αστυνομική βία δεν σοκαρίστηκαν από τα προηγούμενα ερωτήματα. Λίγες οι ψύχραιμες φωνές που τουλάχιστον έδωσαν μια ευρύτητα στην κριτική τους.

Τα ερωτήματα σε αυτή την υπόθεση είναι πολλά. Ερώτημα παραμένει και το  πως και το γιατί κακοποιήθηκαν οι νεαροί και είμαι βέβαιος ότι αν πρόκειται για αναίτια Αστυνομική βία οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν. Όμως η έρευνα που χρειάζεται η νέα γενιάς τρομοκρατία που έχει ενσκήψει στη χώρα είναι πολύ μεγάλη. Ελπίζω να ξετυλίξουμε γρήγορα το κουβάρι.

αφήστε ένα σχόλιο


− 2 = τρία