
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
«Στην περιοχή του ναυαγίου υπάρχουν ρύποι από βαρέα μέταλλα, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την τροφική αλυσίδα», κατέθεσε ο Κ.Γιδαράκος, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, χθες στη διάρκεια της δίκης για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, στις 6 Απριλίου 2007, στην καλντέρα της Σαντορίνης.
Στην κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ο καθηγητής τόνισε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να απαντληθεί το πετρέλαιο, διότι ρυπαίνει καθημερινά την περιοχή του ναυαγίου». Αναφερόμενος στους ρύπους, είπε συγκεκριμένα ότι στην περιοχή βρέθηκε «ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγγάνιο, κάλιο», προσθέτοντας ενδεικτικά ότι «βρέθηκε μεγάλο ποσοστό ψευδαργύρου σε τοπικά ψάρια, όπως είναι οι μπακαλιάροι και οι σκορπίνες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κουφάρι του πλοίου αποτελεί πηγή μόλυνσης και η απελευθέρωση των ρύπων γίνεται βραχυπρόθεσμα». Ο Κ. Γιδαράκος αμφισβήτησε τις μεθόδους περισυλλογής δειγμάτων που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως «μη διαπιστευμένο ίδρυμα», υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατή η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ.
Ο χημικός του ΕΛΚΕΘΕ Ι. Χατζηανέστης κατέθεσε ότι «υπάρχει μόλυνση, αλλά δεν είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να χαρακτηριστεί ρυπασμένη η γύρω περιοχή» και αναφέρθηκε σε σχετικές μετρήσεις. Η πολιτική αγωγή κατέθεσε αίτημα, ζητώντας να εξετασθούν οι δύο μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση.
Αρμόδιο για την ανέλκυση και την απομάκρυνση του κρουαζιερόπλοιου είναι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη. Στην απάντησή του, ο υπουργός, έπειτα από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου και Θ. Δρίτσα σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond, δήλωσε ότι το υπουργείο διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα ως προς την ανέλκυσή του λόγω του βάρους του (225.000 τόνοι), καθώς και της περίεργης θέσης στην οποία βρίσκεται (90 μέτρα η πλώρη και 140 η πρύμνη), τα οποία καθιστούν οποιοδήποτε εγχείρημα παρακινδυνευμένο. Θυμίζουμε ότι το 2007 ο δύτης που καταδύθηκε στο σημείο του ναυαγίου, με δική του ευθύνη, αναδύθηκε νεκρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ενώ όλοι είχαμε την εντύπωση ότι το ΕΛΚΕΘΕ μελετά και συντάσσει τις εκθέσεις του ως δημόσιος οργανισμός, χωρίς καμία εξάρτηση, τελευταία αποκαλύφθηκε ότι το ΕΛΚΕΘΕ, εκτός από τις μελέτες για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, ήδη από το μήνα Απρίλιο του 2007 είχε συνάψει σύμβαση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ναυαγίου». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «το ΕΛΚΕΘΕ φέρεται να έχει εισπράξει από την εταιρεία LOUIS HELLENIC CRUISES το ποσό των 358.400 ευρώ».
αφήστε ένα σχόλιο