Χρυσή Αυγή: Η ώρα των δικαστών

Τα βλέμματα του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο είναι στραμμένα σήμερα στο Εφετείο της Αθήνας όπου θα ανακοινωθεί μία ιστορική απόφαση, αυτή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Επτά χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την Χρυσή Αυγή, έφτασε η ώρα των δικαστών οι οποίοι θα αποφανθούν για σειρά εγκληματικών πράξεων οι οποίες αποδίδονται σε μία εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα λάβει μία απόφαση με τεράστιο πολιτικό και ποινικό βάρος καθώς είναι η πρώτη φορά που παραπέμπεται, ως εγκληματική οργάνωση, ένα κόμμα το οποίο σημείωσε επί τρεις εκλογικές αναμετρήσεις εντυπωσιακή άνοδο για να κατακρημνιστεί τελικά, στις τελευταίες εκλογές, και να μείνει εκτός κοινοβουλίου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το δικαστήριο, «κόντρα» στην εισαγγελική πρόταση που δεν είναι δεσμευτική, βάλει με την απόφασή του τη «σφραγίδα» του στο κατηγορητήριο που έφερε στο εδώλιο σύσσωμη την ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος, της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενη ότι ηγήθηκε μίας εγκληματικής οργάνωσης.

Ειδικές συνθήκες λόγω Covid-19

Μπορεί η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας να έγινε πριν από περίπου 5,5 χρόνια στην ασφυκτικά γεμάτη ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ωστόσο, η αυλαία της θα πέσει στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με περιορισμένο αριθμό προσώπων μέσα στην δικαστική αίθουσα, λόγω της πανδημίας του Covid -19.

Η συγκεκριμένη αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 600 άτομα, όμως, οι παρόντες εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τους 300, ώστε και να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για τους παράγοντες της δίκης αλλά και περισσότερους από 60 εκπροσώπους του Τύπου, από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται σε συγκεκριμένη λίστα, αλλά και κοινού, ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της δημοσιότητας της δίκης.

Αναμφίβολα το πρόσωπο της δίκης είναι η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η οποία όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε όρθια, περιμένοντας με αξιοπρέπεια την ετυμηγορία  όχι μόνο για τη δολοφονία του παιδιού της και τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του, Γιώργο Ρουπακιά, αλλά για όλα τα εγκλήματα που, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρουν την υπογραφή μελών της Χρυσής Αυγής.

Χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ενώσουν τη φωνή τους κατά του φασισμού, έξω από το Εφετείο, βλέπουν στο πρόσωπο της μητέρας του άτυχου μουσικού μια γυναίκα – σύμβολο.

Πώς θα γίνει η ανακοίνωση της απόφασης

Η ανακοίνωση της απόφασης θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στις 11 το πρωί και το περιεχόμενό  της θα καθορίσει και τις ημέρες που θα διαρκέσει μέχρι να ακουστεί από τα χείλη της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, το σύνθημα για τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Στην περίπτωση που οι δικαστές οδηγηθούν σε καταδικαστική  κρίση οι  ποινές για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν 65, από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους, ξεκινούν από τα πέντε και φτάνουν στα δεκαπέντε χρόνια.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δικάζονται 20 κατηγορούμενοι , δηλαδή οι δεκαοκτώ πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι φερόμενοι ως πυρηνάρχες  Νίκαιας και Περάματος.

Συγκεκριμένα, για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής :

-Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη

(με ελαφρυντικό, 1 έως 10 χρόνια)

-Ποινή για  διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: πέντε έως δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη

(με ελαφρυντικό, 2 έως 8 χρόνια)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του δικαστηρίου είναι να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων οι οποίοι θα δώσουν τη «μάχη» των ελαφρυντικών, η αναγνώριση των οποίων είναι καθοριστική για την τύχη των κατηγορουμένων καθώς μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο των ποινών. Πριν αποφανθεί επί των ελαφρυντικών το δικαστήριο, για κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά, θα προηγηθεί η σχετική εισαγγελική πρόταση αλλά και η δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, ένα βέβαια το επιθυμούν.

Τι θα γίνει στη συνέχεια

Στο επόμενο στάδιο θα ανακοινωθούν οι ποινές σε βάρος των κατηγορουμένων, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλει την πρότασή της και πάρει το λόγο η υπεράσπιση. Στη συνέχεια, το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών και αμέσως μετά καλείται να αποφασίσει για το κρίσιμο θέμα της αναστολής ή όχι εκτέλεσης της ποινής των κατηγορουμένων. Από αυτή την απόφαση θα καθοριστεί αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Το λόγο θα λάβει πρώτη η Εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιούς κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση  και στην  περίπτωση που   κάποιοι από τους κατηγορούμενους δεν είναι παρόντες στο εδώλιο, κατά την απαγγελία της ποινής, τότε το δικαστήριο  θα διατάξει την εκτέλεση της απόφασής του.

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο  δεν μπορεί να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους  καταδικασθέντες, καθώς έχει καταργηθεί ως παρεπόμενη ποινή.

Πάντως, στην περίπτωση που οι δικαστές αθωώσουν, ομόφωνα, κατηγορούμενους από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη ενώ αν καταγραφεί μειοψηφία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση  -εντός 10ημέρου-  είτε αυτεπάγγελτα, είτε και μετά από σχετικό αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

 

newsbeast.

αφήστε ένα σχόλιο


− τρία = 3