ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 100 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ψηφοφόροι από τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη- βαθμολογώντας ιδιαίτερα θετικά την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης και ειδικά την μείωση των φόρων- με εξαίρεση το μεταναστευτικό.

Την ίδια στιγμή, που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατούν να καρπωθούν την οποία φθορά της κυβέρνησης, αφού τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπονται σημαντικά των επιδόσεων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δικαιούνται να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις πρώτες επιδόσεις, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ,νεςσ που παρουσιάστηκε χθες στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, δηλώνει ότι «τα πράγματα πάνε καλά», ενώ αυξημένα είναι και τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα του Πρωθυπουργού.

Αντίθετα, και το εύρημα θα έπρεπε να προβληματίσει τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, τα ποσοστά αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα βαίνουν μειούμενα, παρά τους υψηλούς τόνους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυξημένο, ενώ αντίθετα το ποσοστό αποδοχής του κ. Τσίπρα έχει μειωθεί, έστω και οριακά.

Ιδιαίτερα υψηλό βαθμό δίνουν οι ψηφοφόροι στην κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, με τους Έλληνες πολίτες να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την φορολογική πολιτική- λόγω των μειώσεων των φόρων-, καλό βαθμό δίνουν επίσης και στην πολιτική ασφάλειας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στην επιδίωξη προσέλκυσης επενδύσεων με τον Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ αντίθετα βαθμολογούν αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Αφού αναμένουν, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πρακτικά αποτελέσματα, πέραν των καλών προθέσεων και των δηλώσεων.

Είναι εντυπωσιακό ότι θετικά αποτιμούν την φορολογική πολιτικής της κυβέρνησης όχι μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά σε πολύ μεγάλο ποσοστό και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ (42%), αλλά και ένα ποσοστό, όχι αμελητέο, των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (14%).

Φθορά της αντιπολίτευσης αντί της κυβέρνησης

Στην πρόθεση ψήφου, η τάση δείχνει διεύρυνση της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού για μεν την κυβέρνηση παρατηρείται μια οριακή μείωση των ποσοστών της, ενώ αντίθετα τα ποσοστά του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα καταποντίζονται. Η ΝΔ έχει μια μείωση μόλις 1% και βρίσκεται στο 38,5%, αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του από το 31,5% των εκλογών της 7ης Ιουλίου να πέφτει στο 25%. Έτσι η διαφορά δείχνει να παγιώνεται στις 13,5 μονάδες, γεγονός που μάλλον πρέπει να προβληματίσει το επιτελείο του κ. Τσίπρα.

Για τα υπόλοιπα κόμματα η έρευνα έδειξε ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει σταθερό στο 6%, το ΚΚΕ όπως και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζουν μια πολύ μικρή άνοδο, ενώ το ΜεΡΑ25 παραμένει σταθερό. Η έρευνα επιβεβαιώνει ακόμα ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί παρελθόν, αφού τα ποσοστά της βρίσκονται στο 1,5%.
Η ψήφος των ομογενών

Η έρευνα δίνει και μια ερμηνεία του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Και ενώ επέμενε ότι η ψήφος των αποδήμων δεν πρέπει να προσμετράται στο αποτέλεσμα, τελικά αποδέχθηκε τις προτάσεις της κυβέρνησης. Η απάντηση είναι ότι διαπίστωσε, όπως προκύπτει και από την έρευνα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική. Ετσι το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι σίγουρα η μάλλον πρέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ μόλις το 19% δηλώνει αντίθετο.

αφήστε ένα σχόλιο


2 − = ένα