ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΕΙΣΜΟ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 χθες το απόγευμα στην Κεφαλονιά. Το επίκεντρο σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο εντοπίστηκε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Αργοστόλι και επτά χιλιομέτρων από το Ληξούρι, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, ενώ χαρακτηριστικό του σεισμού ήταν η μεγάλη διάρκεια.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης και Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Εξάλλου, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το ίδιο ελικόπτερο μεταβαίνει στην Κεφαλονιά, με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει επίσης, για προληπτικούς λόγους, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που εδρεύει στην Πάτρα. Ειδικότερα, μεταβαίνουν ο διοικητής της ΕΜΑΚ, μαζί με εννέα πυροσβεστικούς υπαλλήλους, μεταφέροντας ένα διασωστικό όχημα σεισμών, καθώς και δύο πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν μαζί τους και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ θα παραμείνει στην Κεφαλονιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, τον κύριο σεισμό διαδέχτηκαν τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί εντάσεως από 4,4 έως 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Παράλληλα, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Καλό σημάδι οι μετασεισμοί, υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι

Η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό». Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος για το εάν πρόκειται για κύριο σεισμό. «Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 12 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 3,5 Ρίχτερ, από τους οποίους οι πέντε είναι μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ.

Την ίδια άποψη έχει και ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι κύριος ο σεισμός, καθώς έχει δώσει αρκετά πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε κάποια 24ωρα για να βεβαιωθούμε».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας: «Δείχνει ότι είναι κύριος σεισμός, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τρία με τέσσερα 24ωρα. Κρατάμε επιφυλάξεις γιατί η Κεφαλονιά έχει δώσει μεγάλους σεισμούς», εξηγεί.

Διαφοροποιήσεις εμφανίζουν οι μετρήσεις των σεισμολογικών ινστιτούτων για τον σεισμό, καθώς υπολογίζουν το μέγεθός του από τους 5,8 έως τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος του από 12 έως 24 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με βάθος 17 χιλιόμετρα και επίκεντρο έξι χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου και 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Διαφορετικές μετρήσεις ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, που έδωσε πρώτο τη σεισμική δόνηση. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του, ο σεισμός ήταν μεγέθους έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε βάθος 24 χιλιόμετρα και επίκεντρο δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Το Αμερικάνικο Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος στα 12,3 χιλιόμετρα και επίκεντρο στα τρία χιλιόμετρα νότια του Ληξουρίου.

«Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές δεν είναι τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει ουσιαστική διαφορά», τονίζει ο κ. Γκανάς. Ο Ευθύμης Λέκκας συμπληρώνει: «Το θέμα δεν είναι στις διαφορετικές μετρήσεις. Οι οργανισμοί μετρούν τους σεισμούς με αυτόματα συστήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ακριβείας και έχουν σταθμούς σε διαφορετικές θέσεις. Σε μία ημέρα περίπου, οπότε θα έχουν συλλεγεί περισσότερα δεδομένα, θα βγει το οριστικό μέγεθος του σεισμού», υπογραμμίζει.

Ο Αθανάσιος Γκανάς χαρακτηρίζει το ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης του Ιονίου, από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός, «γνωστό και ενεργό. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που προκάλεσε, λίγο βορειότερα από ό,τι σήμερα, ήταν στις 25 Μαρτίου του 2007, στα 5,7 Ρίχτερ». Εξάλλου, ο καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας αναφέρει: «Η συγκεκριμένη απόληξη του ρήγματος που προκάλεσε τον συγκεκριμένο σεισμό της Κεφαλονιάς δεν περίμενα ότι θα έχει δραστηριότητα τόσο νωρίς σε γεωλογικό χρόνο».

αφήστε ένα σχόλιο


8 × = εξήντα τέσσερα