ΤO ΣΕΞ ΜΕΤΑ ΤΑ 50. ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΟ ΑΣΚΗΤΗ: «ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕΞΙ !

«Γιατρέ, είμαι 74 χρονών και σκέφτηκα να σε επισκεφτώ ζώντας 7 χρόνια χήρος, αλλά η ζωή μια μέρα μου γνώρισε μια γυναίκα 58 χρονών που πιστεύω πως από εκεί και μετά ένιωσα ότι υπάρχω ξανά. Στην προσπάθεια να βρεθούμε ερωτικά μετά από σχεδόν 7 χρόνια χωρίς σεξουαλική ζωή, το τρακ και το άγχος που αισθάνθηκα με έκανε να θυμηθώ την εφηβική μου εποχή σαν να πήγαινα πάλι πρώτη φορά σε γυναίκα! Δεν μπόρεσα να λειτουργήσω και παρόλο που την επιθυμούσα έντονα και το σώμα της μου ξύπνησε τη χαμένη σεξουαλική μου επιθυμία, η στύση μου δεν ήταν ικανοποιητική για να τα καταφέρω μαζί της…»

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν άνδρα και μια γυναίκα που δεν είναι πια νέοι και δεν θεωρούν ότι το σεξ είναι μια φυσιολογική απάντηση στη ζωή τους όταν συναντηθούν να ζήσουν μοναδικές στιγμές τόσο σεξουαλικής όσο και ψυχικής χαράς και μάλιστα να μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με τα παιδιά τους ή τους ανθρώπους του περιβάλλοντος που τους θεωρούν γέρους και ικανούς να πίνουν τα φάρμακά τους και το τσάι τους προτού κοιμηθούν.

Η μέση και η τρίτη ηλικία είναι σημαντική περίοδος της ζωής μας που αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί τα χρόνια λιγοστεύουν ενώ οι ανάγκες μεγαλώνουν. Και όσοι πιστεύουν, κυρίως νέοι, ότι οι άνθρωποι άνω των 50 οφείλουν να βλέπουν το σεξ σαν κάτι που δεν τους αφορά και σιγά σιγά να το ξεχνούν, ίσως αγνοούν ότι το σεξ με τη συναισθηματική επαφή και τη συντροφικότητα, είναι η καλύτερη τροφή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που μεγαλώνουν και μπορούν στη ψυχική και σωματική τους υγεία να χαίρονται το μεγάλο αυτό δικαίωμα της ηδονής και της απόλαυσης. Πόσες άραγε ακόμα μελέτες θα προστεθούν στις υπάρχουσες που δείχνουν με ξεκάθαρα επιστημονικά δεδομένα ότι το σεξ μακραίνει τη ζωή; Πόσοι ακόμη γιατροί οφείλουν να ρωτούν για τη σεξουαλική ζωή των αρρώστων τους που μέσα από το έμφραγμα, το διαβήτη αλλά και τον καρκίνο, το σεξ είναι φάρμακο και κίνητρο να ζήσουν περισσότερο; Πόσοι ακόμη ασθενείς μπορούν ανοιχτά να ρωτούν το γιατρό τους στα 60, 70, 80 αλλά και 90 χρόνια τους για τη σεξουαλική τους ζωή, έχοντας ένα σύντροφο που τους θυμίζει και τους στηρίζει το νόημα του «κάθε λεπτό παραπάνω που υπάρχεις ζεις».

Αλήθεια όλα αυτά είναι υπερβολή; Το σεξ πεθαίνει όσο μεγαλώνουμε και οφείλουμε να καταπιέζουμε τη ψυχική μας επιθυμία, τη σεξουαλική μας ορμή ως ανεπίτρεπτο, ανήθικο ή ότι είναι η συμπεριφορά «του πορνόγερου» που τα «έχει χάσει» και εκτίθεται ως ένας σάτυρος, ανοϊκός που θέλει «μάζεμα» φαρμακευτική θεραπεία και ψυχιατρική παρακολούθηση;

Η κοινωνία θεωρεί δεδομένο και στερεότυπο ότι το σεξ είναι «προνόμιο» των νέων ανθρώπων που μπορεί να μιλούν για αυτό, να χλευάζουν και να προκαλούν χωρίς να εκτίθενται, ενώ όσο μεγαλώνουμε η σοβαροφάνεια, η ηθική και η σωστή στάση είναι η απάντηση σε αυτό.

Μέσα στα χρόνια και στην ανοιχτή πια κοινωνία της χώρας μας, πιστεύω ότι το στερεότυπο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει, αυξάνεται όμως ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρεί φυσιολογικό το σεξ στις μεγαλύτερες ηλικίες. Και όσο και ακόμα, η ελληνική κοινωνία στέκει αμήχανη απέναντι στην σεξουαλική έκφραση των ανδρών και των γυναικών που διανύουν την μέση και τρίτη ηλικία τους, η γοητεία, η γενναιοδωρία και η αγάπη για τη ζωή, τους φέρνει όλο και πιο κοντά, τους κάνει να ερωτεύονται ξανά και τους φωτογραφίζει να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται και να ζουν τρυφερά αλλά και φιλήδονα το χρόνο που τους απομένει.

Μπορεί η κοινωνία να προβάλει τα νεανικά κορμιά, την αισθησιακή χάρη των φρέσκων και νεαρών κοριτσιών αλλά οφείλει να δέχεται και να στηρίζει την ομορφιά των ανθρώπων που μεγαλώνοντας εξακολουθούν να διεκδικούν την εικόνα τους, την πρόκληση και την εμφάνισή τους, ως ένα ισχυρό όπλο της μηνυματικής που το σεξ προκαλεί και ζητάει.

Άλλωστε το να φροντίζεις το σώμα σου ουσιαστικά ενδιαφέρεσαι για την υγεία σου και το να θέλεις να κάνεις σεξ μετά τα 60 και 70 ζητάς να είσαι υγιής. Το σεξ κάνει καλό στην υγεία όσο τα χρόνια περνούν και η σχέση με ένα σύντροφο κάνει καλό σε σένα και σε εκείνον όσο και αν οι νέοι άνθρωποι μπορεί να το αμφισβητούν ή να το «σνομπάρουν».

Εαν κι εσύ συνηγορήσεις στην ιδέα πως «το σεξ είναι για τους νέους» τότε βάζεις μόνος σου ένα μεγάλο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και στο συναρπαστικό σεξ που θα μπορούσες να απολαμβάνεις στην ηλικία σου! Μην αφήσεις το μυαλό σου να παγιδευτεί σε μια αρνητική ψυχολογία γύρω από το σεξ…γιατί τότε το σώμα σου θα ακολουθήσει. Το σεξ αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, και είμαστε τυχεροί για αυτό! Όπως το καλό κρασί και τα έργα τέχνης, έτσι και οι πρόθυμοι εραστές εκτιμώνται περισσότερο από τους συντρόφους τους μες στο πέρασμα του χρόνου. Οι άνδρες γίνονται πιο τρυφεροί στην ερωτική τους επαφή, ενώ οι γυναίκες έχουν καλύτερη σωματική απόκριση. Ο κάθε ένας από τους συντρόφους έχει πλέον τη σοφία και την εμπειρία να απογειώσει σωματικά και ψυχικά τον άλλον, γι’ αυτό διεκδίκησε τη σεξουαλική σου ζωή μεγαλώνοντας!

Μην ξεχνάς ότι η νιότη δεν είναι ένας αριθμός της ημερομηνίας που γεννήθηκες. Νέος είναι εκείνος που αισθάνεται ότι είναι μέσα στη ζωή, εκφράζεται, ερωτεύεται, ζει και ονειρεύεται για καθετί που ο χρόνος του δίνει και του παίρνει…

Θάνος Ε. Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή:invitromagazine

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


− τέσσερα = 1