Πολλοί από εμάς έχουν σκεφτεί αρκετές φορές στη ζωή τους, να επισκεφτούν κάποια στιγμή ένα ψυχολόγο. Προβλήματα στο σπίτι, άγχος, κρίσεις πανικού, φοβίες, έμμονες ιδέες, είναι κάποια από αυτά που απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, προτιμούμε να τα κρατάμε μέσα μας, να υποφέρουμε με το σιωπηλό θηρίο που βασανίζει τη ψυχή μας, παρά να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Κι όλα αυτά γιατί, ο ειδικός χαρακτηρίζεται ως τρελογιατρός ή η επίσκεψη σε έναν ειδικό αυτόματα μας κολλάει την ταμπέλα του «ψυχικά τρελού».
Παλαιότερα, αυτά τα ταμπού ήταν πολύ πιο έντονα και καλά διαδεδομένα, ειδικά στην Ελλάδα. Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης (π.χ. Αγγλία, Γαλλία), αλλά και στην Αμερική, ο κόσμος ήταν πολύ πιο εξοικειωμένος με την έννοια του ψυχολόγου, του ψυχιάτρου και κάθε ειδικού. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια αρχίζει δειλά δειλά, να εξαλείφεται αυτή η παράλογη ιδέα. Υπάρχουν όμως ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους, επειδή φοβούνται την ετικέτα. Κυρίως, στην επαρχία και στις μικρές κοινωνίες, τα πράγματα είναι πολύ πίσω ακόμη.
Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πως, ο ψυχολόγος, ο ψυχοθεραπευτής, ο ψυχαναλυτής κτλ, είναι ένας ειδικός επιστήμονας που μας βοηθάει, με ειδικές θεραπείες και τεχνικές, να αντιμετωπίσουμε ή να απαλύνουμε ένα πρόβλημα, να αποδεχτούμε ή να αποβάλουμε ένα θέμα που μας βασανίζει. Είναι ένας γιατρός της ψυχής.
Βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή από όλο τον κόσμο, στο πού θα απευθυνθεί. Πρέπει να προσέχουμε τους τίτλους, τις σπουδές, την ειδίκευση. Πρέπει να γίνει κατανοητή η διάκριση μεταξύ των ειδικοτήτων και να γίνει κατανοητό πως, για κάθε πρόβλημα υπάρχει ο κατάλληλος ειδικός. Από κει και πέρα, αν ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω, δε θα αποβληθεί πιθανώς μόνο το θηρίο του προβλήματος που μας απασχολεί, αλλά και το θηρίο του ταμπού, που επίσης βασανίζει με τον ίδιο αμείλικτο και επίμονο βαθμό την ψυχή του κάθε πάσχοντα. Θα υπάρξει η απελευθέρωση, από την ιδέα του «τι θα πει ο κόσμος» και αυτό αυτόματα, θα βοηθήσει γενικά στην απελευθέρωση του εαυτού μας.
Επείγει στη σημερινή κοινωνία, να βρούμε τον εαυτό μας, να μάθουμε να αποδεχόμαστε καταστάσεις, όπως η οικονομική κρίση, να αναπτύξουμε τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων προσωπικών θεμάτων και να βρούμε την απελευθέρωση και την ηρεμία που αναζητούμε καιρό..
Κουρτίδου Μαρία, Ψυχολόγος, mariakourtid@hotmail.com
αφήστε ένα σχόλιο