Το «τέρας» μέσα μας.

Πολλοί το περιγράφουν ως ένα σαράκι που τους «τρώει» την ψυχή. Άλλοι, ως ένα «τέρας», που τους βασανίζει και παλεύουν μαζί του για να επιβιώσουν. Όλα αυτά, δεν είναι τίποτα άλλο από άγχος. Το άγχος, είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, που εκδηλώνεται ως αντίδραση σε ένα άγνωστο ερέθισμα, σε μία άγνωστη πηγή. Βέβαια, πολλές φορές, η αιτία μπορεί να είναι προφανής, όπως εξετάσεις ή μια κρίση στη δουλειά, ένα πρόβλημα υγείας, ή μια έντονη κατάσταση κάποιου αγαπημένου προσώπου. Πολλές φορές όμως, και ειδικά όταν πρόκειται για επίμονο άγχος, που μειώνει τη λειτουργικότητά μας, η αιτία δεν μπορεί να κατανοηθεί απόλυτα. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν, να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε πως οι αγχώδεις διαταραχές είναι η ομπρέλα, που εμπεριέχει πολλές διαταραχές. Διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, ειδική φοβία, κοινωνική φοβία, ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετά από ψυχοτραυματικό στρες, διαταραχή από οξύ στρες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, διαταραχή οφειλόμενη σε γενική ιατρική κατάσταση, αγχώδης διαταραχή προκαλούμενη από ουσίες, αγχώδης διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς, ανήκουν όλες στην οικογένεια των αγχωδών διαταραχών.

Παρόλα αυτά, κάποια συμπτώματα είναι κοινά σε όλες τις παραπάνω αγχώδεις διαταραχές. Αίσθημα φόβου, ταχυκαρδία, μυϊκή ένταση, πονοκέφαλος, ζάλη, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ιδρώτας, είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν. Κάθε διαταραχή όμως διαφοροποιείται, ως προς κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, το πιο σημαντικό βήμα είναι, η συνειδητοποίηση του προβλήματος. Πολύ σημαντικό είναι να απευθυνθεί ο άνθρωπος που υποφέρει και στον κατάλληλο ειδικό. Πέρα όμως από την εξειδικευμένη βοήθεια, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Αρχικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα άθλημα, μία ομαδική δραστηριότητα, περιπάτους στη γειτονιά, βόλτες στη φύση, μπάνια στη θάλασσα. Όλα αυτά, μπορούν να βοηθήσουν στην εκτόνωση του οργανισμού και στον αποπροσανατολισμό του άγχους. Το διάβασμα ενός μυθιστορήματος, επίσης μπορεί να μας προσφέρει χαλάρωση. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, με καυτό νερό και χαμηλό φωτισμό, θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο. Τέλος, μη ξεχνάμε πως, η εκμυστήρευση συναισθημάτων που μας βαραίνουν ή προβλημάτων, σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, σίγουρα θα μας απαλλάξει από συναισθήματα ντροπής και θα μας βοηθήσει στην απενοχοποίησή μας.

Κουρτίδου Μαρία, ψυχολόγος, mariakourtid@hotmail.com

 

αφήστε ένα σχόλιο


× ένα = 7