ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΟΥ ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΕΜΕΤΙΑ: ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Αυστηρή απάντηση δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τα ελληνικά νησιά.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος.

Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία», τονίζει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του πουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμε επίκεντρο για μία ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη 3 ωρών ανέφερε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντάκ (Ίμια)».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

αφήστε ένα σχόλιο


1 + επτά =