ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΟΥ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ…

Οι ερευνητές του καρκίνου έχουν συνδέσει την κατανάλωση κρέατος, κοτόπουλου και ψαριού ψημένου στη σχάρα με κινδύνους για την υγεία. Το ψήσιμο στη σχάρα κάνει τους μύες του κρέατος (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι) να παράγουν καρκινογόνα συστατικά. Αυτά τα συστατικά που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες (HCA), έχουν φανεί ότι προκαλούν όγκους σε ζώα και πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνους του μαστού, του εντέρου, του στομάχου και του προστάτη στους ανθρώπους σύμφωνα με το National Cancer ofInstitute.

Όταν το λίπος από το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι στάζει στο κάρβουνο, σχηματίζεται ένα άλλο καρκινογόνο συστατικό. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) πάνε στην τροφή μέσω της κάπνας και της φλόγας. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν λευχαιμία και καρκίνο του εντέρου και των πνευμόνων.

Υπάρχει τρόπος να προστατευθούν αυτοί που τρώνε κρέας στη σχάρα; Ναι. Το μαρινάρισμα του κρέατος πριν ψηθεί στη σχάρα μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμίνων (HCA). Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαρινάρισμα μπορεί να μειώσει μέχρι και 92% των ετεροκυκλικών αμίνων του κρέατος. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα. Το μαρινάρισμα μπορεί να λειτουργεί ως φράγμα, κρατώντας τις φλόγες από την απευθείας επαφή με το κρέας. Ή οι προστατευτικές δυνάμεις μπορεί να βρίσκονται στα συστατικά του μαριναρίσματος. Το ξύδι, ο χυμός λεμονιού, τα βότανα, τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο προλαμβάνουν τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι ετεροκυκλικές αμίνες, αλλά και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), που σχηματίζονται από το λίπος του κρέατος κατά το ψήσιμο στη σχάρα. Πώς θα προστατευθούμε από αυτές τις καρκινογόνες ουσίες. Αν και το ζωικό λίπος δεν είναι κακό λόγω της χοληστερίνης ή των κορεσμένων λιπών, όπως σας λένε, όταν μαγειρεύετε στη σχάρα είναι καλό να διαλέγετε άπαχο κρέας και να βγάζετε την πέτσα από το κοτόπουλο. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα πέσει λιγότερο λίπος στις φλόγες. Εννοείται ότι θα πρέπει να αποφεύγετε λιπαρά κρέατα, όπως παϊδάκια και λουκάνικα.

Κάντε τα κομμάτια του κρέατος μικρά, έτσι ώστε να χρειάζονται λίγο χρόνο να παραμείνουν στο γκριλ. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το μαγείρεμα του hamburger σε χαμηλή θερμοκρασία και το συχνό γύρισμα επιταχύνει τη διαδικασία του ψησίματος, προλαμβάνει τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμίνων και είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καταστροφή των βακτηρηδίων. Ένας άλλος τρόπος είναι να προμαγειρλεψετε το κρέας στο φούρνο και έπειτα να το ψήσετε για σύντομο χρονικό διάστημα στο γκριλ για γεύση.

Πηγη voicenews

αφήστε ένα σχόλιο


έξι + = 12