ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΤΩΡΑ: ΜΟΥΖΑΛΑΣ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ

Σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα είναι διαχειρίσμο, υποστήριξε – Αβραμόπουλος: «Δεν τίθεται ζήτημα από την Ευρώπη να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς υπογράμμισε αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» το βράδυ της Δευτέρας.

Κατ’ αρχάς κ. Μουζάλας αναγνώρισε ότι συνέπειες θα υπάρξουν για την Ελλάδα από το προσφυγικό και πρόσθεσε πως το θέμα είναι αυτές να ελαχιστοποιηθούν. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών μπορεί να γίνει μόνο από την Τουρκία.

Αναφορικά με την σφράγιση των συνόρων, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα είναι διαχειρίσμο, όπως είπε, επειδή θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Όπως είπε αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της» είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σημείωσε ότι η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η ανάληψη της ευθύνης της καταγραφής από την Τουρκία.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Κω ο κ. Μουζάλας είπε πως ο δήμαρχος του νησιού δεν θέλει την δημιουργία hotspots και ότι έχει ένα σορό λάθος απόψεις. Διευκρίνισε, επίσης, πως κανείς δεν μεταφέρει πρόσφυγες στην Κω, αλλά οι πρόσφυγες είναι ήδη στο νησί και γίνεται προσπάθεια εκεί να καταγραφούν για να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά στις κοινές περιπολίες ανέφερε πως δεν υπάρχει πρακτικά κάποιος λόγος να γίνουν. Επανερχόμενος στις ευθύνες της Τουρκίας είπε πως η Ελλάδα επέμενε το ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Τουρκία, με την θέση της μετεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη

Στην εκπομπή παρενέβη και ο Επίτροπης Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος είπε πως είναι μια αλήθεια ότι άλλες χώρες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Διαβεβαίωσε πως θα αποστείλει επιστολή στις χώρες αυτές. Τόνισε ότι το επιχείρημα που επικαλούνται οι χώρες αυτές είναι ότι από την ώρα που δεν λειτουργούν τα hotspots δεν υπάρχει η δυνατότητα επαναγκατάστασης.

Σε ερώτηση αν μπορούν να δημιουργηθούν hotspots στην Τουρκία είπε πως τα hotspots μπορούν να εγκατασταθούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας τόνισε πως τα 3 δισ. δεν δίνονται στην Τουρκία, αλλά στο ειδικό fund που έχει δημιουργηθεί για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες.

Για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα Σκόπια είπε πως αφ’ ενός η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα με χώρα της Σέγκεν και πως αφ’ ετέρου το να υπάρξει μια συνεννόηση με μια χώρα διέλευσης είναι λογικό. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης», σημείωσε.

«Δεν τίθεται ζήτημα από την Ευρώπη να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα», είπε. Ανέφερε: Δεν τέθηκε θέμα ποτέ για έξοδος μιας χώρας από τη Σένγκεν. Ποτέ επίσημα δεν έγιναν συζητήσεις για μικρή Σένγκεν».

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας σημείωσε πως η χώρα έχει πάρει προκαταβολή 33 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα, εκ των 475 εκατ. ευρώ είναι αδρανή.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης ανέφερε: «Δεν πρέπει να γίνει hotspot στο νησί». Συμπλήρωσε, επιπλέον, πως η κυβέρνηση έχει «και το μαχαίρι και το πεπόνι» και πως ο ίδιος προτρέπει στους συμπολίτες του ότι πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στις προκλήσεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

protothema.gr

 

αφήστε ένα σχόλιο


8 + = έντεκα