ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Die Welt: ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Η χθεσινή γενική απεργία στην Ελλάδα κάνει τον γύρο του γερμανόφωνου τύπου. Με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και ρεπορτάζ μεταφέρεται ένα κλίμα έντασης και κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στα νέα μέτρα που επιχειρεί να ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης.

«Το ‘σοκ των συντάξεων’ ξεσηκώνει τα πνεύματα ολοένα περισσότερο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη την Ελλάδα κατά των σχεδίων της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να σφίξει κι άλλο τη βίδα των φόρων», γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που κάνει λόγο για «μαζική εξέγερση στην Ελλάδα», σχολιάζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «συναντά την οργή του λαού».

Για «οργισμένη στασιμότητα» εξαιτίας της γενικής απεργίας στην Ελλάδα κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Όπως σημειώνει, «εργαζόμενοι και εργοδότες καταγγέλλουν ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους. Για τους διεθνείς χρηματοδότες το πακέτο δεν είναι αρκετά προχωρημένο. Ο πρωθυπουργός στέκεται ανάμεσα στα δύο μέτωπα», παρατηρεί η ελβετική εφημερίδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο νεαρός πολιτικός, που αρέσκεται να ρισκάρει, να προκαλέσει εκ νέου πρόωρες εκλογές».

«Αλέξης Τσίπρας, ο νέος εχθρός των Ελλήνων»

«Η γενική απεργία προκαλεί παράλυση στην Ελλάδα», παρατηρεί στον τίτλο ανταπόκρισής της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση τηςStuttgarter Nachrichten. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «οι Έλληνες αντιστέκονται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με τη μαζικότερη δράση διαμαρτυρίας εδώ και χρόνια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται σε δύσκολη θέση, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για νέες εκλογές». Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν στην Αθήνα υποθέσεις ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να αναζητήσει τη σωτηρία του σε νέες εκλογές. Ωστόσο, για μια τέτοια φυγή προς τα εμπρός είναι ίσως ήδη πολύ αργά: στις δημοσκοπήσεις προηγούνται οι αντιπολιτευόμενοι συντηρητικοί», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Αλέξης Τσίπρας, ο νέος εχθρός της Ελλάδας». Με αυτόν τον τίτλο επιγράφει η εφημερίδα Die Welt εκτενές δημοσίευμα για τις ευρύτατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της: «Εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί, νομικοί: η Ελλάδα είναι ενωμένη στη διαμαρτυρία εναντίον του νέου πακέτου λιτότητας δισεκατομμυρίων». Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει ότι «δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι τώρα ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φαύλο κύκλο και η ανεργία, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους, παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αθετημένες υποσχέσεις του Τσίπρα», αναπαράγοντας και αυτή το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Deutsche Welle

αφήστε ένα σχόλιο


δυο × = 8