Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία – Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου

Μέτρα κατά της οπαδικής βίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να τονίζει σε δηλώσεις του πως η δολοφονική επίθεση σε

βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας. «Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε απόλυτα την οργή της κοινωνίας, όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, μπροστά σε εικόνες που δεν παραπέμπουν σε αθλητισμό. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση. Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες.

 ShareTweet Post Email

Newsroom

Μέτρα κατά της οπαδικής βίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να τονίζει σε δηλώσεις του πως η δολοφονική επίθεση σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας. «Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε απόλυτα την οργή της κοινωνίας, όλων των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, μπροστά σε εικόνες που δεν παραπέμπουν σε αθλητισμό. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου προβλήματος. Και μάλιστα έχουμε κάνει σαφές ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι δυναμικές, δηλαδή θα επανεξετάζονται διαρκώς με βάση τα αποτελέσματά τους», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι σε γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων. Ταυτόχρονα, ενώ έχει ήδη αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα σχετιζόμενα με την αθλητική βία αδικήματα, με το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυστηροποιείται συνολικά το πλαίσιο χορήγησης αναστολών αλλά και οι προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυση. Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων με τις αποφάσεις μας, δυστυχώς απεδείχθη ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις ακόμα πιο δραστικές, αλλά απολύτως δίκαιες και αναγκαίες.

Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία».

Ανακοινώνοντας τα μέτρα για την οπαδική βία, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή (σ.σ. την Πέμπτη) εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

  • εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού  μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

«Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους.

Οφείλουμε, ταυτόχρονα, στον αστυνομικό που δίνει την πιο δύσκολη μάχη η έρευνα να μην περιοριστεί στη σύλληψη του φυσικού αυτουργού.

Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης.
Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας.

Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές.

Θα φύγει η αστυνομία από τις θύρες των οργανωμένων; – Τι θα γίνει με τα παιχνίδια Κυπέλλου;

Στο ερώτημα αν θα φύγει η αστυνομία από τις θύρες των οργανωμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Το ζητούμενο είναι να εγκατασταθούν με όλες τις προδιαγραφές οι κάμερες και σε αυτές να έχουν πλήρη πρόσβαση οι αρχές και για να μπει κάποιος το γήπεδο το ηλεκτρονικό εισιτήριο με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η αστυνομία θα έχει τον ρόλο που έχει. Οι αστυνομικοί υπερβάλλουν εαυτόν».

Ποιος θα κάνει τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας; «Θα τα αναλύσει ο κ. Βρούτσης. Είχε πει ο πρωθυπουργός ότι κατά περίπτωση θα γίνεται ο έλεγχος από την αστυνομία. Αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Υπάρχει και η ξεκάθαρη ευθύνη των ομάδων».

Στην επισήμανση ότι όλα τα αιματηρά περιστατικά έγιναν εκτός αγωνιστικών χώρων είπε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε δεν είναι η μοναδική. Θα γίνει έρευνα εις βάθος σε αυτούς που είναι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί γι’ αυτούς που προβαίνουν σε διέγερση αδικημάτων.

Και πρόσθεσε: Η μήτρα των παράνομων πράξεων είναι όσα συμβαίνουν μέσα στα γήπεδα. Ξεκινάμε από τη ρίζα του προβλήματος και την διερεύνηση ύπαρξης συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Ποιος έδωσε εντολές για τέτοιες πράξεις και ποιος βρίσκει εξοπλισμούς και ποιος τους ανέχεται, διερωτήθηκε.

«Έχουμε περιστατικά και στα γήπεδα, όχι τόσο ακραία αλλά είχαμε περιστατικά με τραυματισμούς φιλάθλων και παικτών. Ξεκινάει από τα γήπεδα και καταλήγει στην κοινωνία».

Στο ερώτημα αν θα εφαρμοστεί ο νόμος είπε: Ελπίζουμε να μην χρειαστούν άλλα μέτρα. Εφαρμόζονται οι έλεγχοι στους συνδέσμους και οι συλλήψεις έξω από τα γήπεδα. Έχουν γίνει συλλήψεις για διάφορες παραβάσεις έξω από τα γήπεδα. Και μια σειρά από παρεμβάσεις του υπουργείου Αθλητισμού για το Ενιαίο Μητρώο Σωματείων. Όλα αξιολογούνται. Αν κάποιοι επιμένουν τότε θα επιμείνουμε κι εμείς.

Στο ερώτημα γιατί κεκλεισμένων των θυρών ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, απάντησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας. Είχαμε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού και δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με την αστυνομία απέξω.

Στο ερώτημα γιατί μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στο μπάσκετ απάντησε ότι πως ο πυρήνας είναι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ως προς το μπάσκετ έχει αξιολογηθεί ότι φαίνεται πως μπορούν να γίνουν αγώνες και τελικοί με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε αγώνες χωρίς να έχουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν σε αντίστοιχους αγώνες του ποδοσφαίρου.

Για το αν αφορά και τα παιχνίδια Κυπέλλου το κεκλεισμένων των θυρών απάντησε: πρέπει να γίνει διευκρίνιση από το αρμόδιο υπουργείο. Θα επανέλθουμε.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν με κόσμο τα ευρωπαϊκά παιχνίδια εντός έδρας των άλλων ελληνικών ομάδων την Πέμπτη απάντησε ότι ναι θα γίνουν με φιλάθλους και μόνο του Ολυμπιακού θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα για την οπαδική βία, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2, οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας. Εκδίδεται σήμερα σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή (σ.σ. την Πέμπτη) εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

2. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

  • εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού  μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

3. Αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

«Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους.

Οφείλουμε, ταυτόχρονα, στον αστυνομικό που δίνει την πιο δύσκολη μάχη η έρευνα να μην περιοριστεί στη σύλληψη του φυσικού αυτουργού.

Είναι σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας όλους όσοι εμπλέκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου, όσοι επενδύουν χρήματα. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, θωρακίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό, ενισχύοντας έτσι ευρύτερα τον αθλητισμό. Τα μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης θλιβερά περιστατικά των τελευταίων πολλών ετών αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι ενός ή δύο συλλόγων, αλλά δυστυχώς έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε και ξεκινάμε άμεσα να εφαρμόζουμε θα αποδειχτούν επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο αποκτήνωσης.
Εάν, όμως, κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή. Δεν θα σταματήσουμε λεπτό, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, μέχρι να υλοποιηθούν και να αποδώσουν προς όφελος των πολιτών το σύνολο των πρωτοβουλιών μας.

Η δύσκολη αλλά αυτονόητη μάχη απέναντι σε κάθε μορφής παραβατικότητα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός γηπέδων, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της χώρας είναι για εμάς το πιο ιερό καθήκον απέναντι στο σύνολο των πολιτών και η μεγαλύτερη ευθύνη μας για τις επόμενες γενιές.

Θα φύγει η αστυνομία από τις θύρες των οργανωμένων; – Τι θα γίνει με τα παιχνίδια Κυπέλλου;

Στο ερώτημα αν θα φύγει η αστυνομία από τις θύρες των οργανωμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Το ζητούμενο είναι να εγκατασταθούν με όλες τις προδιαγραφές οι κάμερες και σε αυτές να έχουν πλήρη πρόσβαση οι αρχές και για να μπει κάποιος το γήπεδο το ηλεκτρονικό εισιτήριο με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η αστυνομία θα έχει τον ρόλο που έχει. Οι αστυνομικοί υπερβάλλουν εαυτόν».

Ποιος θα κάνει τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας; «Θα τα αναλύσει ο κ. Βρούτσης. Είχε πει ο πρωθυπουργός ότι κατά περίπτωση θα γίνεται ο έλεγχος από την αστυνομία. Αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Υπάρχει και η ξεκάθαρη ευθύνη των ομάδων».

Στην επισήμανση ότι όλα τα αιματηρά περιστατικά έγιναν εκτός αγωνιστικών χώρων είπε ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε δεν είναι η μοναδική. Θα γίνει έρευνα εις βάθος σε αυτούς που είναι φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί γι’ αυτούς που προβαίνουν σε διέγερση αδικημάτων.

Και πρόσθεσε: Η μήτρα των παράνομων πράξεων είναι όσα συμβαίνουν μέσα στα γήπεδα. Ξεκινάμε από τη ρίζα του προβλήματος και την διερεύνηση ύπαρξης συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Ποιος έδωσε εντολές για τέτοιες πράξεις και ποιος βρίσκει εξοπλισμούς και ποιος τους ανέχεται, διερωτήθηκε.

«Έχουμε περιστατικά και στα γήπεδα, όχι τόσο ακραία αλλά είχαμε περιστατικά με τραυματισμούς φιλάθλων και παικτών. Ξεκινάει από τα γήπεδα και καταλήγει στην κοινωνία».

Στο ερώτημα αν θα εφαρμοστεί ο νόμος είπε: Ελπίζουμε να μην χρειαστούν άλλα μέτρα. Εφαρμόζονται οι έλεγχοι στους συνδέσμους και οι συλλήψεις έξω από τα γήπεδα. Έχουν γίνει συλλήψεις για διάφορες παραβάσεις έξω από τα γήπεδα. Και μια σειρά από παρεμβάσεις του υπουργείου Αθλητισμού για το Ενιαίο Μητρώο Σωματείων. Όλα αξιολογούνται. Αν κάποιοι επιμένουν τότε θα επιμείνουμε κι εμείς.

Στο ερώτημα γιατί κεκλεισμένων των θυρών ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, απάντησε ότι αυτό συμβαίνει λόγω των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας. Είχαμε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού και δεν μπορεί να μας πει κανείς ότι μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με την αστυνομία απέξω.

Στο ερώτημα γιατί μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στο μπάσκετ απάντησε ότι πως ο πυρήνας είναι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ως προς το μπάσκετ έχει αξιολογηθεί ότι φαίνεται πως μπορούν να γίνουν αγώνες και τελικοί με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε αγώνες χωρίς να έχουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν σε αντίστοιχους αγώνες του ποδοσφαίρου.

Για το αν αφορά και τα παιχνίδια Κυπέλλου το κεκλεισμένων των θυρών απάντησε: πρέπει να γίνει διευκρίνιση από το αρμόδιο υπουργείο. Θα επανέλθουμε.

Ερωτηθείς αν θα γίνουν με κόσμο τα ευρωπαϊκά παιχνίδια εντός έδρας των άλλων ελληνικών ομάδων την Πέμπτη απάντησε ότι ναι θα γίνουν με φιλάθλους και μόνο του Ολυμπιακού θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

αφήστε ένα σχόλιο


8 − = τέσσερα