Τα μέτρα για εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους, άνεργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίας που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενους: Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο – Μάϊο.
  • Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).
  • Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.
  • Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.
  • Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ. Σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ. Μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.

Γεωργιάδης για capital controls: Ανεύθυνες πληροφορίες, κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται

«Ανεύθυνες πληροφορίες που έχουν να κάνουν με διάφορες ανακοινώσεις περί επιβολής capital controls κατά τον τρόπο που ακούστηκαν σήμερα αποτελούν πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν και να πλήξουν πραγματικά τη χώρα. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται καθώς το τραπεζικό μας σύστημα είναι απολύτως σταθερό ίσως και από τα πλέον σταθεράς σήμερα στην Ευρώπη».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στις δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

«Θέλω να πω σε όλους τους επιχειρηματίες και σε όλους τους εργαζόμενους ότι τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα δεν είναι τα τελευταία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Βδομάδα με τη βδομάδα και όσοι η κυβέρνηση συνεχίζει αναγκαστικά δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και άρα δημιουργείται μεγαλύτερη ζημία στην πραγματική οικονομία τόσο εμείς εδώ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και πιο διευρυμένα μέτρα στήριξης του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Σταϊκούρας: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε έκτακτες δηλώσεις για τον κορονοϊό και την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «καλύπτουμε για τον Μάρτιο ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας που πλήττεται, με τα μέτρα που ανακοινώσαμε. Η οικονομία εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί το πλαίσιο προστασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε ότι «συγκεκριμένα, πρώτον καλύπτουμε περίπου 600.000 επιχειρήσεις, καλύπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένων και επιπλέον 50 .000 ελεύθερων επαγγελματιών. Η έκτακτη κάλυψη για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίας ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «απαιτείται σωφροσύνη και ρεαλισμός μακριά από δημαγωγικές εξάρσεις. Η κρίση ει ναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη και θα οδηγήσει σε ύφεση το 2020, αλλά θα ξεπεραστεί. Οφείλουμε να δρούμε με ψυχραιμία και αλληλεγγύη».

αφήστε ένα σχόλιο


τρία + 2 =