ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ

Σύννεφα στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας φέρνει η απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μεταδίδει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα «απαντήσει αρμοδίως» στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, η απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών αποτελεί απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή.

Τη λήψη μέτρων κατά των ρώσων διπλωματών επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής ότι θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση επιμένει στο εξής ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που δεν δείχνουν σεβασμό στο ελληνικό κράτος» είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

αφήστε ένα σχόλιο


− ένα = 3