Στεφανής: Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει κίνηση – Η Ρωσία έχασε την εικόνα της υπερδύναμης

Xαρακτήρισε απίθανη αλλά όχι αδύνατη τη χρήση πυρηνικών

«Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να πιστεύουν ότι δίνονται εντολές να πνίγονται άνθρωποι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και στρατηγός εάν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ειδικότερα, ανέφερε πως αυτό που κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ ΤαγΙπ Ερντογάν δεν εντάσσεται στο θρησκευτικό πόλεμο και πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις μουσουλμανικές χώρες είναι εξαιρετικές .Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει κίνηση στο πεδίο ενώ είπε πως η γείτονα έχει μια τέτοια δυνατότητα και η χώρα μας εξετάζει όλα τα σενάρια.Ακόμη, υπογράμμισε πως η Ρωσία έχασε την εικόνα της υπερδύναμης, ενώ χαρακτήρισε απίθανη αλλά όχι αδύνατη τη χρήση πυρηνικών.

Αναλυτικά η συνέντευξή του

Οφείλουμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν. Τη δουλειά γεμάτη ευαισθησία και εθνική και ευρωπαϊκή υπερηφάνεια προστατεύοντας εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να πιστεύει ότι δίνονται εντολές να πνιγούνε άνθρωποι και ότι άνθρωποι που είναι σαν τον μέσο έλληνα και ελληνίδα να κάνουν αυτά τα πράγματα. Αυτά είναι πέρα από κάθε λογική και αποτελούν προσβολή απέναντι στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων δυνάμεων. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι σαν και εμάς προέρχονται από οικογένειες, έχουν οι ίδιοι οικογένειες και αλίμονο αν σε αυτούς τους ανθρώπους δίνεται εντολή να πνίξουν ανθρώπους στο Αιγαίο. Το αντίθετο, όχι μόνο δεν τους πνιγούνε τους σώζουνε προσπαθώντας να αντιμετωπίσουνε τον εξαιρετικά κακό χειρισμό και την εργαλειοποίηση που κάνει η Τουρκία σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αναφορικά με την προσπάθεια Ερντογάν να ενεργοποιήσει το συναισθηματικό στοιχείο των μουσουλμανικών κρατών: Εμείς θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι αυτό το οποίο κάνει ο Ερντογάν δεν εντάσσεται στον πολιτισμικό πόλεμο τον οποίο είχε προβλέψει ο Χαντιγκτον ότι κάποια στιγμή οι μουσουλμάνοι θα πολεμήσουν εναντίον των Δυτικών, των χριστιανών και για αυτό έχουμε διαμορφώσει εξαιρετικές σχέσεις με το σύνολο των μουσουλμανικών κρατών εκτός από την Τουρκία. Όχι ότι δεν θέλουμε να έχουμε με την Τουρκία βεβαίως και θέλουμε αλλά δεν είναι δυνατόν σε κάποιον ο οποίος μας απειλεί καθημερινά εμείς να μην προτάσσουμε και εμείς το ισχυρό μας δίκαιο ή την ισχυρή μας αποτροπή και να πηγαίνουμε να συζητάμε δεχόμενοι της απειλές. Άρα η προσπάθεια του κ.Ερντογάν να ενεργοποιήσει το συναίσθημα των μουσουλμάνων απέτυχε γιατι οι σχέσεις της Ελλάδος με όλο το μουσουλμανικό κόσμο παραδοσιακά είναι εξαιρετικές. Από τους αρχαίους χρόνους οι έλληνες όπου πηγαίνανε πηγαίνανε μεταφέροντας πολιτισμό και κάνοντας εμπόριο δεν πήγανε ποτέ ως κατακτητές.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις από πλευράς Ερντογάν στο πεδίο και αν ειμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε: Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει εκείνο όμως το οποίο εξετάζουμε είναι τι δυνατότητες έχει η Τουρκία. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο και για αυτό το λόγο η Ελλάδα προετοιμάζεται σε κάθε επίπεδο. Εξετάζονται όλα τα σενάρια και δηλώνουμε ετοιμότητα σε κάθε επίπεδο. Η απάντηση στο ερώτημα «αν είμαστε έτοιμοι» είναι μονολεκτική, απόλυτη και κάθετη· ναι, είμαστε έτοιμοι.

Αναφορικά με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο: Η επιτυχής αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν είναι ένα θαύμα, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συντονισμού. Εξαιρετικός σχεδιασμός, εξαιρετική προετοιμασία, εξαιρετικό το σχέδιο παραπλάνησης. Στα σχολεία μας πρέπει να διδάσκεται το σχέδιο παραπλάνησης των Ουκρανών όπου επί σειρά ημερών κάνανε εικονικές μετακινήσεις δυνάμεων στο Νότο, οι ρώσοι παραπλανήθηκαν τελείως μεταφέρανε όλες τους τις δυνάμεις στο Νότο και τώρα έχουν εγκλωβιστεί και οι Ουκρανοί επιτεθήκανε στα Βόρεια-ανατολικά. Υλοποιήσανε το σχέδιο με άριστο τρόπο, αξιοποιήσανε άριστα τα οπλικά συστήματα της Δύσης, έχουν μια αξιόπιστη διαδικασία και βεβαίως κάτι πολύ σημαντικό το επιχειρησιακό κομμάτι είναι ότι η Ουκρανία γνωρίζει επακριβώς τις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης τις ρωσικές γιατί εκπαιδευότανε όλο τον καιρό με αυτό. Η Ρωσία σε αντίθεση δεν γνωρίζει τον τρόπο που η σύγχρονη Ουκρανία σχεδιάζει και πολεμά. Και το σημαντικότερο είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θέλουν να πολεμήσουν, δεν έχουν ηθικό για να πολεμήσουν.

Η Ρωσία έχασε την εικόνα της υπερδύναμης και όλοι αρχίζουν να σκέφτονται ότι μήπως μετά ακολουθήσει η απελευθέρωση της Κριμαίας. Εκεί που μέχρι πρότινος αυτό φάνταζε τελείως εξωπραγματικό τώρα αρχίζουν όλοι να σκέφτονται ότι είναι μια ικανή συνθήκη.

Αναφορικά με τον πυρηνικό εκβιασμό από την πλευρά της Ρωσίας: Προσωπική μου άποψη είναι ότι η χρήση τω πυρηνικών είναι απίθανη αλλά όχι αδύνατη. Λεω ότι είναι απίθανη γιατί αν η Ρωσία τα χρησιμοποιήσει κανένα πλεονέκτημα δεν θα έχει στη συνέχεια. Θα υπάρχουν πάρα πολλές απώλειες εκατέρωθεν και μετά οι ρωσικές δυνάμεις λόγω των επιπτώσεων της πυρηνικής έκρηξης δεν θα μπορέσουν να εισέλθουνε ούτε οι ίδιες στο μολυσμένο έδαφος. Επίσης θα έχει τεράστιες αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά. Βεβαίως αν «επιτραπεί» στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά χωρίς επιπτώσεις αυτό γεννάει ιδέες σε πολλούς οι οποίοι έχουν πυρηνικά. Επίσης αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά τότε κανείς δεν αποκλείει και την συμμετοχή δυνάμεων δυτικών κρατών στη μάχη.

Πρέπει να δούμε τη φιλοσοφία του Πούτιν αυτή τη στιγμή, η φιλοσοφία του είναι νίκη ή κλιμάκωση των επιχειρήσεων; Τη νίκη δεν μπορεί να την κάνει άρα είναι μονόδρομος για αυτόν η κλιμάκωση. Δύσκολα θα υποχωρήσει διότι αν υποχωρήσει αυτόματα τίθεται σε αμφιβολία το γιατί ξεκίνησε την επιχείρηση και πως θα δικαιολογήσει στο εσωτερικό του τις χιλιαδες απωλειών που έχει γυρνώντας στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε.

Εκτιμώ ότι κάποια στιγμή ο χρόνος θα παγώσει και θα δημιουργηθεί μια γραμμή σε ένα σημείο που και οι δύο δεν θα λένε ότι το θέλουνε αλλά θα το θέλουνε και αυτή η γραμμή θα παραμείνει για να αρχίσουν οι συνομιλίες. Δυστυχώς το είδαμε να συμβαίνει αυτό στην Κύπρο, το βλέπουμε να συμβαίνει αυτό στην Κορέα.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα: Το δημοψήφισμα και τα αποτελέσματα στις τέσσερις περιοχές θα είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία. Εάν το δημοψήφισμα αναδείξει ότι οι τέσσερις περιοχές επιθυμούν να ενταχθούν στη Ρωσία τότε ο Πούτιν πλέον ανακοινώνει ότι η ουκρανική αντεπίθεση είναι επίθεση εναντίον της ρωσικής επικράτειας και αλλαζει όλο το αφήγημά του περί ειδικής επιχείρησης και πλέον θα μιλάει για αμυντικό πόλεμο. Αυτό το είπε στο διάγγελμά του άρα μέσα στο αφήγημα που προσπαθεί να δημιουργήσει είναι ότι Ουκρανική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η Δύση επιτίθεται στο έδαφός του.

αφήστε ένα σχόλιο


+ ένα = 10