ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ

ΘΕΜΑ:  Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Για σήμερα στις 19.00 έχει οριστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία αναβλήθηκε χθες προκειμένου, όπως έγινε γνωστό, να υπάρξουνπεραιτέρω διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, δεδομένου ότι παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από σημαντικά θέματα.

«Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, παρότι δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών, επανέλαβε ότι «υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά».

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το κεντρικό πρόβλημα είναι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης καθιστά δύστροπους τους ελεγκτές για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, όπως η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και οι δόσεις των χρεών προς εφορία και Ταμεία.

Η τρόικα, ωστόσο, ανακάλυψε και νέα προβλήματα, όπως είναι ο κίνδυνος αύξησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι ελλιπείς έλεγχοι των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανησυχεί και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες μιας ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Το ζήτημα των απολύσεων παρέμεινε και χθες κεντρικό θέμα συζήτησης των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, αυτή τη φορά, και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η τρόικα ζήτησε χθες τον περιορισμό του προσωπικού του δημόσιου τομέα, μέσω αξιολόγησης άμεσα. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά φαίνεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, προβάλλοντας ως βασικά επιχειρήματα το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης προσωπικού με αποχωρήσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά και θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε αριθμό μεγαλύτερο των 150.000 μέχρι το 2015, και επιπρόσθετα την εφαρμογή της κινητικότητας για 25.000 υπαλλήλους εντός του 2013, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πρέπει να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα με προοπτική απόλυσης το 2014.

αφήστε ένα σχόλιο


8 + = δεκατρία