ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 60 ΕΤΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Αναμένοντας -ίσως και σήμερα- τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας του νεκρού της Αμφίπολης, από αργά χθες το βράδυ κυκλοφορούν πληροφορίες πως ο σκελετός ανήκει σε γυναίκα.

Η ηλικία της προσδιορίζεται περί τα 60 χρόνια, ενώ φυσικά δεν είναι γνωστή η ταυτότητά της, αφού ο σκελετός δεν δίνει τέτοιες πληροφορίες. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα ή αύριο θα δώσουν στοιχεία για βασικά χαρακτηριστικά του νεκρού, καθώς θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα οι έρευνες του ανθρωπολογικού υλικού.

Η πληροφορία περί γυναίκας δημιούργησε αίσθηση χθες το βράδυ, με πολλούς να στοιχηματίζουν και πάλι πως πρόκειται για την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια και να γίνουν εκτενείς και αναλυτικές μελέτες επί του οστεϊκού υλικού -και όχι μόνο- από πλήθος ειδικοτήτων για να γίνει γνωστό ίσως κάποια στιγμή το όνομα του νεκρού.

Είναι καθοριστικής σημασίας να γίνει η ραδιοχρονολόγηση, για να διαπιστωθεί κατά το δυνατόν η χρονική περίοδος θανάτου και βέβαια να καταλήξουν οι αρχαιολόγοι οριστικά και αμετάκλητα στη χρονολόγηση του μνημείου, αφού ακόμα ακούγονται ενστάσεις και διαφωνίες σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις των ανασκαφέων.

αφήστε ένα σχόλιο


− ένα = 6