ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Με ένα βαρύ λογαριασμό κλείνει ο Σεπτέμβριος για εκατομμύρια φορολογούμενους. Σήμερα, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού  ΕΝΦΙΑ

και ταυτόχρονα τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Όσοι μάλιστα, έχουν ρυθμίσει προηγούμενες οφειλές με βάση τις ρυθμίσεις που τρέχουν (πάγια ρύθμιση, 120 δόσεις, 100 δόσεις) καλούνται να πληρώσουν και τη σχετικές δόσεις.

Τις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών – εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας αφού νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «ζυγίσει» τις επιδόσεις της ρύθμισης μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο πρόγραμμα των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 351.128 φορολογούμενοι – οφειλέτες με το συνολικό ποσό των αιτήσεων που έχουν επικυρωθεί να αγγίζει τα 3 δις. ευρώ (2.993.315.888 ευρώ) ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 309,66 εκατ. ευρώ. Από τα 2,9 δις. ευρώ, 2,2 δις. ευρώ είναι κεφάλαιο και 789,19 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Από τις  αιτήσεις που έχουν επικυρωθεί (έχει πληρωθεί η πρώτη δόση) οι  95.000 είναι νέες που υποβλήθηκαν μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στη ρύθμιση με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει το 1,1 δις. ευρώ

Μόνο από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος  θα πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 2,5 δις. ευρώ ενώ ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου υπερβαίνει τα 6,7 δις. ευρώ. Ειδικότερα σήμερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν:

  • Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 2019: Μπορεί ο φετινός λογαριασμός του φόρου ακινήτων να είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι αλλά δεν παύει να παραμένει μια δύσκολη φορολογική υποχρέωση. Τουλάχιστον 515 εκατ. ευρώ  θα πρέπει να βάλει σήμερα στα ταμεία του το Δημόσιο από το φετινό ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Περίπου 700.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν το φόρο σε μια μόνο δόση καθώς το ποσό του ΕΝΦΙΑ δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Για 224.677 ιδιοκτήτες ο φόρος κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ και πληρώνεται σε δυο μηνιαίες δόσεις, για 203.514 η εκκαθάριση έδειξε φόρο 30- 40 ευρώ ο οποίος εξοφλείται  σε 3 μηνιαίες δόσεις, για 191.333 φορολογούμενους που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ από 40 έως 50 ευρώ ο φόρος είναι δυνατόν να καταβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις. Πάνω από 50 ευρώ πληρώνουν σχεδόν 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων  οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να τον εξοφλήσουν σε  5 μηνιαίες δόσεις. Πάντως μεγάλος αριθμός φορολογούμενων με μικροποσά ΕΝΦΙΑ πληρώνει το φόρο εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης, δηλαδή μέχρι σήμερα, προκειμένου να ξεμπερδεύει από αυτή την εκκρεμότητα.
  • Δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος: Φόρο που υπερβαίνει συνολικά το 1 διs. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα ήταν χρεωστικό για 3.072.609 φορολογούμενους.  Η επόμενη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − 7 =