ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ TOY ODIN DUPEYRON “Το παραμύθι που δεν τελείωσε’ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

 Παρουσίαση του βιβλίου

«Και το παραμύθι δεν τελείωσε» του Odin Dupeyron στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας 24 & 25 Οκτωβρίου 2014

  Μια εξαιρετική ιστορία για τη ζωή, τους κρυμμένους φόβους που μας παραλύουν και την επιθυμία μας για ελευθερία, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 19.30, και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 12.00, στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας, μέσα από το βιβλίο του Odin Dupeyron «Και το παραμύθι δεν τελείωσε», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη.

Πόσο αναγκαίο αλλά και μεγαλειώδες είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τρυπώσουμε στο παρελθόν, να καταλάβουμε ποιοι είμαστε κι από πού ερχόμαστε, ώστε να μάθουμε πού πάμε. Ένα παραμύθι που μαγεύει με την απλότητά του όλες τις ηλικίες των αναγνωστών και μιλάει στην καρδιά μας, με τρόπο αλληγορικό, για όσα τελειώνουν και για το διαρκές ξεκίνημα της ζωής. Για όλες τις πιθανότητες, για κάθε αρχή και για κάθε τέλος. Και το σπουδαιότερο, μας βοηθάει να ζούμε τη ζωή… ως το τέλος!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα διηλικιακό βιβλίο που δανείζεται τη βασική αφηγηματική φόρμα, τους χαρακτήρες (πρίγκιπας, πριγκίπισσα, δράκος, μάγισσα) και την απλότητα του παραμυθιού για να μιλήσει σε όλους και να φιλοσοφήσει για τον απαράβατο νόμο της ζωής, την αέναη συνέχειά της και το τέλος της, την αυτογνωσία και τη στάση μας στα πράγματα. Ο Οντίν Ντουπεϊρόν, με ευφυΐα και συγγραφικό ταλέντο, ανατρέπει τους στερεοτυπικούς ήρωες και τα πεπραγμένα τους, τοποθετώντας τους μέσα σε ένα ευρηματικό περιβάλλον: ο συγγραφέας-αφηγητής της ιστορίας συνομιλεί με τα δημιουργήματα-ήρωές του και τους παραχωρεί την αυτονομία ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι την ιστορία, γεγονός που κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Διαβάζοντάς το, ο αναγνώστης άλλοτε χαμογελά, άλλοτε συγκινείται, αρκετές φορές αναγνωρίζει τον εαυτό του, προβληματίζεται και διδάσκεται από ένα ιδιαίτερο βιβλίο που, ακολουθώντας τα χνάρια του Μικρού Πρίγκιπα, αγαπήθηκε για τη βαθιά αλήθεια του.

 

Και το παραμύθι δεν τελείωσεεκδόθηκε για πρώτη φορά το 2001 στο Μεξικό και σε λιγότερο από δύο χρόνια έγινε bestseller, περνώντας από χέρι σε χέρι, από στόμα σε στόμα. Το βιβλίο έχει διαβαστεί και ξαναδιαβαστεί, έχει χαριστεί, δανειστεί και προταθεί από αναγνώστες όλων των ηλικιών, όλων των κατηγοριών, διαφορετικών θρησκειών, προτιμήσεων και χωρών, γιατί άγγιξε βαθιά την καρδιά και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Χωρίς δεύτερη κουβέντα, το καλύτερο βιβλίο του 2014. Τα έχασα με την ομορφιά του, με την αλήθεια του, με την τρυφερότητά του, με την σπάνιας αισθητικής δομή του. Επιπλέον, ο προικισμένος αυτός συγγραφέας καταγράφει, με εκπληκτικής κομψότητας σαρκασμό, τους φόβους των ανθρώπων, προπάντων δε τον φόβο τους απέναντι στην ελευθερία. Είμαστε, άραγε, φυλακισμένοι ή νομίζουμε ότι είμαστε φυλακισμένοι; Τι μας εμποδίζει να τρέξουμε έξω, να χαρούμε τη ζωή, εκτός από την παραλυτική αίσθηση ότι εκεί έξω μας περιμένουν, όπως θα έλεγε και ο δράκος του παραμυθιού, τρομερά πράγματα; Αλλά, ακόμη κι αν εκεί έξω μας περιμένουν όντως τρομερά πράγματα, δεν αξίζει τον κόπο να το διακινδυνεύσουμε; Ή είναι, άραγε, προτιμότερο να πεθαίνουμε αργά-αργά και βασανιστικά, μαζί με τα όνειρά μας, γιατί μας παλουκώνουν ανύπαρκτοι και, σχεδόν πάντοτε, κατασκευασμένοι εχθροί; Η πριγκίπισσα, με τη συνδρομή του αφηγητή, συνειδητοποιεί, λοιπόν, ότι επιβάλλεται ο απεγκλωβισμός από ένα κάστρο που ψαλιδίζει αλύπητα τη χαρά, και τώρα το θέμα είναι να πειστεί και ο δράκος ο οποίος, παρά την άγρια όψη του, είναι άκακος σαν περιστέρι. Ο γρήγορος και εντυπωσιακά αληθοφανής ρυθμός του βιβλίου, η βαθιά φιλοσοφία του που, ωστόσο, κάθε άλλο παρά δυσνόητη είναι και, εν τέλει, το αριστουργηματικό φινάλε θα σας μαγέψουν. Όσο για τους συμβολισμούς, ένα σας λέω μονάχα: ο Odin Dupeyron, που θα ήθελα να τον γνωρίσω, τους παίζει στα δάχτυλά του. Ναι, όπως διαβάζω στο οπισθόφυλλο: «πρόκειται για ένα γνήσιο έργο τέχνης». Προσωπικά μάλιστα πιστεύω ότι όχι απλώς συναγωνίζεται τον Μικρό Πρίγκιπα αλλά, σε πολλά σημεία, τον ξεπερνά κιόλας. ]                                                                                             Ανδρέας Κούνιος, Αλήθεια Online

Ένα αλληγορικό, ευφυές, μαγικό και μαγευτικό παραμύθι, πρωτότυπο και ευρηματικό, αστείο και αυτοϋπονομευτικό, ενίοτε σουρεαλιστικό και ψυχαναλυτικό.

Ελένη Γκίκα, fractalart

Ένα σύγχρονο παραμύθι για όλες τις ηλικίες με πρωταγωνιστές τα γνωστά σύμβολα -η πριγκίπισσα, ο δράκος, ο πρίγκιπας και η μάγισσα- αλλά με διαφορετικές προεκτάσεις και αλληγορικά μηνύματα.

Tίνα Μανδηλαρά, Πρώτο Θέμα, 31.8.2014

Ένα παραμύθι μπορεί να μας κάνει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.

Ianos

Το οδοιπορικό της ανθρώπινης ψυχής.

Volta

 Ο Odin Dupeyron γεννήθηκε το 1970 στην Πόλη του Μεξικού. Είναι επικεφαλής και δημιουργός του Grupo Odin Dupeyron, ενός γκρουπ εκδόσεων, παραγωγής και ψυχαγωγικού ιντερνετικού καναλιού. Καλλιτεχνική φύση και πολύπλευρο ταλέντο, εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το κουκλοθέατρο, τη μουσική, αλλά και το σχεδιασμό ρούχων. Στο Μεξικό, ο μονόλογός του ¡A Vivir!, σε συγγραφή και σκηνοθεσία του ίδιου, παιζόταν επί εννέα χρόνια, κάνοντας περισσότερες από 1.300 παραστάσεις, επίσης το θεατρικό έργο του Veintidós Veintidós συνάντησε μεγάλη επιτυχία. Και το παραμύθι δεν τελείωσε (Y colorín colorado, este cuento aún no se ha acabado) είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έγινε «εθνικό bestseller», καθώς πούλησε στη χώρα του περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ιταλικά.

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


6 × = σαράντα δυο