ΠΟΥ: Η προϋπόθεση που μπορεί να φέρει τον τερματισμό της πανδημίας φέτος

«Ανοιχτό παράθυρο» για τερματισμό της πανδημίας ακόμη και φέτος άφησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, θέτοντας όμως μία προϋπόθεση

«Υπολογίζουμε ότι η οξεία φάση θα τερματιστεί φέτος, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα του έτους, γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νότια Αφρική και πρόσθεσε: «Είναι στο χέρι μας (…) Είναι θέμα επιλογής».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ επισκέφθηκε τα εργαστήρια της εταιρείας βιοτεχνολογίας Afrigen που εδρεύει στο Κέιπ Τάουν. Εκεί παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τον κορονοϊό στην Αφρική.

Το εμβόλιο αυτό, που βασίστηκε στον γενετικό κώδικα του νέου κορονοϊού, τον οποίο παραχώρησε η εταιρεία Moderna, θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές τον Νοέμβριο και εκτιμάται ότι θα πάρει άδεια χρήσης το 2024.

Ο Τέντρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο αυτό θα είναι φθηνότερο και προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αφρικανικής ηπείρου. Το σχέδιο της Afrigen στηρίζεται από τον ΠΟΥ και τον διεθνή μηχανισμό Covax για την ίση πρόσβαση στα εμβόλια.

Μόνο το 11% των Αφρικανών έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Η ήπειρος θα πρέπει να εξαπλασιάσει το ποσοστό αυτό ώστε να φτάσει τον στόχο του 70% μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022.

αφήστε ένα σχόλιο


+ 7 = δεκαέξι