ΠΑΡΕMΒΑΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΔΙΑΦΥΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

– ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή»

– Η σύσκεψη των αρχηγών έχει προγαρμματισθεί για τις 19.30

– Μπορεί και απόψε να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για το αν είναι παράνομο ή όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ

– Ποιοί διακινούν το σενάριο για νεα κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από τον Αντώνη Σαμαρά

Ηχηρή παρέμβαση έγινε το μεσημέρι από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή αναφερόμενη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, επισήμανε την ανάγκη «οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα να επιδείξουν υπευθυνότητα, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή» στη χώρα.

Όταν ρωτήθηκε για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Ολιβιέ Μπαγί υπενθύμισε ότι σύμφωνα με πρωτόκολλο της Συνθήκης του Αμστερνταμ, η διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο πλουραλισμός των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη, είναι ουσιαστικός για τις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.

Είπε τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει σύντομα μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα το κλίμα παραμένει πολωμένο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αμετακίνητος και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να ζητούν επιτακτικά άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ όπως ήταν στις 11 Ιουνίου.

Πληροφορίες από την Ιπποκράτους λένε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πηγαίνει στην σύσκεψη αποφασισμένος να θέσει συνολικά θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη στείλει μηνύματα στο Μαξίμου και μέσω του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος ο οποιος είπε ευθέως ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν σέβεται τους εταίρους του στην λειτουργία της κυβέρνησης.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Αν, υποχωρήσουν και οι τρεις πλευρές, τότε μιλάμε για συμβιβασμό.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δέχονται το κλείσιμο της ΕΡΤ και η ΝΔ δέχεται άμεσο άνοιγμα με ένα μεταβατικό σχήμα.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και το ΣτΕ το οποίο μπορεί να λύσει χέρια ή όμως και να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η απόφασή του αναμένεται αργά απόψε ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Αν η απόφαση του ΣτΕ είναι υπερ της ΠΟΣΠΕΡΤ κρίνει δηλαδή ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της ΕΡΤ, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί σεβασμό της απόφασης του δικαστηρίου, η ΕΡΤ να λειτουργήσει εκ νέου και τα τρία κόμματα χωρίς κανένα (φαινομενικά) να έχει υποχωρήσει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ ανοιχτή. Όμως, υπάρχει και το άλλο σενάριο που οδηγεί την χώρα στις κάλπες.

Αν “τα σπάσουν” οι τρεις απόψε, τότε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναπόφευκτα θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση.

Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή συμμαχιών του Αντώνη Σαμαρά με τους ΑΝΕΛ αλλά και με ανεξάρτητους βουλευτες.

Αυτό όμως φαντάζει ως μακρινό σενάριο. Όπως και το ενδεχόμενο να συμμαχήσει η ΝΔ με την Χρυσή Αυγή. Έστω και με ψήφο ανοχής.

Ενδεικτικό πάντως του κακου κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους έκαναν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά την οποία αρκετά ανέχθηκαν.

Ό,τι πρόταση κάναμε εμείς, λένε, έπεφτε στο κενό. Αντιθέτως, στηρίξαμε πολλές επιλογές του, ενώ όταν εκείνος ήταν αντιπολίτευση δεν στήριξε ούτε μισή!

Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με την τρόικα για να πληροφορηθεί αν είναι αλήθεια ότι ενδέχεται να καθυστερήσουν οι δόσεις, και η τρόικα, όπως ενημέρωσε τους συνεργάτες του, το διαψεύδει.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγγελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο Ολάντ, όταν επικοινωνήσει μαζί τους, ότι πάει τη χώρα σε εκλογές επειδή έκανε μια δημοκρατική εκτροπή;

 

αφήστε ένα σχόλιο


− 1 = πέντε