Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στις 17 Μαϊου αναλαμβάνει καθήκοντα – Με πολεμικές τέχνες και χειροπέδες αλλά χωρίς όπλα και… υποδομές στα ΑΕΙ

Στελεχώθηκε από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που έχουν προσληφθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Σε περίπου μία εβδομάδα αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μετά το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας συνταγματική τη θέσπιση του νέου σώματος που θα έχει ως αποστολή την τήρηση της ευνομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Γεγονός είναι ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αναγκάζει το έως τώρα απρόθυμο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Παιδείας, να συνεργαστούν για την υλοποίηση μιας από τις πιο σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

Στις 17 Μαΐου ολοκληρώνεται η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών, εκ των οποίων οι 200 θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ), οι 100 στο ΑΠΘ, όπου επικρατεί αναβρασμός μετά τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις φοιτητών και αναρχικών, και οι υπόλοιποι στην Πάτρα, ενώ θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες, και στελεχώθηκε από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και τους ειδικούς φρουρούς που έχουν προσληφθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ωστόσο, πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι στο Αριστοτέλειο αναμένεται να υπάρξει επιχειρησιακό πρόβλημα για το νεοσύστατο σώμα, καθώς υπάρχουν πολλές είσοδοι και έξοδοι που θα δυσχεράνουν τον έλεγχο από τους αστυνομικούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εκφράζουν τον φόβο ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα βρεθεί έρμαιο στις βίαιες ορέξεις κουκουλοφόρων, αντιεξουσιαστών και κάθε λογής κακοποιών που λυμαίνονται τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ένα αρνητικό στοιχείο που θα βρουν μπροστά τους οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί είναι πως στα ΑΕΙ είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί, είτε δεν έχουν καν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής των προβλεπόμενων υποδομών (μαγνητικές πύλες- τουρνικέ, κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων).

Έως τώρα εταιρείες έχουν καταθέσει προσφορές προμηθειών τεχνολογικού εξοπλισμούχωρίς καν να έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί, ενώ υπήρχε η πρόθεση για απευθείας αναθέσεις, που όμως δεν προχώρησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρηση παρατηρείται και στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων ασφαλείας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν την χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν. Κάτω από τα μισά πανεπιστήμια δεν έχουν φτιάξει κανένα σχέδιο ασφάλειας.

 

 

Η εκπαίδευση των αστυνομικών

Η εκπαίδευση των 400 περιλάμβανε πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση γκλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων. Οι νέοι πανεπιστημιακοί αστυνόμοι εκπαιδεύτηκαν σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης καταδρομικής εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, βίαιη συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκή ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού, «παρεμβάσεις» με χτίσιμο καθηγητών (όπως άλλωστε έχει συμβεί δυστυχώς) σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές και ληστείες εντός των ιδρυμάτων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δυστυχώς την πραγματικότητα για τα ελληνικά πανεπιστήμια και όχι πιθανά σενάρια…

αφήστε ένα σχόλιο


1 + τρία =