Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΓΙΑ ΠτΔ

Μετά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, άπαντες… μαδούν τη μαργαρίτα για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει ήδη καταλήξει στο όνομα που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Πηγές αναφέρουν ότι ο υποψήφιος θα είναι άνδρας – αν και επισήμως τίποτα δεν επιβεβαιώνεται.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη βολιδοσκοπήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο και εκείνο έχει αποδεχθεί την τιμητική πρόταση.
Κατά τις ίδιες πηγές φέρεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου ως πρόεδρος ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η περίπτωση του Κώστα Καραμανλή έχει αποκλειστεί, αφού ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ, ταυτόχρονα, δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά επί του θέματος.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκδοχές του μεγάρου Μαξίμου και των επιτελείων των κομμάτων στις κατ’ ιδίαν επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς δεν ετέθη το σχετικό θέμα.

Η σπόντα Φώφης

Ωστόσο, μπροστά στις κάμερες, η Φώφη Γεννηματά πέταξε τη σπόντα λέγοντας «από το βουνό κατευθείαν στα βαθιά» υπονοώντας τις αποφάσεις που επρόκειτο να λάβει ο Κ. Μητσοτάκης στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, αλλά ο πρωθυπουργός το προσπέρασε ασχολίαστο.

Ο Τσίπρας επιμένει για Παυλόπουλο

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ρώτησε τον συνομιλητή του «τι θα κάνεις με τον Παυλόπουλο;» για να εισπράξει την απάντηση ότι «ζυγίζω της εσωκομματικές αντιδράσεις» σύμφωνα με την εκδοχή που ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημόσιες δηλώσεις του.

Παράλληλα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας on camera είπε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη, «δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής». Πρόσθεσε μάλιστα «ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί. Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».

Πέραν αυτών, τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από την Χ. Τρικούπη διαβεβαιώνουν πως ο πρωθυπουργός ούτε συζήτησε, ούτε πολύ περισσότερο ανακοίνωσε, στις συναντήσεις με Τσίπρα και Γεννηματά για το πρόσωπο που θα επιλέξει. «Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε τέτοιο θέμα, ούτε η Φώφη Γεννηματά», έλεγαν από τη Χ. Τρικούπη.

Η παρεξήγηση με Βελόπουλο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, βέβαια, βγαίνοντας από την συνάντηση με τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «αν δεν μου πει όνομα δεν μπορώ να τοποθετηθώ». Για να προσθέσει: «Μου είπε ότι σκέφτεται κάποια ονόματα» και πως δικό του συμπέρασμα είναι πως το όνομα που προτείνει θα «προκαλέσει έκπληξη». Κυβερνητικές πηγές πάντως διέψευσαν άμεσα τα περί προσώπου-έκπληξης τονίζοντας πως δεν είπε κάτι σχετικό ο πρωθυπουργός στον κ. Βελόπουλο. Κάτι που έσπευσε να διευκρινίσει και ο ίδιος αμέσως μετά την «παρεξήγηση» λέγοντας πως ήταν δική του εκτίμηση, χωρίς να του έχει πει κάτι σχετικό ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο οι πληροφορίες-φήμες οργιάζουν με ονοματολογία.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, τίθεται σε διαβούλευση-εξπρές ο εκλογικός νόμος ο οποίος θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 του μηνός. Στις 21/1 έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προηγηθεί ο εκλογικός νόμος και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το όνομα που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται λίγο νωρίτερα από τις 13 Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή.

Ο… χρησμός Τασούλα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας – ο οποίος σημειωτέον έκανε διακοπές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο… βουνό, στο Μέτσοβο συγκεκριμένα, όπου θεωρητικά ο πρωθυπουργός πήρε τις αποφάσεις για το πρόσωπο του ΠτΔ – άναψε φωτιές λέγοντας, με χιούμορ, πως γνωρίζει ποιος θα είναι ο υποψήφιος αλλά δεν θα κάνει… υπερηχογράφημα για να αποκαλύψει το φύλο του.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Τασούλας αρκέστηκε να πει πως «η τελευταία ημέρα που μπορούμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι η 13η Φεβρουαρίου» και σκιαγράφησε το προφίλ του λέγοντας πως «θα εκλεγεί πρόεδρος που θα εμπνέει και θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού λαού».

Οι υποψίες για την στάση του ΚΙΝΑΛ

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δηλώσει ότι αποσυνδέει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, δημιούργησε σε αρκετούς την «υποψία» ότι ένα «όχι» στον εκλογικό νόμο, μπορεί να σημαίνει «ναι» στο πρόσωπο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, υπονοώντας την στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Με άλλα λόγια οι καχύποπτοι πιστεύουν ότι η Φ. Γεννηματά έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για το πρόσωπο του ΠτΔ τον οποίο και θα υπερψηφίσει και ως αντίβαρο θα καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Ωστόσο, από την Χ. Τρικούπη διαψεύδουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Αρκούνται να υπενθυμίζουν τις προϋποθέσεις που έθεσε μέσω της συνέντευξής της στο iefimerida.gr η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για να ψηφίσει Πρόεδρο: Να προέρχεται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη και όχι από την παράταξη της ΝΔ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φ. Γεννηματά προτίθεται να συναινέσει στο πρόσωπο του ΠτΔ που θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης -κάτι που μένει να αποδειχθεί. Αν ισχύει, σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θα προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η ονοματολογία καλά κρατεί

Φυσικά, η ονοματολογία καλά κρατεί στα πολιτικο-δημοσιογραφικά γραφεία. Ο πληροφορίες που φυσικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι «παίζουν» ως επικρατέστερα, τα ονόματα των Δημήτρη Αβραμόπουλου, Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Δήμα.

Το πρωί της Παρασκευής επικράτησε έντονη φημολογία ότι η πρόταση Μητσοτάκη για ΠτΔ θα είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κάτι που, πάντως, διαψεύδονταν αρμοδίως.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές στην πεντάδα των ονομάτων «έπαιζε» και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ενώ φέρεται να έχει απορριφθεί εκείνο του επίσης πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος είναι υπουργός Επικρατείας της ΝΔ.

Από γυναίκες αναφέρονται τα ονόματα της επικεφαλής του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, της πρώην προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Μαρίας Δαμανάκη και της πανεπιστημιακού Μαρίας Ευθυμίου, αδελφής του στελέχους του ΚΙΝΑΛ Πέτρου Ευθυμίου αν και τα δύο τελευταία φέρεται να έχουν εξασθενήσει ως πιθανότητα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ παίζουν ακόμη τα ονόματα του Νίκου Αλιβιζάτο και η έκπληξη που ακούει στο όνομα του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ.

αφήστε ένα σχόλιο


× 4 = δώδεκα