Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΝΩΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Σαμαράς: «Όταν δίνουμε μάχη για την Ευρώπη τον τιμούμε» –  Τσίπρας: «Δεν ήταν παθητικός αποδέκτης εντολών»

Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου ένωσε η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τίμησαν τον Κ. Καραμανλή στέλνοντας αλληγορικά μηνύματα για το σήμερα.

Στη «μεγάλη παρακαταθήκη» που άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στην ευθύνη των σημερινών πολιτικών δυνάμεων να συνεχίσουν το έργο του αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Όταν προσπαθούμε να μείνουμε στην Ευρώπη και το καταφέρνουμε, όταν προσπαθούμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης διδασκόμαστε από την κληρονομιά του Καραμανλή. Όταν τολμάμε μεταρρυθμίσεις ως χθες αδιανόητες τιμούμε τις παρακαταθήκες του. Όταν αποκαθιστούμε το νόμο και καταπολεμάμε την ανομία συνεχίζουμε την κληρονομιά του και υπηρετούμε την δημοκρατία» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, ακόμη και για τους αντιπάλους του» σημειώνοντας ότι «κατάφερε η προσφορά του στη χώρα, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του, συνέβαλε μαζί με τους ηγέτες των άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση της κουλτούρας της ομαλής δημοκρατικής εναλλαγής, μια κουλτούρα που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε».

Τη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «άλλαξε τον πολιτικό πολιτισμό».

Στην «αποφασιστική συμβολή» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.Έκανε ειδική αναφορά εξάλλου στο ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ως «καίρια τομή στην εξωτερική πολιτική».

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο Μέγαρο μουσικής

Το παρών στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όπως και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Παρών και ο επίτιμος προέδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπως και ο Κώστας Σημίτης.

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Κάμερες και φωτογραφικοί φακοί είναι στραμμένοι και στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τον «θόρυβο» των σεναρίων που κάνουν λόγο για φλερτ της Κουμουνδούρου με τους «καραμανλικούς». Κ. Καραμανλής και Αλ. Τσίπρας είχαν χειραψία, όπως και ο κ. Βενιζέλος με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι Κώστας Καραμανλής χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα θερμά κατά την είσοδό του στον χώρο της εκδήλωσης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Ο πρώην πρωθυπουργός κάθισε δίπλα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Δεν παρευρέθηκαν η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


5 × δυο =